Trump invocă "majoritatea tăcută", cu 100 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale

A.B.
Internaţional /

Trump invocă "majoritatea tăcută", cu 100 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale

Donald Trump, aflat în dificultate din cauza modului în care gestionează pandemia covid-19, a invocat duminică o "majoritate tăcută", pentru a-şi afişa încrederea cu 100 de zile înainte de alegerile prezidennţiale de la 3 noiembrie, în pofida faptului că, potrivit sondajelor, este devansat de rivalul său democrat Joe Biden în mai multe state-cheie, relatează AFP şi News.ro

"Campania Trump are mai mult entuziasm, în opinia multor observatori, decât orice altă campanie din istoria marii noastre ţări, mai mult chiar ca în 2016", a dat asigurări pe Twitter miliardarul republican, cu scopul de a recrea impulsul care a condus la victoria sa surpriză în urmă cu patru ani.

"Biden nu are niciunul! Majoritatea tăcută va vorbi la 3 noiembrie", a adăugat preşedintele, în vârstă de 74 de ani, promiţând să arate că mint sondajele care-i atribuie unanim o rămânere în urmă importantă atât la nivel naţional - o medie de opt puncte procentuale -, cât şi în state care fac şi desfac destine prezidenţiale.

Duminică, noi studii publicate de posturile NBC şi CNN îl creditează pe candidatul democrat Joe Biden în frunte în trei state în care Donald Trump a obţinut o victorie în 2016 - Arizona, Florida şi Michigan.

Preşedintele-candidat a încercat, folosindu-se de o acalmie a epidemiei covid-19, către sfârşitul primăverii, să dea pagina crizei sanitare şi să-şi reia reuniunile publice cu scopul de a-şi galvaniza baza.

El a minimalizat, astfel, mult timp pandemia, în contextul în care numărul contaminărilor zilnice cu noul coronavirus "exploda", mai ales în sud-vestul Statelor Unite - cea mai îndoliată ţară din lume, cu 146.500 de morţi.

Pe un ton grav, Donald Trump s-a răzgândit şi a recunoscut că situaţia "se va înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească".

"FRUSTRAŢI DE DISENSIUNI"

El a sfârşit prin a preconiza în mod clar purtarea măştii de protecţie - ceea ce a refuzat până atunci, spre deosebire de Joe Biden, care se afişează de luni de zile în public numai purtând acest mijloc de protecţie.

Trump a anulat marea Convenţie republicană deschisă publicului în vederea lansării ultimei linii drepte a campaniei sale, prevăzută la sfârşitul lui august în Florida, unul dintre cele mai afectate state de actuala creştere puternică a pandemiei.

Adversarul său democrat a stabilit încă din iunie ca această mare reuniune - de la 17 la 20 august, la Milwaukee, în Wisconsin - să fie în esenţă virtuală.

Însă vrând să dea un exemplu în lupta împotriva covid-19, Casa Albă încearcă să-i relativizeze impactul economic.

"Eu nu neg că unele dintre aceste state" în care virusul a început să crească din nou puternic "moderează relansarea" economică, a declarat duminică, la CNN, consilierul economic al preşedinţiei Larry Kudlow.

"Însă, în ansamblu, imaginea este foarte pozitivă", a adăugat el, preconizând o repornire cu fanfară a econimiei americane în trimestrele trei şi patru.

Această gestiune a semănat probleme până în rândul anumitor membri ai partidului prezidenţial.

Guvernatorul republican din Maryland Larry Hogan s-a abţinut, duminică, să-l susţină pe Donald Trump.

"Mulţi oameni ca mine sunt frustraţi de disensiuni şi disfuncţionalităţi de ambele părţi şi nu au sentimentul că avem un mare câştig", a deplâns el la CNN.

Devansând în sondaje, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, cunoscut prin gafele sale, se deplasează doar cu precauţie din cauza epidemiei.

În pofida faptului că şi-a prezentat recent mai multe părţi din program, el este mult mai discret decât furtunosul preşedinte, care-l acuză, în schimb, de faptul că nu este "ager", că nu iese din "subsolul" său şi că este o "marionetă" a "stângii radicale".

După ce i-a adunat pe democraţi în spatele candidaturii sale, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama urmează, acum, să dezvăluie, la începutul lui august, numele femeii împeună cu care urmează să candideze, în postul de vicepreşedintă.

Una dintre posibilele candidate, aleasa de culoare din California Karen Bass, a apărat, tot la CNN, capacitatea democratului de a atrage electoratul afroamerican în urma valului furiei istorice provocate de moartea lui George Floyd, sufocat cu genunchiul de un poliţist alb, în mai.

"Am încredere în ceea ce va face Joe Biden" în domeniul reformelor poliţiei şi justiţiei penale, a declarat ea, în timp ce Donald Trump mizează pe o poziţie în apărarea "legii şi ordinii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro