Tara Interactive: "Industria de software şi servicii din România încetineşte creşterea la 5 - 10% în 2023"

T.B.
Companii / 21 decembrie 2023

Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive

Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive

Doi ani de pandemie, urmaţi de o perioadă cu inflaţie puternică, cu război la graniţă, aspecte care au generat perturbări semnificative în lanţurile economice, mai ales din cauza creşterii costurilor de producţie, şi-au produs efectele din plin anul acesta în piaţa de software şi servicii din România, se arată într-un comunicat al Tara Interactive, remis redacţiei.

Astfel, industria locală de profil a încetinit ritmul de creştere, la 5 - 10% în 2023 şi a fost marcată de restructurări masive de personal, de probleme privind recrutarea şi retenţia angajaţilor, dar şi de adaptarea la munca hibridă, informează sursa .

Pe de altă parte, dezvoltarea industriei de software şi servicii din România a stat anul acesta sub auspiciile eficientizării costurilor prin digitalizare, automatizare, implementare RPA, dar şi a migrării serviciilor în cloud, potrivit companiei.

Este şi cazul TARA Interactive care a pus accent în 2023 pe servicii de automatizare, RPA şi inteligenţă artificială, continuând şi pe direcţia de dezvoltare de soluţii custom, adaptate la nevoile clientului, transmite sursa menţionată.

Potrivit comunicatului "Am lucrat la proiecte inovative în industria agro-alimentara şi medicală, am dezvoltat roboţi pentru magazine online, am făcut integrări cu inteligenţă artificială pentru sisteme complexe şi, deseori, învechite, şi, nu în ultimul rând, am creat aplicaţii mobile în 2023, un an în care am reuşit să ne extindem în şi mai multe direcţii, şi am livrat proiecte complexe", spune Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive, menţionând că "automatizarea" a fost cuvântul de ordine care a mişcat anul acesta cel mai mult industria de software şi servicii din România. Conform sursei citate "Au crescut cererile pe partea de automatizare de procese, mai ales în a doua jumătate a anului, cu implementări pornite sau care vor demara în Q1 2024. De asemenea avem o creştere pe cereri de înlocuire a sistemelor vechi, complicate din punctul de vedere al experienţei de utilizare şi greu de întreţinut, ceea ce implică dezvoltări de platforme de la zero", adaugă el.

Implementarea inteligenţei artificiale, utilizarea acesteia pentru o îmbunătăţire a proceselor atât în cadrul companiilor, dar şi la nivel individual, a fost o altă tendinţă manifestată din plin în 2023, se mai arată în comunicat.

De asemenea, tot mai multe companiile de IT au luat în calcul integrarea soluţiilor AI în produsele proprii, sau utilizarea lor în folosul clienţilor, transmite compania. Acest lucru a venit însă şi cu reversul medaliei, în sensul că, anul acesta, tot mai multe companii de IT din România au operat restructurări de personal, informează sursa indicată. Firmele din IT au folosit AI-ul şi pentru generare de cod, astfel încât au avut nevoie de un număr tot mai mic de programatori, conform sursei citate. Iar concedierile vor continua şi în perioada următoare, mai ales în departamentele care se ocupă de proiectele adiacente, research pe segmente care acum nu aduc venit, păstrându-se core business-ul care este profitabil, arată datele comunicatului.

Competitivitatea a fost la un nivel mai mare în 2023 în rândul companiilor de IT din România, transmite compania. În condiţiile în care acestea au devenit "mai scumpe" pentru Vest şi SUA, se vede o tendinţă în piaţă de a căuta soluţii pentru a rămâne competitive, informează sursa.

În acest context, tot mai multe companii de IT au pus accent în 2023 pe diversificarea portofoliului de produse şi servicii, alegând să iasă în afara graniţelor, fie prin deschiderea de noi birouri, fie prin contractarea clienţilor pentru proiecte cu un grad mai mare de complexitate, potrivit comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb