Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Trump, Macron şi Erdogan inflamează summitului celei de-a 70-a aniversări a NATO

D.F.
Internaţional /

Trump, Macron şi Erdogan inflamează summitului celei de-a 70-a aniversări a NATO

O serie de schimburi de replici dure între Donald Trump, Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan au agravat disensiunile în NATO, înaintea summitului celei de a 70-a aniversări a Alianţei, slăbind-o în faţa ascensiunii puterii Rusiei şi Chinei, relatează AFP.

Declaraţiile recente ale preşedintelui francez, care consideră Alianţa înfiinţată în 1949 în stare de "moarte cerebrală", şi amplificarea tensiunilor cu preşedintele turc pe tema intervenţiei turce în Siria au electrizat discuţiile în orele dinaintea începerii comemorării la Londra.

Miliardarul american a lansat ostilităţile catalogând declaraţiile lui Emmanuel Macron drept "foarte insultătoare" şi "foarte, foarte rele" - "nimeni nu are mai multă nevoie de NATO decât Franţa".

Donald Trump a criticat de asemenea dur voinţa Parisului de a taxa giganţii tehnologici americani. Administraţia sa a ameninţat deja să impună taxe vamale de până 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari precum brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

În faţa preşedintelui francez, miliardarul american a adoptat mai târziu, marţi, un ton mai conciliant. Cei doi lideri s-au pus de acord asupra capacităţilor lor de depăşi ceea ce Trump a catalogat drept un "diferend minor" comercial.

Însă supărarea continuă cu privire la NATO. Şeful statului francez a rămas ferm şi îşi "menţine" declaraţiile care au iritat majoritatea aliaţilor.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a apărat organizaţia şi şi-a exprimat "dezacordul". "Nu trebuie pusă la îndoială unitatea şi voinţa aliaţilor de a se apăra unii pe ceilalţi", a insistat el.

Însă, în planul intern al organizaţiei, intervenţia lansată de Ankara în octombrie în nord-estul Siriei, fără a informa celelalte state membre ale Alianţei, a crescut tensiunile. Situaţia a frizat un incident diplomatic săptămâna trecută, când Recep Tayyip Erdogan a apreciat că Emmanuel Macron este cel în stare de "moarte cerebrală".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS