Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China

F.A.
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 7 noiembrie 2019

Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China

Uniunea Europeană şi China au încheiat, ieri, negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de IG din China în UE împotriva imitaţiilor şi a uzurpării, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Pe lista celor 100 de produse se află şi vinurile de Cotnari.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, subliniază: "Produsele europene cu indicaţie geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea şi autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuşi să plătească un preţ mai mare, recompensând, astfel, fermierii. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolidează relaţiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole şi alimentare, precum şi consumatorilor de ambele părţi".

China este a doua destinaţie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde euro (în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2018 şi august 2019). Este, de asemenea, a doua destinaţie a exporturilor UE de produse protejate ca indicaţii geografice, reprezentând 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare şi băuturile spirtoase.

Lista UE a indicaţiilor geografice care urmează să fie protejate în China include produse precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska Wodka, Porto, Prosciutto di Parma şi Queso Manchego. Dintre produsele chinezeşti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Anji), Panjin Da Mi (orez Panjin) şi Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

Negocierile fiind încheiate, acordul va face acum obiectul unui control juridic. Mai departe, UE, Parlamentul European şi Consiliul vor fi invitate să îşi dea acordul. Se preconizează că acordul va intra în vigoare înainte de sfârşitul anului 2020.

La patru ani de la intrarea sa în vigoare, domeniul de aplicare al acordului va fi extins pentru a include încă 175 de denumiri de IG din ambele părţi. Aceste denumiri vor trebui să urmeze aceleaşi proceduri de înregistrare ca acele 100 de denumiri care fac deja obiectul acordului (de exemplu, evaluarea şi publicarea pentru comentarii).

Cooperarea UE-China privind indicaţiile geografice a început în urmă cu peste zece ani (2006), ceea ce a dus la înregistrarea şi protejarea a 10 denumiri geografice de către fiecare parte în 2012, punând astfel piatra de temelie pentru cooperarea de astăzi.

Sistemele de calitate ale UE urmăresc să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum şi de tehnicile şi practicile tradiţionale. Acesta este unul dintre cele mai mari succese ale agriculturii europene, sistemele respective având împreună peste 3.300 de denumiri UE înregistrate ca indicaţie geografică protejată (IGP) sau denumire de origine protejată (DOP). Pe lângă acestea, aproximativ 1.250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate în UE, în mare parte datorită unor acorduri bilaterale precum acest acord cu China. Ca valoare, piaţa indicaţiilor geografice din UE este de aproximativ 74,8 miliarde euro, iar împreună ele reprezintă 15,4% din totalul exporturilor UE de alimente şi de băuturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro