USR: "Radu Mihail şi Iulian Lorincz au depus o iniţiativă pentru studierea limbii române de copiii din Diaspora"

T.B.
Politică / 3 martie

USR: "Radu Mihail şi Iulian Lorincz au depus o iniţiativă pentru studierea limbii române de copiii din Diaspora"

Parlamentarii USR de Diaspora - senatorul Radu Mihail şi deputatul Iulian Lorincz - au depus o iniţiativă legislativă în sprijinul celor peste jumătate de milion de copii români care cresc departe de ţară ca aceştia să studieze limba română, şi anume includerea cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească în legea învăţământului, conform agerpres.

Potrivit sursei indicate, "De 16 ani, mii de copii din şapte ţări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, oferit prin Institutul Limbii Române. Acest proiect trebuie extins la toate ţările în care există o comunitate semnificativă de români, să devină un program durabil de legătură cu România. Este esenţial ca el să continue şi să se dezvolte astfel încât sute de mii de copii români din diaspora să poată să ţină astfel legătura spirituală cu ţara. Vrem ca acest curs să nu poată fi desfiinţat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educaţiei", afirmă senatorul USR Radu Mihail, potrivit unui comunicat transmis duminică de USR.

Conform iniţiativei legislative USR, Ministerul Educaţiei urmează să asigure resursele necesare, inclusiv resurse digitale, pentru buna desfăşurare a acestor cursuri, astfel încât părinţii, elevii sau profesorii să nu mai fie nevoiţi să cumpere din bani lor materiale didactice. Prin această măsură, copiii din diaspora românească ar putea să aibă acces la cât mai multe materiale puse la dispoziţie, gratuit.

De asemenea, iniţiativa oferă cadrul legal pentru ca profesorii care predau cursul Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) să poată încheia contracte de muncă astfel încât să poată fi plătiţi corespunzător şi să beneficieze de vechime în muncă, concediu medical şi de alte drepturi fundamentale, relatează agerpres.

Potrivit sursei menţionate, "A trecut un an de când amendamentul USR la Legea învăţământului preuniversitar prin care solicitam clarificarea statutului personalului care predă cursurile LCCR a fost respins. Mai mult decât atât, pe 27 iulie 2023, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat Ordinul 5.171 prin care a decis să continue să plătească aceşti profesori în regim de plată cu ora, refuzând să le încheie contracte de muncă. Este absolut inacceptabil modul în care statul român îşi tratează profesorii care predau în afara graniţelor ţării", susţine deputatul USR Iulian Lorincz.

Acest proiect face parte din pachetul legislativ "O educaţie fără graniţe" pe care USR l-a propus pentru copiii români din diaspora. Educaţia în limba română trebuie să devină o prioritate de stat, astfel încât copiii de peste graniţe să îşi păstreze legătura cu ţara şi să se poată întoarce în România oricând doresc, fără să aibă şi obstacolul de integrare legat de limbă, subliniază USR în comunicatul menţionat, notează agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. hoti si mincinosi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb