USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac cu presa

F.D.
Politică / 29 septembrie

USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac cu presa

USR a depus, astăzi, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda. USR ia în considerare, totodată, solicitarea Consiliului Europei privind desecretizarea contractelor prin care fonduri publice sunt transferate de partide către presă, potrivit News.ro.

USR spune că răspunde, astfel, numeroaselor semnale de alarmă privind modul în care partidele la putere folosesc banii de la bugetul de stat pentru a-şi asigura o media favorabilă, pentru ca subiecte cu impact major asupra vieţii tuturor românilor să fie ori ignorate, ori minimalizate şi pentru a ataca opoziţia cu fake news-uri pe bandă rulantă.

"O presă liberă, obiectivă, care pune întrebări reale şi realizează investigaţii este un pilon fundamental pentru democraţia din România. În România, partidele politice care dau milioane de euro pe an către presă încearcă să se comporte ca şi cum presa ar fi de licitat: cine dă mai mulţi bani e prezentat mai bine către cetăţeni. Ei bine, USR nu poate accepta ca presa să fie tratată ca un bun de licitat. Aşadar, am depus, astăzi, un proiect legislativ care, odată aplicat, va proteja libertatea presei de care noi toţi avem nevoie", declară deputata USR Diana Buzoianu, iniţiatoare a proiectului de lege.

Proiectul USR modifică Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale (nr. 334/2006) şi Legea audiovizualului (504/2002) pentru a transparentiza modul în care sunt cheltuiţi banii publici, pentru a proteja libertatea presei şi dreptul la informare al cetăţenilor.

Concret, iniţiativa legislativă urmăreşte:

1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formaţiunile politice cu presa sau/şi propaganda

- Partidele politice vor fi obligate să publice - pe site şi la sedii, într-un loc vizibil - contractele încheiate pentru promovarea în presă şi/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiţionale.

- Sumele primite ca subvenţii de către partide, precum şi toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informaţii de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

2. Marcarea în consecinţă a programelor realizate cu o contribuţie politică şi definirea acesteia

- Contribuţie politică va fi considerată orice contribuţie la finanţarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activităţii lor.

- Programele realizate cu astfel de contribuţii vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

3. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică

- Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă şi online să nu poată depăşi 40% din totalul subvenţiei primite de la stat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Era timpul de o astfel de masura,sa se monitorizeze si cheltuielile statului .cheltuieli care ,de multe ori ascund interesele partidelor la putere

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro