VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂTI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / WILTOLD WILIŃSKI, GPW TECH VARŞOVIA:"Regiunea noastră are un avantaj competitiv total diferit faţă de membrii UE"

Julia Pandi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 28 mai

Witold Wiliński

Witold Wiliński

Din perspectivă macroeconomică, Europa Centrală şi de Est are un avantaj competitiv total diferit faţă de ceilalţi membri ai Uniunii Europene, este de părere Witold Wiliński, Directorul General al GPW Tech, parte a Grupului Bursa de Valori Varşovia (GPW Group).

Domnia sa a declarat: "Cred că în regiunea noastră trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce avem în comun. Din perspectivă macroeconomică, noi ca regiune, avem un avantaj competitiv total diferit, faţă de ceilalţi membri ai UE. Creşterea PIB-ului este cea mai rapidă. În al doilea rând, dacă ne referim la datoriile guvernamentale, în regiunea noastră, după regimul comunist, nivelul a fost destul de scăzut. În Vestul Europei, şi nu mă refer doar la Grecia ci şi la Italia şi Franţa, nivelul îndatorării guvernamentale depăşeşte 130% din PIB, ceea ce este o situaţie periculoasă.

Din punctul de vedere al potenţialilor investitori, situaţia şi perspectiva macro-economică din regiunea noastră este foarte bună şi trebuie să reliefăm doi factori: creşterea economică şi starea sănătoasă a finanţelor la nivel guvernamental".

Domnia sa a adăugat că, una dintre consecinţele macro ale

pandemiei Covid-19 va fi creşterea inflaţiei, ceea ce din perspectiva pieţelor de capital este un lucru bun, deoarece se observă deja o tendinţă de mutare a capitalului din sistemul bancar către burse.

În ceea ce priveşte business-ul bursei poloneze, Witold Wiliński a subliniat că instituţia încearcă să îşi diversifice veniturile.

"Avem piaţa de acţiuni, piaţa de intrumente de datorie, piaţa de derivate, piaţa de mărfuri şi am creat o companie ce este responsabilă de comercializarea tehnologiei pe care o realizăm în cadrul bursei din Varşovia", a conchis reprezentantul bursei poloneze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro