TANCZOS BARNA:"Ţara noastră are o problemă reală cu traficul de deşeuri, la fel ca şi celelalte state din regiune"

V.G.
Politică / 27 septembrie

"Ţara noastră are o problemă reală cu traficul de deşeuri, la fel ca şi celelalte state din regiune"

Traficul ilegal de deşeuri ne afectează pe toţi, iar în România avem o problemă reală cu acesta, la fel ca şi celelalte state din regiune, a declarat, astăzi, la un workshop de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

"În România avem o problemă reală cu traficul de deşeuri, la fel ca şi celelalte state din regiune. Acest trafic ilegal ne afectează pe toţi. Societatea românească a reacţionat imediat, autorităţile din România au reacţionat imediat şi am luat măsuri pentru a preveni acest trafic ilegal de deşeuri. În primul rând, am limitat la 19 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru deşeurile care intră în România. În aceste puncte se verifică fiecare transport anunţat prin sistemul informatic, prin comisarii Gărzii de Mediu şi niciun transport neanunţat nu poate intra în ţară", a explicat Tanczos.

În plus, a spus ministrul, de la 1 iulie a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a deşeurilor, extins pentru traficul de deşeuri transfrontaliere.

"Este, probabil, unul dintre primele astfel de sisteme din Europa, un proiect-pilot la nivelul UE. Trasabilitatea este obligatorie de la graniţă până la locul de procesare, de reciclare. Nu verificăm doar la graniţă cantitatea de deşeuri, ci urmărim transportul până la destinaţie. Fiecare transport, fie că este cu trenul, fie că este camion sau navă, se urmăreşte până la destinaţie şi se verifică descărcarea, corelând cantitatea transportată cu capacitatea de procesare din instalaţiile deja autorizate. Vrem să prevenim depozitarea. Tot ce nu este înregistrat în prealabil cu 24 de ore înainte de ajungerea la punctul de trecere a frontierei se trimite înapoi în ţara de destinaţie", a precizat el.

Şeful de la Mediu a atras atenţia că deşeurile tranzacţionate la nivelul Uniunii Europene nu trebuie să ajungă în ţări-terţe, unde nu există control asupra procesării acestora.

"Este o provocare deosebită să putem asigura mai puţină birocraţie şi mai mult control, mai puţine documente de completat şi mai multă trasabilitate. Aceste elemente aparent în contradicţie trebuie rezolvate prin sisteme informatice performante, astfel încât cei care lucrează corect să nu fie împovăraţi prea mult. Cantităţile imense de deşeuri tranzacţionate la nivelul Uniunii Europene nu trebuie să ajungă în ţări terţe unde nu avem control asupra procesării. La nivel mondial se poate întâmpla acelaşi lucru care, acum câţiva ani, era caracteristic României. Se aduceau deşeuri pentru depozitare fără a avea capacitate de procesare pentru întreaga cantitate de deşeuri aduse în ţară. De aceea, la nivelul Uniunii Europene, susţinem noul Regulament care este acum în negociere şi care trebuie să asigure aceste echilibru între mai puţină birocraţie, mai multă trasabilitate şi fără bariere pentru cei care lucrează corect", a susţinut demnitarul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, participă la workshopul regional pentru Europa de Sud-Est dedicat combaterii traficului de deşeuri, organizat de Ministerul Mediului, în colaborare cu Secretariatul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC - United Nations Office on Drugs and Crime). Evenimentul este găzduit la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro