TURCAN:"Efortul bugetar pentru majorarea pensiilor cu 40% este de 138 miliarde de lei, foarte greu de suportat"

J.P.
Politică / 13 ianuarie

"Efortul bugetar pentru majorarea pensiilor cu 40% este de 138 miliarde de lei, foarte greu de suportat"

Efortul bugetar pentru aplicarea Legii 127/2019 prin care punctul pe pensie ar trebui să crească cu 40% este de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, conform Agerpres.

"Există o lege 127 prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Pentru ca această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40% ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019, să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare. Pentru asta ar fi fost nevoie de un Ordin de ministru într-o guvernare PSD, în 3 luni, mai exact în 90 de zile, aşa prevede legea. Ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului", a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a adăugat că Guvernul Orban a decis ca pensiile să crească cu 14%, un cuantum suportabil, care să facă sustenabil procesul de majorare astfel încât să nu se ajungă la blocaje care, ulterior, să-i afecteze şi pe pensionari şi pe salariaţi.

Totodată, ea a subliniat că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia legea prin care se majorează pensiile cu 40% este constituţională, Parlamentul se va pronunţa în legătură cu ceea ce este de făcut în viitor.

"În Parlament, pe legea prin care noi am decis să crească pensiile cu 14% majoritatea PSD de la vremea respectivă a decis nu 14%, noi vrem în continuare 40%, fără să indice resursele cu care să putem suporta această majorare. Acum, în contextul deciziei Curţii Constituţionale, aşa cum Parlamentul a decis anul trecut menţinerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curţii Constituţionale, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce este de făcut pe viitor", a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a reiterat că cifrele existente arată că pe Legea 263/2010 impactul este de 90 miliarde de lei "dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii şi rămânem pe actuala valoare a punctului de pensie", iar dacă se va aplica Legea 127/2019, "creată oarecum artificial, din pix, cu valoare punctului de referinţă, de către PSD", efortul bugetar este de 138 miliarde de lei pe an.

De asemenea, ministrul a menţionat că, atunci când se vorbeşte despre pensii cel mai important lucru ce trebuie garantat este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii, dar trebuie să existe şi echitate şi contributivitate.

"Ca atare, în momentul preluării acestui mandat am decis cu toţii să creăm un grup de lucru de experţi prin care să răspundem acestor aşteptări pe care le au cei 4,9 milioane de pensionari, şi anume echitate, contributivitate şi sustenabilitate pe termen lung a plăţii pensiilor în România", a punctat Turcan.

Întrebată de unde vor fi bani pentru majorare, ministrul Muncii a răspuns că în momentul de faţă este un buget alocat pentru pensii, iar anul acesta, în bugetul trimis Ministerului Finanţelor, se urmăreşte ca "cel puţin indexarea cu rata inflaţiei să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public de pensii".

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

În esenţă, Guvernul reitera în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

"În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii", preciza Executivul.

Potrivit sesizării, parlamentarii "nu au identificat sursele clare de finanţare" pentru majorările propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, conform dispoziţiilor constituţionale.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. SE SINCHISEȘTE - CINEVA - SĂ GENEREZE BANI ...CU BANI

  1. Este un individ care cica este moderator la postul ANTINATIONAL IREALITATEA pe nume de BOTIN,care zbiara mai ceva ca un TAUR in CALDURI,si zbiara ca de unde sa ia Guvernu bani de pensii daca nu are.BOTINATULE,citeste ba articolul din CONSTITUTIE care spune ca STATUL ,este OBLIGAT sa asigure un TRAI DECENT CETATENILOR. Pai aici,STATUL este REPREZENTAT de GUVERN. Ia zi tu mai BOTINATULE ce salariu ai la IREALITATEA si ce BENEFICII aduci ROMANILOR pentru INEPTIILE pe care le DEBITEZI,cica fiind "FORMATOR de OPINIE".? Cati TRANTORI ca tine care cica sunt "FORMATORI de OPINIE",au salarii de mii de EURO,si in afara ca GIOVLAIE vrute si nevrute prim mass-media ,nu aduc plus valoare acestei Tari .Ai muncit BOTINATULE o zi in productie sau in alta parte sa aduci plusvaloare TARII,ca sa aibe HABARNISTII din GUVERN de unde sa mareasca pensiile. Dragi Romani,daca s-ar inchide anumite televiziuni care va umple capurile cu minciuni si manipulari,TARA,si Cetatenii ,ar fi mult mai bine.!

  de ce nu sistati pensiile speciale si NECUVENITE?

  DE CE CONTRIBUTIVITATEA ESTE VALABILA PENTRU PROSTIME SI NU SI PENTRU "SMECHERI" indeiferent din ce zona sociala provin???

  nu ne mai dati cu praf in ochi ca nu suntem prosti! 

  Ce e fufa blonda, vi se pare ca daca cresteti pensiile amaratilor de pensionari(cei mai multi dintre ei), vi se diminueaza spagile si comisioanele voastre nesimtite?! Din cate stiu, sloganul vostru intern, al PNLeprelor este: "Totul pt spagi, totul pt comisioane"! Mai nou, poftesc tare la ele, si Gandacii lui Soros!

  Asigurati cresterea tuturor pensiilor cu rata inflatiei incepand cu 1 ian 2021.

  Cucoana, PSD a emis aceasta lege care cuprinde prevederi privind acest 40% desigur, avand in vedere si cresterea salariilor si deci a contributiilor salariatilor la fondul de pensii. Au avut in vedere desigur si masuri economice si fiscale care sa asigure aplicarea legii. Si nu avem niciun motiv sa sustinem ca PSD nu ar fi reusit sa mareasca, asa cum a legiferat pensiile.

  Cuvernul Orban, cu ministrul Catu la finante a imprumutat si a inglodat tara in datorii, bani pe care nimeni nu i-a vazut sau nu stie unde sunt sau cine i-a folosit.  

  Desigur ca nimeni nu doreste ca pensiile sa se plateasca din imprumuturi. Ne trebuiesc investitii. Dar nici in domeniul acesta "dreapta" cu UDMR care este asa ca intotdeauna loial si de partea celor multi si saraci, nu a facut nimic.  

  Guvernele trebuie sa asigure asa cum au jurat toti ministrii " un trai decent cetatenilor" asa cum cineva de aici zicea.  

  Si voi si asta trebuie sa faceti daca ziceti ca "guvernati" Si daca nu sunt bani si daca sunt. Ca daca nu sunteti capabili trebuie sa va cereti afara. 

  Lasati PSD-ul sa vedem, el poate. Si daca nu poate atunci tu ai dreptate.  

  Si pentru noi este foarte greu sa va mai suportam; suportati si voi.

  Ssîîtt : niciun EFORT ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

27 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5279
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5210
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.4625

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
conferintemedicale.ro
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro