ZIARUL BURSA

02 decembrie
Tranziţia spre energia verde periclitează 1,35 trilioane dolari - expunerea în combustibilii fosili a celor mai mari 60 de bănci din lume

Tranziţia spre energia verde periclitează 1,35 trilioane dolari - expunerea în combustibilii fosili a celor mai mari 60 de bănci din lume

George MarinescuBănci-Asigurări / 5 octombrie

Cele mai mari 60 de bănci din lume au o expunere de 1.350 de miliarde de dolari în active în zona combustibililor fosili, potrivit unui raport publicat de Finance Watch Riscul acestei expuneri nu poate fi acoperit decât printr-o majorare de capital echivalentă cu profitul înregistrat de băncile respective într-o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 luni, conform raportului 

Cele mai mari 60 de bănci din lume (în care sunt incluse 28 de bănci considerate importante din punct de vedere sistemic la nivel global şi cele mai mari 22 de bănci din UE - după active) sunt expuse la o sumă de 1.350 de miliarde de dolari (aproximativ 1.370 de miliarde de euro) în active legate de combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat, în urmă cu două zile, de organizaţia neguvernamentală Finance Watch, pe baza datelor înregistrate la finalul anului 2021.

Ucraina: ipoteza nucleară

Cornel CodiţăEditorial / 5 octombrie

Cornel Codiţă

Lucrurile nu merg deloc bine pentru Putin şi oligarhia care îl ţine, încă, la putere. Pe planşeta de proiectare s-a plecat la drum cu tema propagandistă, lipsită de orice bază, a unui Anschluss, frenetic îmbrăţişat de popor, atît în Rusia, cît şi în Ucraina.

Nevoia de investiţii şi sursele de finanţare pentru dezvoltarea ecologică

Nevoia de investiţii şi sursele de finanţare pentru dezvoltarea ecologică

Andrei IacomiMacroeconomie / 5 octombrie

Francois Bloch, BRD - Groupe Societe Generale: "Vom fi unul dintre lideri în ceea ce priveşte criteriile ESG" Anna Akhalkatsi, Banca Mondială: "România s-a angajat să facă investiţii în eficienţa energetică, care vor reduce consumul de energie al ţării cu 37,5% până în 2030" Ştefania Racolţa-Cruceru, BERD: "Investiţiile în energiile regenerabile vor fi esenţiale în următorii trei ani" 

Uniunea Europeană şi-a propus şi asumat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră şi să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050, iar mai bine de o treime dintre cele mai importante companii din Europa şi-au asumat, de asemenea, obiectivul net-zero până în 2050. Însă, potrivit unui studiu actualizat la începutul anului 2022 de Organizaţia Naţiunilor Unite, multe dintre efectele încălzirii globale sunt deja ireversibile.

Gazele din Marea Neagră pot fi exportate ca "surplus"

OPINIIGazele din Marea Neagră pot fi exportate ca "surplus"

CRISTIAN DOGARUCompanii / 5 octombrie

După declaraţii acide din mediul politic, Engie România a dat asigurări că producţia contractată de la Black Sea Oil and Gas va fi livrată majoritar pe piaţa locală şi doar surplusul exportat. Consumul se prăbuşeşte însă rapid în România, iar în lipsa capacităţilor industriale active vom avea mult surplus de exportat şi în cazul zăcămintelor mai mari.

Mai poate fi oprită căderea gigantului bancar Credit Suisse?

Călin RecheaBănci-Asigurări / 5 octombrie

Călin Rechea

Directorul executiv al băncii Credit Suisse a trimis o notă angajaţilor în ultima zi a lunii trecute, în care îi asigura că lichiditatea şi capitalul sunt solide.

Nota a ajuns la Reuters, iar reacţia pieţelor a fost deosebit de brutală, în condiţiile în care încrederea în conducerea instituţiei, care a fost schimbată de foarte multe ori într-un interval scurt de timp, era oricum la un nivel extrem de redus.

Schimbări majore din cauza activităţilor umane

CLIMĂSchimbări majore din cauza activităţilor umane

O.D.Miscellanea / 5 octombrie

Schimbările climatice sunt tot mai vizibile în cele mai diverse locuri de pe planetă. Activităţile umane influenţează ciclurile normale ale naturii, iar acest lucru are urmări. Un grup internaţional de oameni de ştiinţă condus de cercetători chinezi a constatat că Oceanul Arctic prezintă o acidificare mult mai rapidă comparativ cu alte oceane ale lumii ca urmare a topirii gheţii marine.

Sursă foto: Facebook / Leonard Azamfirei

UMFST din Târgu Mureş a înfiinţat Institutul de Neuroştiinţe

O.D.Miscellanea / 5 octombrie

Educaţia oferă şi veşti bune. Senatul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş a hotărât înfiinţarea Institutului de Neuroştiinţe - British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN), un hub clinic de cercetare şi educaţie interdisciplinară.

Cupa Mondială, candidatură surpriză

Cupa Mondială, candidatură surpriză

O.D.Sport / 5 octombrie

Găzduirea Cupei Mondiale la fotbal reprezintă o provocare, inclusiv pentru ţările cu o situaţie economică foarte bună. Dincolo de provocare este însă şi un bun prilej pentru ca o ţară să-şi facă imagine la nivel global.

Acord pentru fondurile alocate politicii de coeziune

Acord pentru fondurile alocate politicii de coeziune

I.GHE.Politică / 5 octombrie

Ţara noastră beneficiază de 31 miliarde euro pentru investiţii în perioada de programare 2021-2027  

Reprezentanţii Guvernului urmează să semneze astăzi acordul de parteneriat privind fondurile de coeziune alocate ţării noastre pentru perioada de programare 2021-2027.

Sursă foto: Facebook / Lucian Bode

SCANDALUL ACHIZIŢIEI BMW-URILOR CONTINUĂMoţiune simplă împotriva ministrului Lucian Bode

I.GHE.Politică / 5 octombrie

Scandalul achiziţiei publice cu dedicaţie a 60 de autoturisme BMW pentru Ministerul de Interne se va afla pe ordinea de zi a plenului de săptămâna viitoare a Camerei Deputaţilor, când ar urma să fie dezbătută şi votată moţiunea simplă introdusă ieri împotriva ministrului Lucian Bode de către deputaţii USR şi cei ai Forţei Dreptei - formaţiune politică al cărei lider este Ludovic Orban, fost premier şi fost preşedinte al PNL.

Ediţia din 02.12.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 5 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 5 Octombrie 2022

Macroeconomie / 5 octombrie

Activitatea în industria prelucrătoare din SUA a înregistrat o expansiune sub aşteptări în septembrie 2022, pe fondul contracţiei comenzilor noi. Indicele agregat al activităţii a scăzut până la 50,9 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020,...

Indicii schiţează o mişcare de revenire

BVBIndicii schiţează o mişcare de revenire

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 5 octombrie

Prime Transaction: "Peste 91% din lichiditate a fost asigurată de listarea obligaţiunilor Banca Comercială Română" 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un mediu...

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo