Tezaur descoperit în portul antic al Cezareei

Ziarul BURSA #Materii Prime / 5 decembrie 2018

Tezaur descoperit în portul antic al Cezareei

Un tezaur cu monede rare din aur a fost descoperit în portul antic al Cezareei, în nordul Israelului. Potrivit arheologilor, cel mai probabil aces-tea au fost îngropate pentru a fi protejate în urma cuceririi oraşului de către cruciaţi, acum 900 de ani.

Săpăturile au permis dezgroparea în urmă cu câteva zile a unui vas de bronz cu 24 de monede de aur şi un cercel aşezat între două pietre de lângă un puţ dintr-o veche casă, a indicat Autoritatea arheologică israeliană şi mai multe organizaţii implicate în descoperire, citate de news.ro. Piesele, prezentate presei şi datând de la sfârşitul secolului al XI-lea "permit corelarea comorii de cucerirea oraşului de către cruciaţi în anul 1101, unul dintre episoadele cele mai dramatice din istoria medievală a oraşului", se arată într-un comunicat al directorilor excavărilor, Peter Gendelman şi Mohammed Hatar. Aceştia au mai adăugat: "Cineva şi-a ascuns averea, sperând să o recupereze mai târziu, dar nu a revenit niciodată. Potrivit surselor scrise de atunci, cea mai mare parte a locuitorilor Cezareei au fost masacraţi de armata regelui Ierusalimului de atunci, Balduin I. Este probabil ca proprietarul comorii şi familia sa să fi pierit în masacru sau vânduţi ca sclavi şi nu şi-au recuperat niciodată aurul".

Cezareea, situată pe malurile Mediteranei, a fost construită în secolul I, înainte de Hristos, de regele iudeilor Irod I, numit de romani. Vestigii importante din epoca romană şi medievală au făcut din Cezareea una dintre atracţiile Israelului. Situl este de asemenea locul mai multor descoperiri: în 2015, 2000 de monede din aur vechi de 1.000 de ani au fost descoperite de scafandri, aceasta fiind cea mai importantă comoară numismatică scoasă la lumină în Israel, potrivit Autorităţii antichităţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro