DIKE

Teheranul acuză la Curtea Internaţională de Justiţie sancţiunile reimpuse de Donald Trump

A.B.
Internaţional /

Teheranul acuză la Curtea Internaţională de Justiţie sancţiunile reimpuse de Donald Trump

Sancţiunile americane reimpuse de către Donald Trump Iranului constituie un "efort pernicios" cu scopul de a strangula economia iraniană şi "ruinează milioane de vieţi", acuză Teheranul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), relatează AFP şi News.ro.

Curtea, cu sediul la Haga, organizează săptămâna aceasta audieri cu scopul de a stabili dacă este competentă sau nu în dosarul depus de Iran, care consideră că sancţiunile americane încalcă un tratat de prietenie între cele două ţări.

Judecătorii CIJ urmează să se pronunţe în această problemă la o dată ulterioară.

Reprezentantul Teheranului, Hamidreza Oloumiyazdi, a declarat miercuri în instanţă că reimpunerea sancţiunilor constituie o "încălcare evidentă" a unui tratat de prietenie care datează din 1955 între cele două ţări, care nu mai întreţin relaţii diplomatice de 40 de ani.

Washingtonul, care a pus capăt acestui tratat, consideră la rândul său că acest text nu are nimic a face cu diferendul în discuţie şi că Iranul l-a invocat doar cu scopul de a stabili competenţa CIJ, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU.

"Măsurile americane şi politica subiacentă a presiunii maxime nu ţin cont de fundamentul însuşi al dreptului internaţional", a pledat Oloumiyazdi.

Sancţiunile cauzează "dificultăţi şi suferinţe", inclusiv o scădere-record a comeţului iranian, o cvasi-dublare a preţurilor mărfurilor alimentare şi efecte "grave" asupra sistemului iranian de sănătate, a precizat el.

"Tot ceea ce contează acum pentru administraţia americană este să vadă dacă aceste măsuri reuşesc să distrugă economia iraniană şi să ruineze viaţa a milioane de iranieni", a continuat Oloumiyazdi.

Statele Unite au cerut luni CIJ să respingă cererea Iranului vizând o ridicare a sancţiunilor americane reimpuse de către Donald Trump, catalogând comportamentul Teheranului drept o "gravă ameninţare" la adresa securităţii mondiale.

Reprezentanţii Washingtonului au argumentat că CIJ nu este competentă să se pronunţe în această procedură, declanşată de Iran în 2018, după retragerea Statelor Unite din Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi reimpunerea unor sancţiuni unilaterale dure Republicii islamice.

Teheranul a început, anul trecut, să-şi intensifice activităţile nucleare, în urma restabilirii sancţiunilor de către Statele Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie