Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

USR propune extinderea votului prin corespondenţă la alegerile locale

S.B.
Politică /

USR propune extinderea votului prin corespondenţă la alegerile locale

USR lansează, azi, în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondenţă la alegerile locale şi anunţă consultări cu societatea civilă şi cu specialişti în drept constituţional şi sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19. Formaţiunea estimează o prezenţă redusă la urne a alegătorilor din cauza noului coronavirus şi apreciază că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie, potrivit news.ro.

"Anul acesta avem în faţă două rânduri de alegeri, în condiţiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă şi în condiţiile în care experţii vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezenţă la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm şi la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie", a transmis, marţi, USR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, formaţiunea consideră că trebuie găsită o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondenţă, inclusiv la alegerile locale, dar, în acelaşi timp, şi o formulă prin care fă fie protejată sănătatea şi viaţa românilor care au vulnerabilităţi medicale în faţa acestui virus.

"Votul prin corespondenţă există în alte ţări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite şi Franţa. Votul prin corespondenţă a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 şi la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme şi la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcţionat în zeci de ţări din diaspora, cu atât mai uşor va fi implementat la Brăila, la Arad, la Bucureşti sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecaţi din localitatea de domiciliu, sunt în delegaţie, în concediu sau la studii. Toţi aceştia au însă aceleaşi drepturi ca cetăţeni ai respectivei comunităţi, iar drepturile lor trebuie respectate", a declarat deputatul USR Lucian Viziteu, iniţiatorul proiectului de lege.

"Cetăţenii din Diaspora au demonstrat că sunt informaţi şi sunt interesaţi să ajute la dezvoltare României. O parte foarte mare dintre ei au păstrat legături strânge cu ţara şi îşi trăiesc viaţa între România şi ţara unde muncesc. Este normal şi este important pentru România să le asigurăm posibilitatea de a vota uşor la toate tipurile de alegeri. În contextul riscului de a avea din nou restricţii cauzate de pandemie în unele ţări, importanţa metodelor alternative de vot creşte semnificativ. Votul prin corespondenţă nu este un panaceu, dar oferă o unealtă puternică. Votul anticipat trebuie şi el luat în calcul. Vrem să ne asigurăm că un milion de români pot vota în afara ţării fără probleme la alegerile parlamentare şi vrem ca toţi cei care au o carte de identitate românească să poată să îşi aleagă primarii din localităţile unde au familia şi casa", a explicat senatorul USR de Diaspora Radu Mihail.

Potrivit proiectului USR, românii vor putea alege dacă să îşi exercite dreptul de vot la secţia de votare, ca până acum, sau prin corespondenţă.

"USR face apel la partidele parlamentare să susţină extinderea votului prin corespondenţă la alegerile locale, să citească proiectul USR şi să îşi aducă contribuţia la îmbunătăţirea sistemului de votare", a mai transmis formaţiunea.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Prin SMS : 2-3 tureeeeee!!!!!

  E o idee foarte buna. Secțiile votare clasice ar putea deveni secții de transmitere a virusului, așa că nu știu cine își asumă.

  1. Cu masca pusă la intrarea în secție, cu dezinfectant pe hol, cu 2 secunde ( și 2 metri) între doi votanți... cred că e prea sigur. Să ne ajute Cel de Sus ca, îngroziți de COV 19, ciumați roșii să stea izolați la domiciliu între orele 07-21. Virusel ne poate salva țara de socialiștii ciumați roșii. Să fie și el util... îl facem Erou National, cu statuie pe Vârful Moldoveanu.

  Da, da, foarte buna aceasta masura pt USR, mai ales cand Coldea se ocupa pt ei de partea operationala, iar STS-ul le multiplica din soft voturile, printr-o simpla apasare a tastei Enter Doar cu acest tip de vot mai poate urca electoral, aceste "cadavre politice neomarxiste", numite si Uniunea lui Soros din Romania! Vorba lui Stalin: nu conteaza cine si cum voteaza, ci cei care numara voturile!

  1. "mai pot urca"

   Corect , mi-a scapat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie