Tăriceanu îi cere lui Iohannis să semneze revocarea lui Augustin Lazăr

I.M.
Politică / 14 aprilie 2019

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a adresat ieri liberalilor o scisoare deschisă în care le cere să-l convingă pe Klaus Iohannis, pe care-l numeşte liderul "vremelnic" al partidului, să dea dovadă de respect faţă de fondatorii PNL şi faţă de cei care au murit în temniţele comuniste şi să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, conform News.ro.

"Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, să susţineţi solicitarea noastră de demitere a lui Augustin Lazăr, unul dintre mulţii călăi ai părinţilor şi bunicilor noştri, omul care şi-a clădit o carieră de succes pe lacrimile şi suferinţele celor care au cutezat să înfrunte regimul de tristă amintire. Vă cer să-l convingeţi pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, să dea dovadă de respect faţă de cei care au fondat Partidul Naţional Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temniţele comuniste şi să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României. Fiţi alături de noi măcar acum, pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eşua în demersul nostru", sfirmă Tăriceanu îm scrisoarea deschisă, după ce prezintă argumentele în favoarea solicitării sale.

El invocă mărturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist închis mulţi ani în temniţa de la Aiud.

"Apoi au apărut alţi şi alţi deţinuţi politici a căror viaţă a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securităţii. Acea coadă de topor are un nume. Se numeşte Augustin Lazăr. Este actualul procuror general al României. Chiar dacă Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit în închisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazăr, acesta din urmă ar fi trebuit să fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean şi alte zeci de deţinuţi de la temniţa din Aiud, cărora procurorul comunist Lazăr, şeful comisiei pentru eliberări condiţionate, le-a refuzat dreptul la libertate. Le-a furat din viaţa lor mulţi ani! A lipsit copiii de taţii lor mulţi ani! Toate, în numele unui regim autoritar, căruia procurorul Lazăr i-a jurat credinţă veşnică", scrie liderul ALDE, conform News.ro.

Tăriceanu afirmă că Gulagul comunist a conţinut 240 unităţi de detenţie, între care 44 puşcării, 61 locuri de anchetă, depozit şi surghiun, 72 lagăre de muncă, 63 centre de deportare şi domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic şi 100 sedii judeţene unde se desfăşurau anchetele Securităţii, iar în Gulagul românesc s-a stins aproape toată floarea partidelor istorice, liberali şi ţărănişti laolaltă, militari şi fruntaşi ai satelor, elita neamului românesc.

Liderul ALDE mai spune că în numele acestor înaintaşi nu avem voie să asistăm impasibili la pângărirea memoriei deţinuţilor politici, cel mai paradoxal titlu de nobleţe din istoria umanităţii, după cum îl numea un fost prizonier, dr. Octavian Vulpe.

"Paradoxal, pentru că nu putea fi obţinut cu bani. Paradoxal, pentru că cei care l-au avut nu l-au cerut, iar cei care l-au acordat, nu şi-au dat seama că înnobilează. În numele acestor înaintaşi nu avem dreptul să mai tolerăm prezenţa în fruntea procurorilor români a unui fost torţionar - fie şi moral - însărcinat de comunişti să menţină după gratii criticii regimului", precizează Călin Popescu Tăriceanu, informează News.ro.

El mai aminteşte că pe 9 martie, am comemorat, ca în fiecare an, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti şi mu ne-am fi imaginat că avea să urmeze, scurt timp după aceea, cutremurul, "că aveam să aflăm cu (prea) multă întârziere că am făcut o revoluţie anticomunistă pentru dreptul unui torţionar de a se propti la vârful Justiţiei cu acelaşi cinism cu care semna cândva respingerea repetată a eliberării disidentului Iulius Filip şi a celorlalţi luptători anticomunişti".

Călin Popescu Tăriceanu i-a adresat şi preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă pe tema revocării lui Augustin Lazăr, iar sâmbătă, într-o postare pe Facebook, l-a comparat pe Lazăr cu eroul comunist Vasile Roaită, ucis în timpul protesteor de la Atelierele CFR Griviţa, care a primit numeroase onoruri şi despre care s-a descoperit ulterior că fusese infiltrat de Siguranţă printre muncitori pentru a-i spiona. "Lupta de clasă s-a emancipat: unii primesc onoruri abia după ce se află că erau slugile sistemului odios", remarca Tăriceanu, conform News.ro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sunt multi procurori care au activat in regimul comunist , dar numai unii au efectuat activitati de combatere a dizidentilor anticomunisti. Acestia din urma trebuie sa plece din procuratura , iar din functiile uriase in care s-au cocotat unii, trebuie sa fie indepartati , ei nu vor pleca de buna- voie. Este cazul lui Lazar.

    1. Daca ii dau pensia, lazar pleaca maine...comunistii voiau doar functii si avantaje materiale

    Mr. Tariceanu, tu vorbesti? De. Unde ai atata imunitate? De la mafioti?

    1. În România sunt sute de mii de securiști, toți în măsură să vorbească în numele intereselor românilor.. E și vina românilor că sunt în halul în car esunt, să nu deosebească procurorii torționari cu toate documentele pe masă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro