Teodor Ancuţa se retrage de la conducerea executivă "Sibex"

LUCIA DUMITRESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2011

Teodor Ancuţa se retrage de la conducerea executivă "Sibex"

Cu mai bine de 16 ani în urmă, domnul Teodor Ancuţa a fondat Bursa din Sibiu, coordonând de atunci activitatea companiei în calitate de Directorul General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi construind o instituţie de referinţă în mediul bursier intern şi internaţional. În prezent, circulă informaţii că managerul bursei sibiene intenţionea-ză să se retragă de la conducerea executivă a instituţiei.

Reporter: Domnule Ancuţa, într-un interviu anterior în ziarul "BURSA" aţi declarat că vă veţi retrage de la conducerea Sibex. În ultima vreme, pe piaţa de capital, au prins contur informaţii că acest moment se apropie. Ce ne puteţi spune despre acest fapt?

Teodor Ancuţa: Într-adevăr, într-un interviu anterior am declarat că mă voi retrage din funcţia de Director General al Sibex, fără a preciza însă o dată concretă. Deosebirea faţă de acel moment este că acum am hotărât şi asupra datei la care voi face acest lucru şi pe care vi-l comunic dumneavoastră în premieră: Adunarea Generală a Acţionaţilor în care se va prezenta bilanţul aferent exerciţiului financiar al anului 2010, care va avea loc în 28-29 aprilie, anul curent.

Reporter: Cum de v-aţi hotărât acum asupra acestui moment, când practic Bursa din Sibiu este la un nivel de dezvoltare foarte ridicat?

Teodor Ancuţa: După 16 ani pe care i-am dedicat în totalitate Bursei din Sibiu, cred că a venit momentul retragerii, la acestă decizie contribuind mai mulţi factori. Tocmai faptul că am ajuns la un nivel foarte ridicat în procesul de evoluţie mă face să cred că este bine să fac acum acest pas, când societatea se află în vârful realizărilor administrative. În toţi aceşti ani, am reuşit lucruri deosebite la Sibiu şi, în momentul de faţă, Sibex este o instituţie completă, având toate componentele pe care le au marile burse de pe mapamond întrucât, în calitate de operator de piaţă şi operator de sistem, administrează: o piaţă reglementată la vedere, un sistem alternativ de tranzacţionare, o piaţă reglementată a instrumentelor financiare derivate. De asemenea, avem trei societăţi autorizate, reglementate şi supravegheate de CNVM: Bursa, Casa Română de Compensaţie şi Depozitarul Sibex. Faptul că am reuşit să dezvolt aceste societăţi cu sprijinul acţionarilor şi împreună cu o echipă redusă numeric este o satis-facţie personală deosebită, pentru că, fără falsă modestie, puţini se pot lăuda cu astfel de rezultate. Consider că toată această perioadă a fost una de dezvoltare, de investiţii făcute cu mari sacrificii de acţionari, o perioadă în care s-au creat regulamente, legi, s-au format specialişti ai pieţei de capital, s-au înfiinţat şi consolidat societăţi pentru care a fost nevoie de sume foarte mari pentru constituirea capitalurilor sociale. Prin aceste eforturi, am ajuns la un nivel la care avem tot ceea ce ne trebuie: platformă performantă, produse diversificate, personal profesionist, regulamente etc. De acum încolo, pe acest fundament solid, fără probleme organizatorice, trebuie începută o nouă perioadă de dezvoltare a business-ului, în care să se facă bani pentru acţionari. După atâtea realizări, vine un moment în care crezi că altul poate continua mai bine acest proces, iar eu am ajuns la acest moment. Am tăria să recunosc ca manager, că altul poate face de acum încolo mai mult, preluând conducerea executivă. În acelaşi timp am tăria de a mă rupe de ceva foarte drag. Cel care va veni, va prelua conducerea unei companii care, pe plan intern se află pe picior de egalitate cu BVB, o companie care este lider de piaţă pe segmentul futures, care are recunoaştere internaţională prin calitatea de membru al AFM (Association of Futures Markets) şi care are, de asemenea, un partener strategic de forţă pe plan european, Bursa din Varşovia care este acţionar al Sibex.

Repoter: Există şi alte motive, legate de neîndeplinirea unor obiective?

Teodor Ancuţa: Da, există şi motive legate de unele obiective, pe care, în pofida eforturilor mari, nu am reuşit să le ating. Unul dintre aces-tea este listarea ROMGAZ la Sibiu. De altfel, aici se încadrează şi declaraţiile mele anterioare în care am menţionat că, dacă acest proiect va eşua, hotărârea mea este să mă retrag întrucât este un semnal clar că sunt singur într-o luptă cu giganţi politici şi economici, cu interese mari. Sigur, proiectul este încă în derulare, suntem în proces cu Guvernul României, şi încă sperăm la o soluţionarea favorabilă Sibex. Continui să afirm că listarea ROMGAZ la Sibex este cel mai important proiect şi de el depinde evoluţia în viitor a societăţii noastre pentru că, repet, dacă statul va lista 15% din ROMGAZ la Sibiu, va da pieţei spot Sibex acea credibilitate de care este nevoie pentru a atrage şi alţi emitenţi, mai ales din mediul privat. Pe de altă parte, regret că nu am reuşit să aduc pe piaţa spot Sibex, în primul ei an de la înfiinţare, minim cinci emitenţi şi că nu am ajuns la un nivel mai ridicat cu această piaţă a acţiunilor. Mai mult, este foarte greu, în contextul de azi de pe piaţa de capital, să fi şi Director General şi Preşedintele Consiliului de Administraţie.

Reporter: Nu credeţi că v-aţi propus totuşi cam mult pentru un prim an de funcţionare al pieţei spot, creându-vă o presiune în plus, în contextul economic foarte dificil?

Teodor Ancuţa: Într-adevăr, au fost mulţi oameni apropiaţi care mi-au spus că obiectivele au fost prea mari pentru un prim an de piaţă spot, cu atât mai mult cu cât am traversat un an 2010 extrem de greu, cu un maxim al crizei economice in România, efectele ei resimţindu-se din plin pe piaţa de capital. Dar eu, în viaţă, am acţionat după următorul principiu: îţi propui puţin, realizezi puţin; îţi propui mult, realizezi mult. Acest principiu s-a văzut în realizările Sibex din cursul anilor. Sigur, nu reuşeşti chiar totul întotdeauna, dar măcar rămâne satisfacţia luptei.

Reporter: Există şi motive de natură personală în decizia dumneavoastră de a renunţa la funcţia de Director General?

Teodor Ancuţa: Da, pot spune că sunt şi motive de acest fel. Sunt implicat în foarte multe proiecte şi am ajuns la o vârstă în care nu mai pot să le fac pe toate. Bursa îmi ocupă cea mai mare parte a timpului şi nu de puţine ori, mi-am neglijat afacerile personale. Cred că este momentul să mă dedic mai mult afacerilor mele, care nu sunt uşoare şi care solicită prezenţa mea acolo, întrucât am demarat investiţii ample la Păltiniş, la carmangeria Hamba dar şi în alte proiecte. De asemenea, voi câştiga timp şi pentru familia mea care, în toţi aceşti ani, m-a înţeles şi m-a sprijinit când renunţam la momente pe care le-am fi putut petrece împreună, dedicându-mă exclusiv bursei.

Reporter: În decizia dumneavoastră contează şi reluarea procesului de fuziune cu BVB?

Teodor Ancuţa: Nu, deoarece am mai trecut printr-o astfel de etapă şi nu mă sperie un astfel de proces, cu atât mai mult cu cât realizarea sa este o decizie a acţionarilor şi nu depinde de mine. Sigur, presiunea fuziunii ar fi fost mai mică, dacă am fi avut pe piaţa spot o societate de calibru, cum este ROMGAZ. Eu am construit această bursă de la zero şi am ajuns la un nivel la care suntem o instituţie de nivel naţional şi internaţional. Suntem un exemplu despre ceea ce înseamnă succesul iniţiativei private, fără sprijin din partea statului, fără facilităţi şi intervenţii. Pentru sibieni şi chiar pentru România, Bursa din Sibiu este un etalon, un model, şi aş dori ca Sibiul să rămână pe harta pieţei de capital şi după procesul de fuziune.

Reporter: Nu credeţi că procesul de fuziune va duce la stagnarea evoluţiei Sibex?

Teodor Ancuţa: Reluarea discuţiilor privind fuziunea dintre Sibex şi BVB nu va însemna în nici un caz renunţarea la vreun proiect în care suntem implicaţi. Nu dorim să repetăm experienţa neplăcută din anii 2005-2006 când am investit toate energiile noastre în procesul de fuziune iar acesta nu s-a realizat şi procesul nostru de dezvoltare a încetinit, confruntându-ne cu situaţia dificilă de a ajunge la un capital social 5 milioane de euro într-un timp foarte scurt. În paralel cu discuţiile de fuziune şi cu urmărirea etapelor legale, vom continua proiectele noastre de dezvoltare.

Reporter: Credeţi că e normal ca la BVB să se vorbească de o decapitalizare şi să se aştepte o recapitalizare cu banii Sibex?

Teodor Ancuţa: Nu cred că este normal şi sper ca scopul fuziunii să fie dezvoltarea pieţei şi nu o recapitalizare a BVB, în eventualitatea in care decapitalizarea acestei instituţii, subiect despre care au apărut ştiri cu ceva vreme în urmă, se va realiza. Cert este că, până fuziunea nu va avea loc efectiv, noi nu ne vom sista proiectele de dezvoltare. Poate că acţionarii care sunt până la urmă factorul de decizie, nu vor dori fuziunea, caz în care trebuie să avem o continuitate a activităţii, să nu fim prinşi descoperiţi.

Reporter: Aveţi vreun regret legat de activitatea dumneavoatră la Sibex? Dar vreo dezamăgire faţă de factorii de decizie din piaţa de capital, mai exact CNVM?

Teodor Ancuţa: Cel mai mare regret pe care îl am este faptul că nu am reuşit să facem încă o dublă listare a unui emitent la Sibiu şi Varşovia. Cred, însă, că în termenul de 2-3 luni rămas până la AGA de bilanţ, vom reuşi să realizăm o astfel de listare, cu atât mai mult cu cât, recent, Consiliul de Administraţie al Depozitarului Sibex a aprobat conectarea cu Depozitarul din Polonia (KDPW) şi azi (9.02.2011) am primit şi atestatul CNVM. Aşteptăm, de asemenea, să primim în curând şi avizul pentru conturile globale din partea BNR şi să avem astfel toate componentele necesare pentru realizarea listărilor duble care, de altfel, nici nu s-ar fi putut face până în prezent fără aceste aprobări. Cred că listările duble sunt un pas important în dezvoltarea pieţei de capital şi avem în acest sens exemple internaţionale cum ar fi compania MOL, care iniţial a fost admisă la tranzacţionare în Ungaria, pentru ca apoi, în 2004, să intre şi pe Bursa din Polonia respectiv Unicredit care, după ce s-a listat iniţial în Italia, a intrat şi la bursa poloneză în 2007. Pentru ambele rezultatele au fost spectaculoase, volumul de tranzacţionare crescând de 10 ori pentru MOL şi de 20 ori pentru Unicredit (în ţările de origine (Ungaria şi Italia). Din păcate, la noi se ţine cu dinţii de companii, şi avem cel mai recent exemplu în cazul Fondul Proprietatea pentru care BVB-ul nu doreşte o altă listare. Eu însă am o altă mentalitate, sunt deschis dezvoltării. Cât despre relaţia cu CNVM-ul, aceasta a fost una bună de-a lungul anilor, dar am în prezent dezamăgirea că nu s-a soluţionat încă problema modalităţii de realizare a transferurilor societăţilor de pe o piaţă spot pe alta şi de la un depozitar la altul, precum şi problema tarifelor şi comisioanelor exagerate, ca să nu zic chiar abuzive, percepute emitenţilor care vor să se transfere. Poate faptul că nu suntem din Bucureşti a cântărit în protejarea instituţiilor de acolo, fiind multă invidie că Sibiul a ajuns al doilea centru financiar al ţării.

Reporter: Cine va urma în locul dumneavoatră la conducerea Sibex?

Teodor Ancuţa: Bursa din Sibiu are, din perspectiva pregătirii profesionale, personal capabil să conducă orice bursă din lume. Cred însă că, în momentul actual, persoana care este cea mai indicată să preia activitatea de conducere executivă, şi pe care o voi propune CA, este un manager străin, un specialist în domeniul bursier care să aibă conexiuni cu mediul financiar internaţional (Fonduri de Investiţii, de pensii, burse) şi care şi-ar putea folosi experienţa în impulsionarea pieţei prin creşterea lichidităţii şi a valorii acţiunilor, scopul fiind ridicarea Sibex la nivelul marilor burse europene.

Reporter: Este posibil ca această persoană să fie chiar de la Bursa din Polonia?

Teodor Ancuţa: Da, este şi poate că ar fi cea mai bună soluţie, fără ca aceasta să fie însă singura variantă.

Reporter: Spuneţi-ne, în încheiere, dacă veţi rămâne alături de Bursa din Sibiu şi dacă da, in ce fel?

Teodor Ancuţa: Am mai spus-o şi o repet, Bursa din Sibiu este ca şi copilul meu şi cea mai mare realizare a mea. De aceea voi rămâne alături de ea şi după ce voi renunţa la funcţia de Director General. Prin urmare, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor va fi de acord, intenţionez să rămân în Consiliul de Administraţie. Voi respecta decizia acţionarilor, oricare ar fi aceasta, întrucât ştiu că după 16 ani de când am plecat de la un capital de 1000 de euro şi am ajuns la 5 milioane de euro doar Bursa, plus 5 milioane de euro Depozitarul Sibex şi 2,5 milioane Casa Română de Compensaţie, şi după ce am fost autorii a nenumărate premiere în mediul bursier autohton, am contribuit din plin la dezvoltarea pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Daca pleaca Ancutza, mai trebuie sa plece si Farmache si poate incepe si piata de capital sa fie altceva decit o suma de doua "butice",MACHIDONO-VETERIINA RE.Ambele pline de Tzepe(si)....Sa ne rugam, indiferent de religie, sex, apartenenta politica si portofoliu....DOAMNE AJUTA !!!

  Mafia lui Sima vrea sa puna mina pe Sibiu.Sa vedeti atunci ce masina de spalat bani . Tot de o derivata si un Dow-Jones o sa fie prin paltinis.Si brokerul de iepuri dein Focsani ramine cu buzele umflate.

  Apropo o legenda urbana, zice ca Farmache e actionar ascuns la o firma din focsani. O firma care cultiva cuponari.... 

  Umbla un zvon ca organe abilitate il cauta pe Veterinarul-Derivat si pe amicii sai de tepe, penytru spalarea de bani realizata de catre initiati, prin rascumparare de la grupul Tzepes a actiunilor de la Casa de Compensatie. Nu ar pleca Ancuta pentru 10 Romgaz-uri. E pe lista cu vamesii....

  1. eu zic ca spalarea de bani este o actiune patriotica. banii trebuie spalati ca sa circule indiferent de legalitatea acestui fapt. e doar o chestiune de aprecire, in romania ce e legal pt. unul e ilegal pt. altul s.a.m.d....asa ca dintr-un anumit pct. de vedere spalarea de bani, daca exista, consuma doar axion!

  Pacat ca pleaca Ancuta.Seva duce de rapa cu conducerea dela BVB. Trebuie sa ia initiativa Mirela si Pasol, Siminel si altii. Oameni buni dat-i afara pe Farmache si Ionescu, nu mai stati pe ganduri.Astia nu fac decat sa se plimbe si sa-si serveasca cafeaua. Ionescu cand a venit in BVB primul lucru si-a luat masina de cafea din banii bvb desigur. Si pleaca la masa cu asistenta, pardos vanzoarea de rochii de mireasa. Traseista de Italia mai bine zis.

  D-le Ancuta.Influentele turcesti,in Bucuresti sunt mai mari decat in Sibiu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro