Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Votul în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban II, programat astăzi

M.A.
Politică /

Votul în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban II, programat astăzi

Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban II.

Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 16:00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect.

Înainte, de la ora 13:00, au loc şedinţele Birourilor permanente, atât la Cameră, cât şi la Senat.

Ordinea de zi a şedinţei este următoarea:

Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru;

Dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului;

Votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Nici parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate.

Respingerea celor două propuneri nu este, însă, foarte uşor de obţinut.

PSD şi ALDE au anunţat deja că nu participă deloc la şedinţă.

"Luni vom fi prezenţi la grupurile parlamentrare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului Orban. Aşteptăm răspunsul CCR, dacă este constituţional, dacă acelaşi premier demis, rămas interimar să fie iarăşi desemnat", a anunţat, miercuri seară, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

"ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a iniţiat PNL şi, în consecinţă, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituţia spune la articolul 103 aliniatul 2 următoarele: «Candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului». Ori, luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înţeleg de ce Ludovic Orban şi cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condiţiile în care Guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înţeleg de ce s-ar aştepta ca noi să intrăm în acest joc?", a transmis, la rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II.

La rândul lor, reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă.

"Participăm şi votăm împotriva învestirii", a declarat Dan Barna, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24.

Premierul demis şi desemnat, Ludovc Orban, a acuzat, în repetate rânduri, PSD de boicot şi a spus că dacă nu se întruneşte cvorumul este vina social-democraţilor.

"Dacă nu se adună cvorum, e vina PSD. PSD deţine 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituţională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD", a declarat, joi, Ludovic Orban.

Cabinetul Orban II are aceeaşi componenţă ca şi Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Încă un prilej pentru politicienii nostri de a se da in stambă.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS