Vânzătorii de sclavi

Sorin Roşca Stănescu
Miscellanea / 10 aprilie 2020

Sorin Roşca Stănescu

Sorin Roşca Stănescu

1.500-2.000 de persoane au luat cu asalt joi noapte Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Pentru a prinde charterele spre Germania. Unde merg la cules de sparanghel. Ca zilieri. La solicitarea cancelarului Angela Merkel. Vor fi zeci de mii în zilele următoare. Cu destinaţia Germania. Sau Italia. Sau Spania. Unii zic că, după flux, urmează refluxul. Opinia mea este diferită. Ne vindem concetăţenii drept sclavi.

Dintre sutele de mii de români, care s-au întors în ultimele săptămâni în ţara lor natală, cei mai mulţi au făcut-o după ce au primit un picior în fund în statele europene în care munceau. O bună parte la negru. Statele "de drept" ale continentului european protejează cu intenţie munca la negru, atunci când este vorba de mână ieftină de lucru provenită din statele est-europene. România fiind cel mai important furnizor. Când s-a declanşat pandemia, aceşti conaţionali nu au mai avut de lucru. Nemaiavând de lucru, nu au mai primit niciun acoperiş deasupra capului. Autorităţile din statele partenere, începând cu autorităţile din Germania, le-au arătat politicos şi ferm uşa. Şi direcţia. Iar românii, disciplinaţi, au pornit-o spre ţară în coloane de autoturisme, de autobuze sau utilizând aeronavele comerciale şi, în ultimă instanţă, cele puse la dispoziţie de autorităţile de la Bucureşti. "Sunt fraţii noştrii români. Să-i primim aşadar cu braţele deschise. Nu avem dreptul să le trântim uşa în nas la necaz", au declarat rând pe rând oamenii de decizie de la Bucureşti. Cu chiu cu vai, unii dintre aceştia, destul de mulţi, au putut fi introduşi în carantină. Alţii, tot numeroşi, au scăpat de carantină şi, venind din zonele cele mai roşii ale Europei, au putut zburda într-o veselie de-a lungul şi de-a latul României, infectându-şi conaţionalii, prietenii, rudele apropiate. Carantina pentru peste o sută de mii de români veniţi de peste hotare a fost suportată de stat. Adică de noi. De cei care plătim contribuţii aici din banii câştigaţi aici. Nimeni nu s-a supărat. Nu am auzit niciun protest. Toţi am considerat că este cât se poate de firesc să-i primim cu braţele deschise pe fraţii noştri rătăcitori. Cu atât mai mult cu cât aceştia invocau o dorinţă, altfel cât se poate de firească, de a-şi petrece sărbătorile pascale în ţara lor de origine, o ţară predominant ortodoxă. Nu ne-am mirat şi nu am tresărit prea tare văzând că totuşi sosesc sute de mii de români, în valuri cărora autorităţile nu le mai puteau face faţă. De multe ori mai mulţi români decât în anii anteriori. În acest sens, deschid o paranteză.

În iarna anului trecut, m-am aflat în Italia timp de două săptămâni. În Munţii Dolomiţi. Unde pretutindeni am întâlnit români aflaţi la muncă. În hoteluri. În restaurante. În cafenele. În spa-uri. În supermarketuri. Pe pârtiile de ski chiar. Invariabil am deschis o temă de dialog. Întrebându-i dacă se mai întoc vreodată în ţară. Şi tot invarabil răspunsul a fost nu. Niciodată. I-am întrebat dacă totuşi obişnuiesc să vină pentru a-şi vizita rudele şi prietenii. Din nou răspunsul a fost negativ. Dar atunci unde se întâlnesc, dacă se întâlnesc? Cei mai mulţi mi-au spus că preferă să-şi facă concediile împreună cu rudele şi prietenii din România, atâţia câţi au mai rămas, în străinătate. În diverse staţiuni din Uniunea Europeană. România pur şi simplu părea ştearsă din destinaţia lor. Iar dinamica intrărilor şi ieşirilor din România, inclusiv în perioadele de sărbători, confirma ceea ce aflasem. Asta până la declanşarea pandemiei.

Valul celor întorşi acasă în primăvara acestui an este uriaş. Nu poate fi comparat statistic vorbind cu nimic din ceea ce s-a întâmplat anterior. Dar, cum spuneam, românii i-au primit cu braţele deschise şi, în ciuda gravelor derapaje, autorităţile s-au străduit să facă cât de cât faţă acestui uriaş reflux. Statul a pus la dispoziţie fondurile necesare pentru carantinarea în diverse zone ale României a zeci de mii de conaţionali. România a fost pusă într-o situaţie neobişnuită. După ce o bună parte din forţa de muncă, mai ales cea tânără şi calificată a plecat peste hotare, şi într-o perioadă în care societăţile comerciale de la noi s-au confruntat cu o criză a forţei de muncă, multe fiind nevoite să aducă muncitori din state asiatice, iată că, pe neaşteptate, în plină pandemie, combinată cu o criză economică fără precedent, care a paralizat o bună parte a societăţii producătoare de valoare adăugată, ne-am trezit cu o uriaşă rezervă de muncitori calificaţi şi necalificaţi disponibilizaţi de statele europene, care nu au mai avut nevoie de ei. Ar fi fost o excelentă oportunitate pentru ca Guvernul Orban să procedeze în mod inteligent şi, nemaifiind constrâns de rigorile financiare impuse de UE, să declanşeze de îndată uriaşe lucrări de investiţii la scală naţională, pentru a absorbi acest disponibil de forţă de muncă. Dar nu a existat niciun program în acest sens. Niciun plan. Nicio intenţie.

Consemnam zilele trecute faptul că învingătorii din acest război vor fi statele care vor şti să depăşească primele blocajul economic şi să-i determine pe oameni să pună mâna pe sapă. E bine să ne spălăm pe mâini, dar e rău dacă ne spălăm pe creier. Cine poate reporni şi în ce condiţii o economie blocată? Doar acea autoritate care a reuşit cu prioritate să-i separe pe cei sănătoşi de ce bolnavi. Ceea ce presupune testarea în masă a populaţiei. Exact opreaţiunea de bun simţ, elementară, la care s-a împotrivit din răsputeri Ludovic Orban. Până ieri, când, prea târziu, şi-a schimbat radical declaraţiile. Ei bine, Germania face testarea în masă a populaţiei. Şi este prima care reporneşte economia. Deşi încă, oficial, şi în Germania, ca peste tot în lume, este declarată starea de pandemie. Şi aici, iată, îşi spune cuvântul o politică de stat. De pe urmele căreia primii care profită sunt negustorii de sclavi.

Cancelarul Angela Merkel a dat verde. Are nevoie din nou de sute de mii şi apoi de milioane de muncitori prost plătiţi. Mai întâi de necalificaţi. Apoi de forţă calificată de muncă. Porţile Germaniei s-au redeschis pentru românii care plecaseră acolo cu un picior în fund. Şi, ca prin minune, în România, un stat în care nimic nu funcţionează aşa cum trebuie, s-au pus în mişcare cu turaţie maximă toate mijloaele pentru a-i satisface degrabă şi întocmai dorinţa doamnei Angela Merkel. Şi aici începe o istorie aproape ştiinţifico-fantastică.

Analizaţi şi vă cruciţi! În plină stare de urgenţă, în condiţiile în care restricţiile de circulaţie sunt atât de stricte pe parcursul zilei şi super-stricte noaptea, iar drumurile patriei sunt împânzite de militari, de jandarmi şi de poliţişti care hărţuiesc din prea multă exigenţă, mai bine zis din exces de zel, o vedetă de televiziune cum este Victor Ciutacu, solicitându-i zeci de acte care să-i permită circulaţia în ceas de seară, iată că s-au putut pune în mişcare cu o viteză uluitoare zeci şi zeci de convoaie. Convoaie care au străbătut practic România, venind din îndepărate zone ale Moldovei spre Ardeal, pentru a lua cu asalt Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Cum a fost posibil aşa ceva? Cum ar fi posibil ca, într-o ţară totuşi rău organizată cum este România, să poţi pune la cale instantaneu o asemenea uriaşă traversare pe sub nasul tuturor autorităţilor şi un asemenea desant pe un aeroport? Las la o parte pericolul uriaş la care s-a expus fiecare dintre aceşti sclavi moderni care încearcă să ajungă în Germania, înghesuindu-se unii peste alţii în dubele care i-au transportat sute de kilometri până la Cluj-Napoca. Las la o parte şi uriaşul pericol la care aceşti români s-au expus, înghesuindu-se unii peste alţii în aeroport, în aşteptarea îmbarcării în chartere. Las la o parte încălcarea gravă a legii, care îi obligă pe cetăţeni să păstreze o distanţă minimă unii de alţii şi care obligă autorităţile să controleze riguros acest lucru. Las la o parte pericolul la care se expun conaţionalii noştri în aeronavele încărcate până la refuz cu pasageri, dintre care unii cu certitudine sunt pozitivi. Să ne facem că plouă gândindu-ne la cum vor fi ei trataţi şi separaţi de cetăţenii germani, odată ajunşi la destinaţie. Şi mai las la o parte multe altele. Dar nu chiar tot. De pildă - şi o afirm foarte direct, asumându-mi întreaga răspundere - nu îmi pot imagina că această masivă deplasare pe sub nasul autorităţilor s-ar fi făcut fără acordul tacit al acestora. Şi prealabil. Şi cine ar fi putut coordona o operaţiune de o asemenea amploare şi prin care se încalcă atât de grav ordinele militare? Ne-am putea gândi că autorii sunt simpli negustori de sclavi, adică patroni ai unor firme care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în Germania? Au ei o asemenea capacitate? Au ei o asemenea logistică? Pot avea ei o asemeena influenţă asupra autorităţilor? Categoric nu. Negustorii de sclavi au acţionat în baza unui plan bine coordonat, girat de persoane sus puse ale statului român.

Îmi pot imagina că preşedintele Klaus Iohannis a răspuns astfel unei solicitări exprese făcute de cancelarul Angela Merkel. Dar îmi mai pot imagina şi că acesta a venit de fapt în întâmpinarea unei dorinţe pe care Angela Merkel a exprimat-o zilele trecute. Şi că ar fi acţionat benevol. Îmi mai pot imagina în acelaşi timp că, fără acordul expres al premierului Ludovic Orban, o asemenea regie nu ar fi fost posibilă. Iar fără ordinul expres al premierului nu pot să cred că ministrul de Interne Marcel Vela ar fi îndrăznit să acţioneze de capul lui. Aşa că adevăraţii negustori de sclavi trebuie căutaţi ceva mai sus decât printre patronii firmelor care se ocupă cu plasarea forţei de muncă. Şi iată că ajungem la chintesenţa unui conflict politic la vârf.

Este conflictul deschis de acum dintre Rareş Bogdan, în calitatea acestuia de şef al parlamentarilor PPE la Bruxelles şi de prim-vicepreşedinte PNL cu Ludovic Orban. Nu ştim încă dacă şi cu Iohannis. Dar în sistemul bilă-mandă-bilă, acuzaţiile grave lansate de Rareş Bogdan nu au cum să-l ocolească pe preşedinte. Rareş Bogdan îi acuză în mod explicit pe autorii acestei operaţiuni de comerţ interstatal cu sclavi. Sunt tare curios cum se va finaliza acest război, pe care Rareş Bogdan înţelege să-l poarte nu numai la Bucureşti, ci şi la Bruxelles. Dar mai ales mă interesează în ce măsură, până la urmă, va fi satisfăcută nevoia de sclavi a doamnei Merkel şi a altor domni parteneri europeni ai României din Italia, Spania şi Franţa. Şi pentru ca ceea ce am bătut astăzi în cuie să fie cât mai evident, fac o ultimă precizare. Românii sosiţi acasă în valuri succesive s-au jenat să recunoască că au primit un şut în fund din ţările gazdă. Şi au invocat sărbătorile pascale. Iar acum iată că părăsesc România înainte ca sărbătorile pascale să fi avut loc.

Opinia Cititorului ( 48 )

 1. " E bine să ne spălăm pe mâini, dar e rău dacă ne spălăm pe creier."

  Apelativul de "sclavi", repetat obsedant si nu intamplator pe tot parcursul articolului, este mizerabil, insultator, "demn" doar de Dragnea, Carmen Dan si celelalte jeguri din gasca cu pricina. Si pe deasupra fals. E folosit exact ca parte din operatiunea descrisa intr-a doua propozitie din fraza citata mai sus.

  Sunt oameni liberi, muncitori si care au demnitatea de a se stradui sa-si castige existenta muncind cinstit, chiar si atunci cand vremurile sunt potrivnice. Cu siguranta nu sunt nici macar niste panglicari, profitori ai tranzitiei si puscariabili. Cu atat mai putin sclavi. 

  1. Chiar daca aprent sunt oameni liberi, in realitate ei sunt considerati sclavi, pentru ca nu ia nimeni in calcul conditia lor umana- sunt chemati acolo sa stea pe burta pe un tractor platforma, in plin soare, si sa culeaga manual sparanghel in timp ce tractorul se deplaseaza printre randuri. Nimeni nu a luat in calcul ca poate sunt oameni bolnavi, poate sunt purtatori de virus, poate s-au imbolnavit in Romania, poate duc virusul in vest, poate se imbolnavesc pe acolo si n-au asigurari medicale sa se trateze, etc.

   "Sunt oameni liberi, muncitori si care au demnitatea de a se stradui sa-si castige existenta muncind cinstit, chiar si atunci cand vremurile sunt potrivnice." Argumentatia asta albeste traficul de persone de pretutindeni si face din traficanti antreprenori onorabili ce doar au vazut si au profitat de o oportunitate. Un astfel de "antreprenor" este si personajul Frank Semyon din serialul "True Detective", care fiind un mare nemernic (sau poate chiar datorita acestui lucru) a expus modul in care un om liber trebuie sa gandeasca: "Never do anything out of hunger. Even eating." (Nu fa nimic de foame. Nici chiar sa mananci.)

   Un ziarist remarca foarte bine, intr-o postare pe o retea sociala, pe care o redau aici:

   "Văd multă lume deranjată de acești oameni care s-au înghesuit azi pe aeroportul din Cluj, pe motiv că răspândesc molima. Câteva precizări: 

   1. Pleacă legal la muncă. La muncă, nu la întins mâna. 

   2. Pleacă în Germania. Oricât de sinistru sună, dacă ar fi un loc în care să alegi să te îmbolnăvești de covid-19 în Europa, acesta este Germania: cel mai bine finanțat sistem medical, cele mai multe paturi de terapie intensivă, cele mai multe ventilatoare mecanice, peste 25.000. Consecința? Deși au îmbolnăviri multe, au foarte puține decese comparativ cu numărul de infectări. Având contract legal, românii aceștia vor ajunge într-un spital german în caz că se vor îmbolnăvi. 

   3. Vor fi testați la destinație. În România nici măcar medicii, asistentele, polițiștii și șoferii de la SMURD nu se testează automat, deși sunt primii expuși infectării. Acești lucrători cu cârca n-ar fi fost testați niciodată în România, poate în cel mai bun caz după... și ar fi devenit statistică.

   4. Faptul că sunt înghesuiți ca vitele în parcarea aeroportului ține de organizarea noastră românească. Managementul aeroportului, firmele de transport, companiile de recrutare, autoritățile locale - toți își vor pasa responsabilitatea de la unii la alții." 

   Si mai este ceva ce nu mentioneaza toti suparatii pe "exportul de sclavi": oamenii acestia se vor intoarce in tara cu bani, fiind sezonieri. Bani de care economia noastra va avea mare nevoie cat de curand.

   Una mai grea, fizic vorbind, decat multe altele, dar totusi mai usoara decat altele. Daca va puteti, sau vi se permite sa va desprindeti de calculator (referinta la carantina asta, sau cum sa-i zic, nu la altceva), mergeti pe camp si vedeti ce inseamna sa tragi sapa catu-i ziulica de vara de lunga in lanul de porumb, fara niciun pic de umbra pe kilometri. Sau sa fii instalator "de interventie" si sa desfunzi toata ziua canalizari, in dejectii pana la brau.

   Munci grele, dar la fel de onorabile ca aceea de gazetar, sau ca oricare alta munca practicata in mod cinstit. 

   Asa si cu sparanghelul. Cu mentiunea suplimentara ca, foarte probabil, oamenii acestia pur si simplu se intorc de unde au plecat obligati de imprejurari, sau, in cazul in care sunt sezonieri, e foarte probabil ca nu sunt la primul exercitiu de-acest fel si stiu foarte bine la ce se inhama. 

   Adica iau o decizie in cunostinta de cauza, ca niste oameni liberi si responsabili, stapani pe vietile si destinele lor. genul de oameni care cred ca nu dau doi bani pe compasiunea nesolicitata a unuia sau altuia, a "oamenilor de bine", ca sa folosesc o expresie celebra. 

   Sclavi ii considerati dvs. (si, evident, autorul) si ii desconsiderati din toate punctele de vedere cand scrieti ca "Nimeni nu a luat in calcul ca poate sunt oameni bolnavi, poate sunt purtatori de virus, poate s-au imbolnavit in Romania, poate duc virusul in vest, poate se imbolnavesc pe acolo si n-au asigurari medicale sa se trateze, etc."

   Sigur era de preferat sa stea in Romania si sa taie toata ziua frunza la caini, la mila vreunui primar pesedist, nu? 

   ... si poate la televizor in general.

   Nu stiu daca asta sau altceva e cauza, dar suferiti la capitolul "proprietatea termenilor". Traficul de persoane e altceva, acesti oameni pleaca in mod legal si controlat - si nu doar de statul roman.

   Ma uit mai mult la seriale, la televizor spre deloc. Iar in ceea ce priveste proprietatea termenelor, aveti dreptate, nu am citit indeajuns. Si scuze si de exprimarea pertu initiala, mi-a scapat.

   Dar nu mi-ati argumentat de ce nu ar fi trafic de persone; pentru ca exista un contract de munca? Pentru ca are loc in UE? In mod legal si controlat sunt adusi si indonezieni in statele din golf sau Singapore pentru munci domestice... la fel de legal si controlat sunt dusi la munca si nord coreenii (detinuti, dizidenti sau rude ale lor) in China.  

   Raspunsul poti sa-l dai tu insuti daca cunosti in ce conditii muncesc nord-coreeni in China sau asiaticii in tari arabe! Cum poti sa compari Germania si Europa in general,cu statele arabe? La arabi sunt cu adevarat exploatati si castiga numai 300$ sua in timp ce aceste tari arabe sunt printre cele mai bogate din lume! In Germania,care este o tara dezvoltata si civilizata,romanii acestia se duc de buna voie! Acola castiga salarii mult mai mari decat ar fi castigat in tara!

   Argumentul ca se duc de buna voie nu este suficient: si asiaticii se duc de buna voie in statele din golf (asemanarea cu nord coreenii am facut-o pentru a evidentia faptul ca daca o actiune este legala si controlata statal nu o face justa). De buna voie trebuie sa aibe in spate o decizie, o alegere echitabila. Nu ori te duci acolo la munca, ori mori (de foame)… Motivul din spatele actiunii caracterizeaza mult mai bine situatia.

   Si cum pot compara Europa cu statele arabe?! Abuzurile la care sunt supusi unii muncitori din agricultura au fost prezentate pe larg in presa de-a lungul anilor. Iar in unele cazuri le luau si pasaportul, la fel ca in statele arabe. 

   Exact! Este de vina mafia psd care a furat si continua sa fure in aceasta tara! Daca nu exista ciuma rosie,atunci Romania avea si infrastructura,si spitale, si nivel de trai ridicat! Aici vreau sa-ti pui inteligenta la bataie si sa-i condamni pe politicienii hoti si corupti care au facut posibil ca acesti oameni sa nu poata trai in tara lor!

   Asa este, foarte bine punctat!

   Nu in asta consta lipsa de buna crestere, nu va faceti probleme. Singularul sau pluralul sunt doar niste conventii; eu o prefer pe-a doua doar din motive de obisnuinta, asa am fost crescut, iar cu anii iesi tot mai greu din niste sabloane mentale... Inchid paranteza.

   Nu este trafic de persoane din mai multe motive. Traficul de persoane este o infractiune clar definita (exista o Agentie Nationala Impotriva Traficului de Persoane, gasiti pe site-ul lor informatii destul de cuprinzatoare). Sunt activitati ILEGALE "efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării" (Directiva UE 2011/36). 

   Care din cele de mai sus credeti ca s-ar putea aplica situatiei noastre? 

   Doi, da, faptul ca exista contracte de munca - intre persoane juridice/fizice din doua state UE - face aceasta afacere una cat se poate de onorabila si legitima. Cu siguranta mai legitima decat munca la negru - de exemplu, persoanele care tund gazonul de pe peluzele vilelor de la Snagov ale diversilor potentati autohtoni credeti ca muncesc cu acte in regula?!? Sau poate menajerele? Sau poate bona filipineza a d-lui Ponta? 

   Din acest punct de vedere cu siguranta nici nemtii nu-s perfecti, dar ceva ma face sa cred ca sunt totusi ceva mai stricti si mai rigurosi decat noi. Marea majoritate a acelor horror stories "agricole" despre care vorbiti fie sunt cazuri izolate, ca dementi exista peste tot in lume, fie se intampla intr-o zona relativ restransa - sudul Italiei, cu precadere Sicilia, care, spre rusinea statului italian, a ramas pana-n zilele noastre un fel de Vest Salbatic. N-am auzit de astfel de abuzuri sistematice in nicio alta parte din Europa. 

   Exemplu Coreei de Nord este irelevant si sunt convins ca nu trebuie sa va explice nimeni de ce este irelevant. 

   Al indonezienilor ar putea fi ceva mai semnificativ; nu am cunostinta de el, desi intuiesc despre ce-i vorba, dar am auzit multe despre sapatorii indieni si pakistanezi din tarile Golfului, singurii se pare care fac fata fizic conditiilor de munca de-acolo. Care conditii, totusi, nu prea cred ca pot fi comparate cu cele de pe campurile de sparanghel din Germania (inclusiv din motive de clima). 

   Altfel, nu vad ce gasiti reprobabil sau ingrozitor in aceste fluxuri de forta de munca. Toti acesti oameni - romani, indieni, indonezieni etc. - fac in tari straine munci grele. Aceleasi pe care le-ar face acasa pe mult mai putini bani. Acasa ar fi chipurile niste cetateni demni si onorabili si de indata cum au trecut granita sunt sclavi?!? 

   Pentru ei munca "afara", asa grea si injositoare cum o consideram noi, astia cu nasul mai delicat din spatele tastaturii si ecranului - e o afacere buna, ca altfel n-ar face-o, nu-i forteaza nimeni. Si, aspect foarte important la care ar trebui sa va ganditi mai atent - acestia NU sunt muritori de foame. Nu cauta simpla supravietuire, ci o viata mai buna. Sunt, toti, niste minusculi oameni de afaceri, care-si vand putinul pe care-l au - forta de munca - in modul cel mai profitabil pe care-l gasesc. 

   Altfel, imensa majoritate a oamenilor se afla de fapt in aceeasi situatie, doar li se pare ca sunt superiori culegatorilor de sparanghel. Poate dvs. va numarati printre putinii norocosi de pe lumea asta care ori n-are nevoie sa munceasca, ori o face de placere - imensa majoritate munceste pentru ca n-are incotro, pentru ca altfel, asa cum spuneti dvs., ar muri de foame. Nu reusesc sa inteleg de ce faptul ca-ti castigi painea in Romania e semn de mare demnitate si noblete, iar faptul ca o castigi in Germania sau aiurea te transforma in sclav. 

   Mai reflectati.

   In plus,oamenii acestia se duc acolo fiindca vor,nu le-a pus nimeni pistolul la tampla.Autoritatile au gestionat bine criza de Covid pana acum,au luat masuri din timp,s-au strofocat cu achizitiilr,au carantinat,platesc somaj tehnic,etc.De unde bani si de investitii acum?Aceasta pandemie a luat tot mapamondul pe nepregatite.In acest context mi se par deplasate miorlaielile lui Sorin Rosca Stanescu.Auzi,sclavi!Bine ca e el om liber!

   E frumos, înduioșător, sclavul lui Patriciu vorbind despre sclavie?Dar ,în loc să vorbească de experienta proprie, vorbește așa la general! Plătește bă datoriile si vei devenii om liber!

   Într adevăr cuvântul '' sclavi '' e mizerabil și insultător, e mai potrivit SCLAVIE MODERNĂ!Mai putem vorbi de demnitate în momentul în care peste tot se vorbește de distanțare socială iar țările cu economie asa zis dezvoltată, se joacă dea sănătatea persoanelor din tarile cu economie emergentă. Da, asa e, nu merg la capacitate maximă, din 200 de persoane călătoresc doar 150.Asta e,, frecție la piciorul de lemn''! Dar nu contează din moment ce își rezolvă problema. Multă sănătate celor ce se încumetă sa plece sa și câștige''cinstit existența''!

  Un tip in pană de idei acest Roșca Stănescu. Considerații generale ale unui turnător.

  1. Corect! Autorul articolului este un propagandist si sustinator al mafiei psd! Lui nu-i pasa de acesti oameni care sunt nevoiti sa ia din nou drumul strainatatii tocmai din cauza mafiei psd care a furat miliarde din bani publici si spagi! Vor veni alegerile si atunci mafia psd va plati pentru toate jicnirile astea!

   autorul nu este sclavul psd ului, este sclavul banilor, nu conteaza de unde vin sau ce culoare au. intrun fel sau altul toti suntem sclavi, diferenta este, ca uni i stau in fata patronului cu pantaloni in vine si in patru labe (patron bani)

   E foarte bine ca pleaca la munca. Problema e cum pleaca, suntem prizonieri in casa sa nu raspandim virusul iar acum atatea persoane sunt adunate ca sardinele. Nu stiu daca castigul o sa recompenseze riscul. Merkel ziceaa ca n are nevoie de straini ci sa angajeze nemti ramasi fara servici. Se pare ca munca la camp e prea grea si putin platita pt cei mai muncitori dintre europeni. In rest sper ca acesti oameni sa fie sanatosi si da castige cat de mult se poate, toata stima pt efortul lor.

   Acest nenorocit si cu ajutorul lui Patriciu a castigat o groază de bani, dar,a tergiversat cat a putut să-și plătească datoriile, nu le recunoștea, ce mai,un ultim om, cu o gândire de zebră ( știți la ce mă refer).

  Hai sa nu zicem sclavi , sa zicem carne de tun. Cursele ch arter puse la dispozitie de angajator nu reprezinta focare de infectie , prin nerespectarea distantei sociale de 2 m? Cine plateste pentru carantina de 14 zile a acestor oameni dupa revenirea in Romania ?

  1. Ei platesc pt carantina! Acesti oameni amarati au adus in Romania zeci de miliarde de euro in ultimii 30 de ani! Fara banii pe care i-au castigat prin truda acolo si pe care i-au cheltuit in Romania,tara noastra nu ar fi ajuns la nivelul de dezvoltare actual! Din banii lor si din fondurile UE sunt platiti bugetarii pomanagii si propagandistii precum Rosca! Ei aduc bani in tara,nu fura precum Dragnea si alti infractori care trimit banii furati in paradisuri fiscale!

  Termenul de "sclav" nu se refera la munca prestata (puteau foarte bine sa spele batrani la fund prin Italia) ci la conditia umana in "optica" celor care conduc Europa sau statele dezvoltate din vestul Europei.. In timp ce riscul de contaminare pluteste in aer, si toate statele lupta sa tina lumea in izolare, mai multi oameni sunt stransi gramada si dusi la o plantatie, fara sa-si puna cineva problema daca sunt vectori purtatori de virus si ce se intampla daca (Doamne fereste) trebuie carantinati pe undeva prin Germania. S-a considerat ca, daca sunt cazati toti la comun in niste vagoane.. pe un camp si se stropeste dupa ei.. chiar nu exista niciun risc pentru poporul german. Ce se intampla insa, daca unul din acesti oameni se imbolnaveste? Il cazeaza statul german pe cheltuiala lui in vreun spital de acolo? Ma foarte indoiesc, deci teoria ca vor fi tratati cu o cafea la pranz si o tzuica la ora 14 inainte de masa nu tine

  1. Mare lucru nu mai am de de fapt de spus, ultima dvs. fraza ma scuteste de efort, este cat se poate de relevanta si stabileste o relatie cat se poate de clara intre opinie si realitate in sensul in care, fireste, prima o determina pe-a doua.

   Nicio teorie, niciun contract si probabil nici macar faptele "nu tin". De ce? Simplu, pentru ca dvs. va indoiti de ele. QED. 

  Rosca acuza guvernul ca nu incepe lucrari de anvergura uriasa la scala nationala asa cum face Germania! Nu ti-e rusine? Cu ce bani? Mafia psd a lasat deficit de 5-6% din pib! Germania avea inainte de pandemie un buget echilibrat! Europa nu le-a dat cu piciorul in fund romanilor! S-au intors in tara de buna voie si nesiliti de nimeni! Au tot dreptul sa vina acasa! Un lucru este sigur! Si tu si toata mafia psd veti lua spituri in cur dupa alegerile care vor veni!

  1. Nu numai ca va vom da suturi in cur,dar o sa va aratam si directia: Jilava,Rahova,Poarta Alba! Bine inteles,mai intai staul va recupera de la voi banii pe care ia-ti furat de la acesti cetateni pe care î-i considerati sclavi!

  Nu sunt sclavi câștiga 9 euro /ora aproximativ 2000 euro/luna .In Romania sunt sclavi câștiga 400 euro/luna

  La cum se prezinta sistemele medicale din Romania si Germania, as zice ca cei care pleaca la munca in Germania pe salarii de 3 ori cat salariul mediu in Romania sunt cu siguranta mai putin expusi pandemiei si, in general, mai castigati. Altfel, un articol lung si fara rost, plin de frustrari anti-europene de inspiratie estica. Si pentru Make: vezi ca a manipulat bursa, probabil ca doreste sa manipuleze si Bursa!

  La cum se prezinta sistemele medicale din Romania si Germania, as zice ca cei care pleaca la munca in Germania pe salarii de 3 ori cat salariul mediu in Romania sunt cu siguranta mai putin expusi pandemiei si, in general, mai castigati. Altfel, un articol lung si fara rost, plin de frustrari anti-europene de inspiratie estica. Si pentru Make: vezi ca a manipulat bursa, probabil ca doreste sa manipuleze si Bursa!

  Nefericit articol, cine stie ce rol joaca, aproape subuman, ne aminteste de Balalau, PSD Giurgiu, doar ca e expus elocvent, argumentat, vezi doamne, ne face sa ne reamintim cine e Rosca, cine a fost, dupa cum spunea chiar domnia sa.

  Turnator la Securitate. 

  1. Strategie integrata de dezvoltare durabila avand in centru securitatea fiintei umane si energia libera si gratuita pt toti, pe baza planului Marshall european si mondiaL 2. Venit garantat pentru fiecare cetatean de la nastere la moarte acordat de BCE care sa ii asigure dezvoltare durabila, inclusiv culturala si spirituala 3.Un nou sistem monetar si financiar mondial care sa nu se mai bazeze pe profit si exploatarea omului de catre om.4 Prioritara e preventie in sanatate prin intarirea sistemului imunitar mai importanta decat testare si investigare prin metode invazive costisitoare, folosirea energiei libere de tip prana in vindecare la indemana fiecaruia( introducerea lor in scoli si universitati, in companii si institutii) 5. Nu razboiului total impotriva SURSEi

  Începem cu principiul ca oamenii aceia nu lucrează la stat și deci au veniturile refuse, fata de unii care clamează solodaritatea nationala.

  Acest zis jurnalist turnător și condamnat penal care face parte din salba de rinoceri, morse și alți dinozauri ai jurnalismului românesc sunt complicii la tot ceea ce se întâmplă. Și s-a întâmplat in România.  

  Defapt un infect prin alocutiune și discurs care se crede a da lecții de naționalism de maidan întors cu fata la Rusia, doar, doar, mai vin odată vremurile in care oligarhia “competentilor” de 30 de ani sa dea lecții Proștilor de noi.

  Rușine ca acest individ are loc printre rândurile ziarului Bursa, un ziar care era echilibrat și profesionist in zona economică. Păcat... 

  Iarasi ziarul Bursa il promoveaza pe SRS !

  Make nu ai gasit pe altcineva sa dezbata acest suubiect ?

  Are ziarul Bursa obligatii fata de SRS ?  

  Aruncati cu pietre in SRS dar refuzati sa vedeti realitatea - Romania e Bangladesh-ul Europei.. Daca Iohannis avea demnitate, spunea direct la TV - "Germania are nevoie de 5000 de lucratori la sapa.. stim ca e pandemie, statul german asigura protectia, testarea si asistenta sociala, cine vrea sa se inscrie este asteptat"

  In schimb ce am auzit? O ordonanta militara plina de interdictii pentru romani dar.. ce sa vezi.. avioanele spre Germania sunt mai ale drku decat virusu. I-a testat cineva pe oamenii aia in aeroport sa vada care DA si care BA..? O laye... I-au urcat in vagon si directia... plantatie.. go West..  

  1. Tacanitule,nici o tara nu face teste la plecare! Teste va face Germania la sosirea lor acolo!

  Excelent articol!

  Tuturor celor care critica articolul le pun o intrebare: Nu ar trebui ca Statul Roman sa ii oblige pe cei care se intorc in tara, sa plateasca retroactiv Asigurarea de Sanatate, si cheltuielile de carantiba, pentru a beneficia de ele?

  1. Spitalele din România sunt praf și ar trebui sa dea bani înapoi asiguratilor. Mulți oameni bolnavi și-au găsit moartea un spitalele din România. E plina Romania de "medici eroi" dar spitalele sunt praf, deci actul medical nu se poate desfășura în bune condiții.

   Deci, vrem banii înapoi, sa ne tratam singuri 

   Nu trebuie să plătească carantină cei mai mulți nici nu vor în carantină stai liniștit.Carantina este pușcărie și nu sunt toți obișnuiti cu pușcăria

  Inițial frumoasa ministra a agriculturii a refuzat orice activitate furnizata de muncitorii sezonieri pe motiv de sănătate. Ulterior lobbyul agricol a fost atât de puternic și spaima ubui dezastru de aprovizionare atât de mare încât au luat aceasta măsură complet nebuna. E suficient sa izbucnească un focar pe o plantație de sparanghel și apoi sa vezi acuzații reciproce. Pe plan european o asemenea măsură nu face decât sa erodeze încrederea în sinceritatea acțiunilor politice și sa arate ingustimea gândirii clasei conducătoare care permite o asemenea atrocitate.

  1. Nu mai e nicio încredere, oamenii au început să înțeleagă cum sta treaba și nu mai pun botul. Toți fac provizii de alimente și se baricadează în case, se vede clar că FIARA pune in opera Sfârșitul Lumii și orice om e carne de tun. Cei care s-au urcat în avioanele alea nu au înțeles că pentru 9 euro pe oră sunt carne de tun prin țări străine. E ca și cum ai recruta soldați voluntari promitandu-le micul dejun gratis.

   cum ii arata lucrând la intervale de 3 metri, după care menționează ca recolta nu se va strica pe câmp. Și ii aduc și cu Lufthansa ca să fie profitul integral. E adevărat ca e o munca incredibil de grea și pentru acești bine nu se înghesuie niciun orășean cu palmele fine, totuși modul în care au procedat arata ca o plantație de sparanghel are un cuvânt foarte greu în sistemul economic

   A făcut pagina de net pentru Pablo Sparanghel și spune ca aduce est-europeni punând în paranteza romani, bulgari, polonezi. Și acum vine surpriza, toate zborurile se fac de pe SIBIU, CLUJ, TIMIȘOARA, BUCUREȘTI, IAȘI pentru luna aprilie. Ce primari iresponsabili aproba pentru orașul pe care îl conduc asemenea adunări de oameni. Sorin are dreptate, exact ca pe continentul african vin acei negustori,, ii verifica și apoi ii încarca în loc de corăbii e adevărat în avioane....Iar ca să facem și pentru dânșii reclama ar trebui sa punem la dispoziție orarul de zbor al acestor curse ch arter, măcar asa nu ar fi atâta aglomerație la îmbarcare...

   În România este mai rău decât în Germania din toate punctele de vedere.Am locuit mult timp în ambele țări

  CU ACEȘTI PARLAMENTARI ROMÂNIA PRODUCE SCLAVI ȘI CARANTINĂ ; GERMANIA? : AGRICULTURĂ, SATELIȚI, ORICE...

  "Sunt oameni liberi, muncitori si care au demnitatea de a se stradui sa-si castige existenta muncind cinstit, chiar si atunci cand vremurile sunt potrivnice."CORECT!!Poate sa imi explice si mie cineva de ce nemtii nu practica aceasta munca, demna, nobila si cinstita dealtfel?....Sa inteleg ca autohtonii din Germania nu se incadreaza in aceasta categorie??De aceea fac aceste munci cu romani, polonezi, unguri, asiatici etc.? Raspunsul probabil este ca ei nu se "injosesc"(??) sa lucreze pentru acei bani.... sau ei "e destepti"?

  1. ... dar numai pentru cine vrea sa inteleaga.

   Una este ca, da, probabil cei mai multi nemti au alternative mai bune. E vreo problema cu treaba asta? Aceeasi situatie din cauza, sau datorita careia pana mai deunazi, inainte de Marele Guvid, in Romania erau "importati" de la un an la altul tot mai multi muncitori vietnamezi, filipinezi, ati citit desigur si despre scandalul acela cu brutarii srilankezi etc. Nici aceia nu sunt sclavi. Nu e nicio "injosire" sa muncesti cinstit, indiferent de munca. Poate fi greu, foarte greu, incredibil de greu, vorba cuiva mai sus, dar nu e injositor. De-aia nemtii si altii sunt unde sunt, pentru ca nu se simt injositi ca trebuie sa munceasca. Spre deosebire de unii romani, carora munca le pute dar, ca-n gluma aceea, nu se tem pentru ca stiu sa se fereasca de ea. Si sa-i considere sclavi pe cei care muncesc. 

   O alta explicatie pentru care nemtii nu se inghesuie la cules de sparanghel este cu siguranta si faptul ca e o munca sezoniera.

   Or mai fi si altele, eu doar la astea m-am gandit in primul moment.  

  Aha, deci Ciutacu era problema! Securistule! Du-te la piata si la supermarket si constata masurile asupritoare de distantare! Idiot! Sclavi zici? Da-le tu de munca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro