VIRGIL POPESCU: "Prin cooperare regională vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie"

S.B.
Politică / 17 decembrie 2022

"Prin cooperare regională vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă, sâmbătă, că România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale, informează news.ro.

El apreciază că, prin cooperare regională, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

"Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi", a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei.

Virgil Popescu a apreciat că operaţionalizarea "coridorului verde" demonstrează că, prin cooperare regională, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.

"Vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023", a mai scris POpescu.

Potrivit acestuia, România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

"Şi împreună cu partenerii noştri vom dezvolta investiţiile în ţara noastră şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune. De asemenea, menţionez că ţara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României", a mai rtransmkis ministrl.

Acordul semnat la Bucureşti se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional.

Documentul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Taci tra.d.a.torule.

  1. e un bou. pe dobrogea sunt probleme de conectare a noilor capacatati. pe unde vine aia? prin dobrogea ca mehedintu e in partea cealalta. un nou reactor la cernavoda genereaza 700Mw, si sunt in calacu doua. deci bou sa tradator? jignesc regnul bovin, dar domnu are toate caracteristicile.

  Mai bine ne-am gândi cum sa facem ca sa devenim independenți, sa nu depindem de alte țări, eventual să devenim exportatori. Fără energie ieftină nu putem prospera orice am face.

  normal ca devine un hub important odata ce se da curentul si gazul pe cartela, cu aprobare speciala pentru populatie.

  Am și eu o întrebare contractul asta nu este tot în favoarea Austriei,dacă da atunci...

  1. Trădător, care va trebui sa plateasca

  asasin economic platit de forte externe (nu doar austriecii de la omv)

  eliminati-l 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb