Schimbările climatice intensifică provocările pentru viticultorii din România, de la îngheţurile târzii de primăvară şi furtunile cu grindină, până la perioadele prelungite de secetă, potrivit unui comunicat Corteva Agriscience emis redacţiei. Aceste condiţii cresc riscul apariţiei bolilor fungice, precum făinarea, care afectează productivitatea viilor prin compromiterea randamentului şi calităţii strugurilor, influenţând direct sănătatea şi dezvoltarea acestora. Pentru a răspunde acestei provocări, compania internaţională de ştiinţă şi tehnologie agricolă Corteva Agriscience a dezvoltat molecula proquinazid, care ţinteşte germinarea sporilor şi inhibă dezvoltarea agenţilor patogeni.
Integrată în Talendo®, un fungicid conceput pentru combaterea făinării, molecula proquinazid a devenit un instrument esenţial în strategiile viticultorilor români de gestionare a bolilor, pentru menţinerea stabilităţii producţiei şi a calităţii premium a vinului. Pentru inginerul Marian Anghel, director SC Vie Vin Vînju Mare SRL, din judeţul Mehedinţi, Talendo® este de peste cinci ani o soluţie de încredere. În cadrul podgoriei de 150 de hectare sunt cultivate soiuri roşii şi albe, printre care Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Riesling Italian. Toţi strugurii sunt procesaţi la faţa locului, asigurând astfel întreg ciclul, de la vie la vin îmbuteliat.
Aplicat înainte de înflorire, la sfârşit de mai - început de iunie, Talendo® oferă protecţie în una dintre cele mai vulnerabile etape ale dezvoltării strugurilor. Rezultatul constă în frunze şi struguri curaţi, cu o presiune redusă pentru tratamente corective în a doua parte a sezonului. „Folosesc Talendo® în fiecare an, pe întreaga suprafaţă a plantaţiei,” spune Anghel. „Talendo® Extra oferă rezultate constante, nu doar împotriva făinării, ci şi împotriva putregaiului negru. Rezistenţa sa ridicată la spălarea prin ploi îl face un produs indispensabil pentru orice vie.”
Potrivit sursei, chiar şi în 2024, un an marcat de îngheţ, grindină pe 58 de hectare şi secetă severă, via a rămas sănătoasă şi rezilientă. „Plantele sunt verzi, sănătoase şi viguroase. Fără Talendo®, recolta ar fi fost mult mai expusă riscurilor. Este un produs care face diferenţa atunci când stresul climatic împinge viţa de vie la limită.”
Ceea ce îl diferenţiază pe Talendo pentru inginerul Marian Anghel este contribuţia sa la suprimarea pe termen lung a bolilor, completând protecţia de început de sezon pe care acesta se bazează. „Nu există semne de apariţie a rezistenţei, iar când îl alternăm corect, obţinem frunze şi ciorchini curaţi şi avem nevoie de mai puţine tratamente corective mai târziu. Acest tip de fiabilitate ne permite să ne concentrăm mai mult pe managementul viilor şi pe îmbunătăţirea calităţii, în loc să fim mereu în luptă cu presiunea bolilor.”
Pe măsură ce sectorul viticol din România continuă să se confrunte cu condiţii meteorologice imprevizibile, Talendo se evidenţiază ca o piatră de temelie a managementului sustenabil al bolilor.
Opinia Cititorului