Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

USR va depune un proiect de lege care prevede eliminarea din administraţia publică a angajaţilor condamnaţi penal definitiv

A.B.
Politică /

USR va depune un proiect de lege care prevede eliminarea din administraţia publică a angajaţilor condamnaţi penal definitiv

Senatorul USR Florina Presadă a prezentat, duminică, o propunere legislativă care va fi depusă luni în Parlament şi care are ca scop eliminarea din administraţia publică a angajaţilor care au condamnări penale definitive, chiar dacă au pedepse cu suspendare, potrivit News.ro.

"Prin această iniţiativă, USR propune ca personalul contractual din administraţie care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracţiuni comise în poziţia ocupată să nu mai poată ocupa acea poziţie publică, indiferent de modalitatea de executare pedepsei. Nu toţi cei care lucrează în administraţia publică sunt funcţionari publici. De fapt, majoritatea covârşitoare a acestora e formată de cei care au un contract de muncă, cunoscuţi drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajaţi în administraţia publică", se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

Conform sursei citate, pentru aceştia nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă atunci când au condamnare penală pentru o infracţiune de serviciu sau de corupţie dacă executarea pedepsei a fost dispusă cu suspendare, aşa cum e cazul funcţionarilor publici. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede încetarea de drept a contractului de muncă doar dacă acesta execută efectiv pedeapsa în închisoare.

"Prin această propunere legislativă, pe care o voi depune mâine la Senat, completez Codul Administrativ astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru cei angajaţi în administraţia publică, dacă au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu, de corupţie, contra autorităţii sau contra umanităţii, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. În acest fel, şi personalul contractual şi funcţionarii publici trebuie să răspundă aceloraşi exigenţe de integritate pentru că numai asa putem proteja interesul public. Practic, prin această propunere legislativă ne asigurăm că nu vom avea penali în administraţia publică", a explicat Florina Presadă.

Potrivit USR, propunerea a apărut în contextul ultimelor ştiri despre cazul directoarei Oficiului de Cadastru Iaşi care a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu comis într-un mandat anterior şi care a revenit pe aceeaşi poziţie. Acest lucru a fost posibil pentru că era angajată în funcţia publică respectivă cu un contract individual de muncă, iar pedeapsa a fost dispusă cu suspendare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie