VASILE DÎNCU:"Ideea de schimbare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, abuz al puterii"

S.B.
Politică / 21 februarie

"Ideea de schimbare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, abuz al puterii"

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, cataloghează drept "un abuz al puterii" ideea de schimbare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, el arătând că, prin experienţa de lucru în societatea civilă pe care o are aceasta "are o experienţă în a apăra drepturile civile". Dîncu afirmă că Avocatul Poporului este o instituţie, şi nu un om, care "trebuie să fie de partea opoziţiei", informează news.ro.

"Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu". a susţinut liderul PSD, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV .

Vasile Dîncu afirmă că PSD nu susţine schimbarea din funcţia de avocat al Poporului al lui Renate Weber şi consideră că inclusiv instituţiile europene ar trebui să intervină în cazul său.

"Eu o cunosc pe doamna Renate Weber de peste 20 de ani. A fost mereu un stâlp al societăţii civile, a criticat mereu PSD-ul şi toate abuzurile sau non-abuzurile pe care le-a făcut. Aveam întotdeauna senzaţia că doamna Weber, ca orientare politică, este un om de dreapta. Nu este nicio problemă cu asta, Este, însă, un om care-şi asumă corect funcţia pe care o are, după părerea mea. Nu este deloc PSD-istă şi cred că merită să facă asta, pentru că prin Fundaţia Soros şi prin alte instituţii în care a lucrat are o experienţă în a apăra drepturile civile. Şi nu susţinem în niciun caz (schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului - n.r.), credem că şi instituţiile europene ar trebui să reacţioneze în acest mod, pentru că este un abuz al puterii.

Totodată, Vasile Dîncu a opinat că, dacă va dori să desfiinţeze instituţii, actuala putere politică "va îndepărta intelectualii, oamenii din societatea civilă".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber - al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 - precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul "mai multe aspecte" referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Revocarea este justificata.

  1. Prin ce este justificată și cum respectă cerințele legale?

  Revocarea este justificata pentru ca dna Weber si aparatul pe care l-a construit (sau i-a fost construit) este unul politizat care ia decizii politice. Eu stiu fiindca am apelat la institutia Avocatului Poporului si am fost frustrat. Daca legea avea aprobarea PSD, atunci Avocatul gasea motive sa nu atace. Sa le fie rusine. Sa fie dati afara.

  1. Trebuie schimbata ca sa ne bage in dictatura de tot,cei numiti de psd sunt politic,dar cei numiti de pnl usr sunt cumva votati sau tot pusi politic,idiotilor

   Frustrarea ta personală nu este un argument universal.

   Nu, dar este un argument personal, foarte direct si foarte probabil in instanta.

   Renate Weber si japitele din institutia Avocatului Poporului trebuie sa plece. Ca vor veni alte japite, asta nici nu mai conteaza. 

  Vai mama voastra de postaci prosti

  psdeul are amnezie sau au uitatce au facut ei in 2012 la un nivel nemaivazut niciin europa aducetiva aminte de martea neagra cand ati speriat toate cancelariile si acum mai caraiti

  1. Ce au facut in 2012,vorbim doar sa manipulam

  DÎNCU face ce stie si ce a facut tot timpul : Trafic de influenta ...e combinatorul din umbra ...cum de iese in frunte ca paduchele ?

  Am adresat Avocatului Poporului o petitie in octombrie 2019, m-am interesat de soarta ei de doua ori, si nu mi s-a dat niciun raspuns.

  "Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu" VASILE DÎNCU

  Alba neagra ca de obicei la PSD ...cand erau la putere de ce nu a trimis " institutia " sa "serveasca" interesele opozitiei ci doar o foloseau sa-si atinga obiectivele bifate la partid ? ce de tarfe masculine in politica asta PSD-ista ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro