SONDAJ DE OPINIE AL BBC WORLD SERVICE: Percepţia negativă asupra globalizării este dominantă

Cristian Antonescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 martie 2008

Cu câteva zile în urmă, a fost dat publicităţii sondajul de opinie realizat de BBC World Service pe tema atât de controversată a globalizării economice. Sondajul a fost efectuat înainte de căderea burselor din luna ianuarie a acestui an şi a cuprins 34 500 de persoane din 34 de state de pe toate cele cinci continente.

Din marea varietate de răspunsuri primite, se pot formula o serie de percepţii şi tendinţe cu caracter general extrem de interesante. Astfel, opinia majoritară în 22 din cele 34 de state este că "globalizarea evoluează prea repede". În medie, circa 50 % dintre cei intervievaţi au această părere, în timp ce 35 % sunt, dimpotrivă, de părere contrarie: globalizarea "merge" prea încet.

Dacă aceste diferenţe de opinii nu surprind prea mult, uimeşte însă lista statelor care nu sunt încântate în proporţie majoritară de ritmul prea grăbit al globalizării: Franţa- cu un procent de 64 % din persoanele intervievate, Australia- cu 73%, Spania-68%, Canada-61%, SUA-54%. Surprinzătoare pentru analişti este prezenţa în această companie a Chinei (cu 72%), stat care, în accepţia analiştilor, este unul dintre marii beneficiari ai globalizării.

Surprinzător sau nu, grupul G7, reunind cele mai industrializate state de pe mapamond, apreciază în proporţie de 57% că trendul globalizării este prea rapid.

64% din persoanele intervievate în 27 din cele 34 de ţări mai asociază acest ritm prea alert cu repartizarea inechitabilă a sarcinilor şi beneficiilor globalizării, pe ansamblul societăţii.

Aceeaşi insatisfacţie legată de inechitatea economică şi socială este pusă, în ţări aflate în curs de dezvoltare, de data asta pe seama evoluţiei prea lente a globalizării. Turcia, Filipine, Indonezia, Brazilia, Kenya, Mexico dau tonul acestui punct de vedere, sugerând nevoia unei accentuări a ritmurilor în care se integrează comerţul şi investiţiile mondiale.

Doar opt din statele cercetate sunt mulţumite atât cu viteza de propagare a globalizării, cât şi cu maniera în care îşi distribuie rezultatele. Ele sunt Australia, Canada, Egipt, China, India, Nigeria, UAE, Ghana.

Deşi BBC a efectuat acest sondaj înainte de alarma dată de degringolada bursieră internaţională, totuşi foarte mulţi subiecţi au anticipat înrăutăţirea climatului economic, atât în propria ţară ( 52%), cât şi pe plan internaţional (46%), procent evident mai ridicat decât cel al optimiştilor- 41% şi, respectiv, 40%.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro