VELUX: România ar putea economisi peste 6 miliarde de euro până în 2050, prin renovarea clădirilor vechi

S.B.
Companii #Construcţii / 14 martie

VELUX: România ar putea economisi peste 6 miliarde de euro până în 2050, prin renovarea clădirilor vechi

Reducerea riscurilor climatice la interior poate aduce României beneficii economice de 6,3 miliarde euro până în 2050, în timp ce toate statele membre UE ar putea economisi până la 608 miliarde euro, potrivit studiului Barometrul Locuinţelor Sănătoase 2022, realizat de grupul VELUX în colaborare cu compania de cercetare RAND Europe.

Conform studiului realizat de VELUX, clădirile insalubre lasă amprente ecologice uriaşe şi sunt costisitoare pentru întreaga comunitate, nu doar prin risipa de energie, ci şi prin creşterea cheltuielilor cu asistenţa medicală şi scăderea productivităţii. Astfel, renovarea clădirilor în direcţia eficienţei energetice şi sustenabilităţii impactează direct calitatea vieţii şi contribuie la reducerea semnificativă a costurilor asociate cu energia. În plus, procesul de renovare poate să creeze locuri de muncă şi să stimuleze economiile locale.

În prezent, 1 din 3 europeni suferă de un pericol asociat climatului interior, printre care lipsa de lumină naturală, frigul, zgomotul, umezeala şi mucegaiul, iar consecinţele clădirilor nerenovate sunt resimţite la scară socială: de la creşterea cheltuielilor cu asistenţa medicală, la scăderea productivităţii, consum ridicat de energie. Potrivit celui mai recent raport realizat de ONU1, în ciuda creşterii investiţiilor în eficienţă energetică şi a reducerii intensităţii energetice, consumul de energie şi emisiile de CO2 din sectorul clădirilor şi al construcţiilor au revenit după pandemia COVID-19 la un nivel record.

Investiţiile în renovare: Soluţia pentru eficienţă energetică şi reduceri de costuri pe termen lung

Potrivit studiului VELUX, reducerea riscurilor climatice la interior prin renovarea corespunzătoare a clădirilor ar genera economii totale de peste 6,3 miliarde euro pentru România până în 2050, astfel: 801 milioane euro la cheltuielile cu asistenţa medicală, 425 milioane euro la sănătate şi productivitate, 2,4 miliarde de euro pentru şcoli şi 1,3 miliarde de euro, respectiv 1,4 miliarde de euro pentru birouri, datorită productivităţii crescute în imobile mai bine ventilate şi cu mai multă lumină naturală. Luând în considerare aceşti indicatori pentru toate statele membre UE, economiile totale ale Europei până în 2050 se ridică la 608 miliarde de euro.

Mai mult, reducerea expunerii la umezeală şi mucegai şi remedierea lipsei de lumină naturală în clădirile rezidenţiale generează beneficii în materie de bunăstare estimate la echivalentul a circa 100 de miliarde de euro pe an în ţările UE.

Studiul arată, de asemenea, că beneficiile economice ale renovărilor pot fi măsurate nu doar în contextul proprietăţilor rezidenţiale: creşterea vitezei de ventilaţie în birouri cu 1 l/s poate genera economii nete de 189 milioane de euro pentru România până în 2050, şi pot ajunge până la 1,3 miliarde de euro, în cazul în care rata de ventilaţie este crescută semnificativ (7 l/s). Locuirea adecvată impactează şi tinerii: creşterea vitezei de ventilaţie pe persoană în şcolile din România poate produce economii de până la 2,4 miliarde de euro în 2050, în cazul în care rata de ventilaţie depăşeşte 3 l/s.

"Avem nevoie de clădiri sănătoase pentru o societate durabilă. Impactul renovării este multiplu, de la eficienţă energetică, la protecţie climatică, români mai sănătoşi şi mai productivi, grijă pentru copiii noştri, care merită să meargă la şcoală în siguranţă şi să locuiască în case sănătoase. Mai mult decât atât, să nu uităm de impactul la nivel de economie locală: atât renovările cât şi construcţiile de clădiri noi creează locuri de muncă şi susţin afacerile locale, contribuind direct la bunăstarea individuală şi socială", a declarat Noemi Ritea, Director de Piaţă VELUX Romania şi Moldova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu ii "Economiseste" doar ii directioneaza!

    s c cret 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro