Viktor Ianukovici rămâne sub regimul de sancţiuni al UE

G.B
Internaţional / 09 iunie

Viktor Ianukovici rămâne sub regimul de sancţiuni al UE

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi fiul său rămân supuşi sancţiunilor individuale impuse de UE pentru deturnare de fonduri, în ciuda unei decizii de astăzi a justiţiei europene, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Am luat notă de hotărârea de la 8 iunie a Tribunalului UE care anula decizia de reînscriere a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici în 2019 în regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri", a spus Stano.

Tribunalul a considerat că UE a comis "o eroare de apreciere" deoarece "nu s-a asigurat de respectarea, de către administraţia judiciară ucraineană, a drepturilor de apărare şi a dreptului la o protecţie jurisdicţională efectivă a persoanelor în chestiune în cadrul procedurilor penale în cauză".

"Consiliul analizează cu atenţie decizia şi implicaţiile sale, însă Ianukovici şi fiul său rămân supuşi măsurilor restrictive ale UE, bazate pe acte juridice adoptate în 2021 şi pe o expunere de motive modificată care nu fac parte din contestaţia angajată în 2019", a explicat purtătorul de cuvânt.

Regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri va fi în vigoare până la 6 martie 2022 şi face obiectul unei reexaminări în fiecare an, a precizat el.

"Înscrierea pe listă a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici va fi supusă unei reexaminări, iar reînnoirea va necesita un consens în cadrul Consiliului", a adăugat el. Pentru asta este nevoie de unanimitatea statelor membre.

Fostul preşedinte ucrainean şi fiul său sunt sancţionaţi printr-o interdicţie de viză şi îngheţarea averilor în UE din 2014 pe baza unor proceduri penale declanşate de autorităţile ucrainene pentru deturnare de fonduri publice pentru sume extrem de mari, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Obiectivul acestor sancţiuni este să faciliteze recuperarea unor averi de către statul ucrainean dacă acuzaţiile de deturnare de fonduri sunt confirmate de către tribunalele naţionale.

"Ancheta nu este uşoară, deoarece Ianukovici, instalat în Rusia, nu cooperează deloc, la fel ca Moscova", a spus Peter Stano.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro