Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

TĂRICEANU: Iohannis vrea să transforme referendumul în "cea mai teribilă armă politică"

I.A.M.
Politică /

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îl acuză pe şeful statului Klaus Iohannis că intenţionează să transforme referendumul consultativ în "cea mai teribilă armă politică" împotriva celor care au alte opinii.

"Mecanismul referendumului consultativ este menţinut doar pentru a oferi posibilitatea de a se afla, din când în când, mai bine decât prin intermediul sondajelor, care este viziunea cetăţenilor asupra anumitor probleme şi e bine să fie aşa. Klaus Iohannis merge mult mai departe însă, el vrea să transforme un instrument aflat deplin la îndemâna sa în cea mai teribilă armă politică împotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a găsit metoda-minune prin care voinţa cetăţenilor exprimată la votarea Constituţiei ori în alegerile parlamentare libere, voinţa Parlamentului ori a Curţii Constituţionale ş.a.m.d. să fie încălcate prin manipulări de mase şi încălcări grosolane ale spiritului legii", a scris Tăriceanu ieri pe Facebook.

În opinia sa, afirmaţia preşedintelui Iohannis că le revine partidelor parlamentare datoria de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor exprimată la referendum este "un mesaj extrem de tranşant şi de grav".

"În mandatul precedentului preşedinte, România a fost împinsă de statul-paralel spre un regim de republică prezidenţială, fără legătură cu ceea ce se stabilise prin două Constituţii votate de cetăţeni. Acum, ne aflăm la debutul unui alt experiment politic major, de-a dreptul periculos în vremurile noastre, şi anume instaurarea democraţiei directe în locul celei reprezentative. Statele moderne au introdus nu întâmplător mecanismul democraţiei reprezentative, pentru că s-a dovedit că este, de departe, cel mai eficient cu putinţă. Democraţia reprezentativă a adus cu sine atributele statului modern, separarea puterilor în stat, votul universal, alegerea democratică a conducătorilor etc", susţine preşedintele Senatului, transmite Agerpres.

El subliniază că, potrivit Constituţiei, există limite ale revizuirii, iar cetăţenii nu au drept de decizie în anumite probleme, cum ar fi taxele şi impozitele, tratatele internaţionale sau amnistia şi graţierea.

"Interzicând dreptul cetăţenilor la iniţiativă legislativă pe aceste teme, Constituţia, cel mai important contract social al unei societăţi, pune la adăpost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului. Care ar fi, spre exemplu, răspunsul cetăţenilor la un referendum pe tema eliminării tuturor taxelor? Klaus Iohannis ştia cu precizie că întrebările sale sunt neconstituţionale; ştia că rezultatul unui referendum nu poate 'fenta' interdicţia de legiferare sus pomenită. El a vrut doar să forţeze Parlamentul ori CCR să se contrapună 'voinţei poporului', cum o numeşte el, şi să se înfăţişeze drept unicul susţinător al acesteia", a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este "nicio tragedie" că CCR a invalidat unele soluţii de modificare a Legii fundamentale propuse de partide după referendumul din 26 mai, arătând că formaţiunile politice vor trebui să vină cu alte variante de modificare a legislaţiei.

"Curtea Constituţională a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de societate, să fie unul corect şi pe deplin constituţional. Repet, Curtea a validat referendumul. Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor. (...) Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituţiei au fost invalidate de Curte, aşa cum au clamat unele voci în spaţiul public. Pur şi simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislaţiei, care să conducă la acelaşi rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinţei populare. Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia şi graţierea corupţilor pentru că ar încălca flagrant voinţa poporului, exprimată categoric şi în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de CCR", a spus şeful statului, conform Agerpres.

El a afirmat că voinţa poporului exprimată la referendum trebuie respectată în mod obligatoriu.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. DOMNULE TĂRICEANU A DAT C. C. R. VERDICTUL CU 8 LA O CA ÎNTREBĂRILE SUNT NECONSTITUȚIONALE, NU EXISTA NICI UN MOTIV CA O FI, CA O PĂȚI, CA NE VOM GINDI.ACEST TRĂDĂTOR DE TARA NU MAI ARE CE CAUTA ÎN CEA MAI ÎNALTĂ FUNCȚIE A STATULUI. DUPĂ CE VINE MOTIVAREA DE LA C. C. R. SESIZAȚI ORGANELE ABILITATE FOARTE RAPID, ÎN CEL MAI SCURT TIMP POSIBIL DE ÎNDATĂ SA ANALIZEZE ȘANTAJUL CU REFERENDUMUL ÎNTOCMIREA DE DOSARE PENALE DE ÎNALTĂ TRĂDARE ȘI PEDEAPSA MAXIMA CA NU POATE SA FIE O TARA ÎNTREAGA UMILITA ȘI BATJOCORITA DE UN SUGALAU, BULANGIU, POPONAR, NAZIST, HITLERIST. A CONDUS TARA CU REA CREDINȚĂ PE UN DRUM GREȘIT ÎN HAOS. NU ARE NICI O SCUZA ȘI IERTARE A FĂCUT-O CU BUNA ȘTIINȚA EL ESTE ÎMPOTRIVA ROMANILOR ESTE TRĂDĂTOR DE TARA CUM A SPUS ACU UN AN LA BRUXELLES CA ROMÂNIA NU ESTE PREGĂTITĂ SA PREIA PRIN ROTAȚIE PREȘEDINȚIA UNIUNI EUROPENE ȘI SA DOVEDIT CA A FOST CEA MAI DE SUCCES. NOI ROMANII ȘI TARA NOASTRĂ AVEM TOT DREPTUL DIN LUME SA CEREM PEDEAPSA MAXIMA PENTRU EL PENTRU ȘANTAJUL CARE NI LA FĂCUT CU REFERENDUMUL ȘI CU TRĂDAREA CARE NEA FĂCUT-O LA BRUXELLES. NOI MERITAM O VIATA MAI BUNA PENTRU CA MUNCIM CINSTIT ȘI CORECT ȘI NE PLĂTIM TAXELE ȘI IMPOZITELE ȘI EL(IOHANES) NE-O BLOCHEAZĂ, ȘANTAJEAZĂ, TRĂDEAZĂ. SA SE APLICE LEGEA ȘI PENTRU EL. CINE SE CREDE EL ESTE MAI PRESUS DE CIT LEGEA CALCĂ CONSTITUȚIA, FACE CE VREA EL, EL ESTE UN VENEȚIA ÎN TARA NOASTRĂ. LA PUSCARIE PE VIATA CU EL.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ce bine că ai scris cu litere mari să se vadă cât de departe ești de realitate.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  NICIO ZI : FĂRĂ ALGERIA, CAMPANIE, VOTĂRI.... ;

  GUNOAIE, SALUBRITATE, RECICLĂRI ECONOMICE = SUB PREȘ : NU-S LEGI, M. MEDIU =ALDE = O ....  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cine da lectii de democratie! Tariceanu!!! Daca referendumul, care este adoptat dupa ce in favoarea unei solutii au votat milioane de cetateni, nu este democratic, cat de democratic este ce face coalitia PSD-ALDE in Parlament, unde nu se aproba nicio propunere venita de la opozitie, chiar daca este buna? Taricene, mai ai putin, pana la alegerile prezidentiale, si vei vedea cum esti privit de cetateni. Sigur nu intri in turul doi. Si sigur te vei face de ras cu ALDE la parlamentarele din 2020. Vei duce ALDE langa PNTCD. POATE VA UNITI CU EI!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS