USR sesizează Avocatul Poporului cu privire la modificarea legilor Justiţiei

V.D.
Politică / 17 octombrie 2018

USR sesizează Avocatul Poporului cu privire la modificarea legilor Justiţiei

Parlamentarii USR au anunţat astăzi că vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu OUG privind legile Justiţiei, cerând instituţiei să atace actul normativ la Curtea Constituţională (CCR). USR susţine că Ordonanţa afectează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Parlamentul a adoptat deja nişte modificări la legile Justiţiei, iar Guvernul dă şi el o OUG în acest sens. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-ar afla în concediu pentru două săptămâni.

"În momentul de faţă avem o OUG prin care Liviu Dragnea în mod explicit tocmai şi-a concediat procurorii din dosarul Tel Drum, este un rezumat clar şi plastic a ceea ce se întâmplă. DNA a fost pus pe butuci, iar acest lucru nu poate să rămână în această formă. dDin acest motiv, parlamentarii USR vor merge dla Avocatul Poporului şi îi vom solicita să atace în mod expres această OUG la CCR. (...) Prin această OUG, DNA, o instituţie care trebuia să fie independentă, devine doar o instituţie aflată la discreţia ministrului Justiţiei, devine o instituţie nefuncţională", a declarat miercuri în Parlament preşedintele USR, Dan Barna.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a explicat că şi preşedintele CSM poate sesiza Curtea cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească, la fel cum are şi şeful statului această posibilitate.

De asemenea, deputatul a spus că actul normativ adoptat de Guvern încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Parlamentul a adoptat deja o serie de modificări la cele trei legi ale Justiţiei, iar acum Guvernul dă o Ordonanţă pentru alte modificări.

"Prin această OUG se afectează regimul juridic de funcţionare a Minsiterului Public. Nu se justifică nici urgenţa unei asemenea măsuri. OUG prevede inclusiv o aplicare retroactivă a ei, adică afectează şi procurorii care sunt încă în mandat, pe care l-au obţinut în mod legal atunci. Încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, pentru că doar ce s-a votat în Parlament o lege de modificare a acestor legi ale Justiţiei, iar fără justificare, după o perioadă scurtă de timp, vine Guvernul şi modifică ceea ce a spus Parlamentul", a spus Stelian Ion.

El a subliniat că Avocatul Poporului trebuie să facă ceva în acest sens, nu să privească nepăsător, pentru că dacă face asta, înseamnă că nu-şi repsectă funcţia şi face jocul celor de la putere.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro