USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli"

A.P.
Politică /

USR-PLUS a redepus în Parament proiectul "Fără politică în şcoli"

Alianţa USR-PLUS şi-a prezentat joi cele 40 de angajamente pentru guvernare şi unul dintre ele este "Fără politică la şcoală". Ca prim pas spre îndeplinirea acestui angajament, deputatul USR Cristina Iurişniţi a redepus în Parlament proiectul care modifica Legea Educaţiei Naţionale în sensul depolitizării sistemului de învăţământ, proiect respins de majoritatea controlată de PSD, transmite formaţiunea într-un comunicat de presă, potrivit News.

Proiectul de lege modifică art. 246 din Legea nr. 1/2011 în sensul ca funcţiile de conducere, de îndrumare şi de control din unităţile de învăţământ, inspectorate şcolare şi Casa corpului didactic să fie incompatibile cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, pe perioada exercitării lor.

"Ani la rând, învăţământul a suferit de pe urma luptelor şi intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare şi creştere a calităţii şi competenţei managementului educaţional. În 2016, concursurile pentru directori şi inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ, însă, în continuare, există o presiune din partea puterii politice în şcoală, resimţită atât de dascăli, cât şi de elevi şi părinţi. Educaţia prezintă interes pentru sfera politică doar în momentul în care există beneficii electorale directe, neglijând în cea mai mare parte a timpului gestionarea finanţării optime şi a investiţiilor predictibile în infrastructura şcolară. Mai mult decât atât, s-a dezvoltat un sistem clientelar între administraţia publică şi unităţile de învăţământ, având unităţi şcolare care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce alte şcoli rămân neglijate. Această discriminare generalizată funcţionează pe baza unui mecanism politic ce deserveşte doar instituţiile de învăţământ care au aceeaşi culoare politică, promovând astfel servilismul, lipsa transparenţei, lipsa integrităţii şi a profesionalismului. La celălalt pol, există conduceri de şcoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situaţii de urgenţă, se resemnează din dorinţa de a nu cauza probleme celor care gestionează acele fonduri şi care se află pe poziţii ierarhic superioare în partid. Actuala modificare legislativă îşi doreşte să evidenţieze foarte clar faptul că implicarea politică în spaţiul educaţional nu trebuie să existe, funcţiile de director şi inspector şcolar general având rolul de a asigura un act educaţional de calitate, fundamentat pe valori şi principii lipsite de orice interes politic sau de orice altă natură subiectivă", a afirmat Cristina Iurişniţi, conform sursei citate.

Lipsa pârghiilor politice va duce la creşterea responsabilităţii decizionale şi la un grad sporit de profesionalizare, decizia instituţională fiind raportată strict la nevoile şi cerinţele comunităţii şcolare, nu la interesele altor părţi.

Sursa menţionată mai spune că încă de la intrarea în Parlament în 2016, USR a susţinut ideea depolitizării sistemului românesc de învăţământ, faptul că imixtiunea politicului în Educaţie generează forme fără fond, corupţie, reţele de interes şi putere, feudalizare şi ierarhii în acordarea fondurilor pe criterii politice.

Pentru depolitizarea sistemului de Educaţie au fost depuse mai multe iniţiative de la intrarea USR în Parlament:

"- Pl-x 503/2017 - Interdicţia pentru directori şi inspectori generali de a ocupa funcţii politice pe perioada exercitării mandatului. Respinsă definitiv.

- Pl-x 278/2019 - Interdicţia pentru directorii de şcoli de a deţine funcţii politice. Adoptată tacit de Camera Deputaţilor, are raport de respingere la Senat.

- Pl-x 233/2019 - Limitarea numărului de mandate pentru rectori şi alegerea decanilor de către profesori şi studenţi. Respinsă definitiv", conchide comunicatul de presă al USR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Fără broaște țestoase in Gallapagos!.

    Singurii incompatibili să fie corporatiștii.

    "Fără politică în şcoli"

    Dar in schimb, cu "politica curului", alt proiect de suflet al "Gandacilor lui Soros"! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

26 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4621
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7471

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Legal Accelerators

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie