Transplant realizat cu ajutorul unui robot

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 aprilie

Sursa foto: facebook/Vall d'Hebron Hospital

Sursa foto: facebook/Vall d'Hebron Hospital

Ştiinţa şi medicina avansează în direcţia bună, reuşind să salveze multe vieţi şi să aline nenumărate dureri. Un spital din Spania a realizat un transplant pulmonar folosind o tehnică de pionierat cu ajutorul unui robot cu patru braţe şi o nouă cale de acces care nu mai necesită separarea coastelor şi deschiderea pieptului.

Chirurgii de la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona au folosit un robot "Da Vinci" cu patru braţe pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului pentru a îndepărta plămânul afectat şi introduce unul nou, printr-o incizie de opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei.

Noua procedură este mai puţin dureroasă pentru pacient, au afirmat ei, deoarece rana se închide uşor, şi este mai sigură decât metoda tradiţională care necesită o incizie de 30 de centimetri şi o perioadă postoperatorie foarte delicată. "Credem că este o tehnică care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, perioada postoperatorie şi va reduce durerea. Sperăm că această tehnică va fi folosită în cele din urmă în mai multe centre", a declarat Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d'Hebron. Procedura de pionierat, care a fost folosită până acum doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare. Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi în 2022, conform datelor Ministerului spaniol al Sănătăţii.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb