Terapia cu celule stem - rezultate promiţătoare pentru cei peste 10 milioane de pacienţi cu Boala Parkinson

F.D.
Miscellanea / 13 mai

Terapia cu celule stem - rezultate promiţătoare pentru cei peste 10 milioane de pacienţi cu Boala Parkinson

Peste 100 de studii în care este evaluată eficienţa celulelor stem recoltate din cordonul ombilical şi placentă în tratamentul bolii Parkinson sunt în desfăşurare la nivel mondial, iar noi rezultate arată un avans remarcabil: cercetătorii vorbesc despre o resetare neuronală cu ajutorul terapiei celulare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Dintre afecţiunile neurologice, boala Parkinson are cea mai rapidă creştere din lume. Cu aproximativ 10 milioane de persoane diagnosticate la nivel global şi o estimare a dublării numărului de bolnavi până în anul 2050, găsirea unui tratament este o necesitate presantă. Este motivul pentru care au fost demarate peste 100 de studii privind utilitatea celulelor stem în tratarea bolii Parkinson. Iar echipele implicate în aceste studii au dezvoltat şapte terapii cu celule stem care se află acum în diverse faze de testare clinică.

Recent, au fost date publicităţii primele rezultate ale unora dintre aceste studii. Cu rezerva că este vorba despre teste clinice de mici dimensiuni, care, pentru confirmare, vor trebui urmate de studii la scară largă, cercetătorii au anunţat că dezvoltarea de celule dopaminergice din celule stem embrionare şi transplantarea lor la bolnavi de Parkinson a dus la restabilirea unora dintre reţelele şi circuitele neuronale pierdute şi la reducerea simptomelor motorii şi non-motorii. Cercetătorii vorbesc despre o "resetare" cerebrală prin acest tip de transplant, care poate duce la creşterea calităţii vieţii bolnavilor de Parkinson şi scăderea ratei de dezvoltare a tulburărilor psiho-emoţionale asociate. Alte terapii cu celule stem aflate acum în dezvoltare vizează tratamentul simptomelor non-motorii din Parkinson, cum este afectarea cognitivă.

Importanţa stocării de celule stem

Dezvoltarea terapiilor celulare pentru boala Parkinson, dar şi alte afecţiuni grave, depinde de stocul de material genetic. Facilităţile de recoltare şi de stocare a celulelor stem joacă, aşadar, un rol esenţial pentru un viitor mai sănătos, iar România are un atu la acest capitol: este printre puţinele ţări din Europa unde viitorii părinţi au acces la recoltarea la naştere a placentei, care conţine cea mai mare cantitate de celule - un factor important în ceea ce priveşte administrarea terapeutică. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unităţi sursă a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli grave. În plus, anumite tipuri de celule recoltate la naştere pot fi utilizate pentru terapii destinate membrilor familiei.

"Prin recoltarea placentei la naştere şi stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest ţesut timp de decenii, în condiţii de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare, inclusiv pentru tratarea Bolii Parkinson. Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât în placentă există inclusiv celule imunoevazive care pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât şi pentru părinţi sau bunici, oferindu-le o şansă la o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă", a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

În prezent, peste 85 de afecţiuni sunt tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naştere din cordonul ombilical şi din placentă. Vorbim despre anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom şi tulburări metabolice. Iar studiile aflate în derulare indică rezultate promiţătoare nu doar în tratamentul bolii Parkinson, ci şi al bolii Alzheimer, al diabetului, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare. Cercetătorii estimează că, până în 2030, ar putea fi aprobate între 30 şi 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul bolilor grave.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb