UE va investiga furnizorii chinezi de turbine eoliene pentru parcuri din cinci state, inclusiv România

F.D.
Miscellanea / 9 aprilie

UE va investiga furnizorii chinezi de turbine eoliene pentru parcuri din cinci state, inclusiv România

Comisarul european Margrethe Vestager a anunţat marţi că Executivul comunitar a deschis o nouă investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat producătorii chinezi de turbine eoliene, care sunt destinate pentru o serie de parcuri eoliene construite în Europa, inclusiv în România, relatează Reuters.

"Astăzi, demarăm o nouă anchetă asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene. Investigăm condiţiile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria", a declarat Margrethe Vestager, într-un discurs pronunţat la Universitatea Princeton din SUA. În acest discurs, Margrethe Vestager nu a dezvăluit identitatea companiilor chineze vizate.

În replică, un organism care reprezintă interesele companiilor chineze la Bruxelles şi-a exprimat "profunda nemulţumire" cu privire la ceea ce a catalogat drept protecţionismul şi lipsa de transparenţă din partea UE, în contextul în care introduce noi reguli destinate să contracareze ajutoarele de stat de care beneficiază companiile străine. "Această acţiune trimite un semnal negativ la nivel global sugerând discriminarea împotriva companiilor chineze şi sprijinind protecţionismul", susţine Camera chineză de comerţ în Uniunea Europeană.

Executivul comunitar investighează deja dacă se impun tarife vamale pentru importurile chineze de automobile electrice şi susţine că dovezile pe care le-a strâns că producătorii chinezi au beneficiat de ajutoare de stat.

În discursul ţinut marţi, Vestager a spus că UE trebuie să adopte o abordare mai sistemică, în condiţiile în care în prezent urmează o politică în care investigaţiile sunt demarate de la caz la caz, astfel că blocul comunitar rezolvă o problemă într-un sector pentru ca imediat să apară probleme în alt sector. "Şi trebuie să facem asta până când nu e prea târziu. Nu putem să vedem că ce s-a întâmplat în cazul panourilor fotovoltaice se întâmplă din nou în ceea ce priveşte vehiculele electrice, turbinele eoliene sau cipurile esenţiale", a adăugat comisarul european.

Noua investigaţie vine la o săptămână după ce Bruxelles-ul a demarat două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România. Potrivit Comisiei, doi ofertanţi chinezi au beneficiat de subvenţii de stat semnificative care le-au permis să ofere preţuri mai mici la procedura de licitaţie organizată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb