Ţara noastră a primit dreptul de proprietate asupra clădirii "Luceafărul" din Vârşeţ

V.G.
Politică / 3 august

Ţara noastră a primit dreptul de proprietate asupra clădirii "Luceafărul" din Vârşeţ

Executivul a adoptat, astăzi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii "Luceafărul" României, semnat la Bucureşti, la 27 iunie 2022, potrivit News.ro.

Conform Executivului, actul prevede cedarea de către Guvernul Republicii Serbia  a dreptului de proprietate asupra clădirii "Luceafărul" Guvernului României.

Complexul "Luceafărul" din Vârşeţ, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o componentă de o importanţă deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorităţii române din Serbia.

Complexul este una din cele mai impozante clădiri din Vârşeţ, localizat în centrul oraşului, pe un teren de aproximativ 2.460 metri pătraţi, mai indică sursa citată.

Destinaţia iniţială a fost Banca "Luceafărul", care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, clădirea fiind utilizată ulterior pentru multiple acţiuni de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată.

După înlăturarea regimului comunist, asociaţii ale membrilor minorităţii române au iniţiat demersuri pentru retrocedarea clădirii, care nu au fost, însă, soluţionate favorabil de autorităţile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro