Gala BURSA 2019Gala BURSA 2019

14 bănci din Portugalia, amendate pentru schimb de informaţii sensibile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

14 bănci din Portugalia, amendate pentru schimb de informaţii sensibile

După o investigaţie de lungă durată, autoritatea pentru concurenţă din Portugalia (AdC) a amendat 14 bănci cu un total de 225 de milioane de euro (248,6 milioane dolari) pentru practici concertate de schimb de informaţii comerciale sensibile privind produsele de credit, potrivit Reuters.

Amenzile au fost aplicate celor mai mari bănci din Portugalia, CGD, Millennium BCP, BBVA, BIC, BPI, BES, BANIF, Barclays, Caixa de Credito Agricola, Montepio, Santander, Deutsche Bank şi UCI.

Instituţiile financiare nu au făcut declaraţii cu privire la această situaţie.

"AdC nu are cunoştinţă de sancţiuni similare în alte state membre ale Uniunii Europene şi, prin urmare, este o condamnare fără precedent", a precizat autoritatea.

AdC a menţionat că mai bine de un deceniu, între 2002 şi 2013, băncile au făcut schimb de informaţii sensibile cu privire la furnizarea de produse de credit bancare retail, inclusiv ipoteci, împrumuturi de consum şi credite corporate.

Conform AdC, fiecare bancă a cunoscut în detaliu "caracteristicile ofertelor altor bănci, ceea ce a descurajat băncile ţintă să le propună clienţilor condiţii mai bune, prin eliminarea presiunii concurenţiale".

AdC a adăugat că schema a avut un impact semnificativ asupra clienţilor.

"Printr-o coordonare ilegală care le-a permis băncilor să reducă riscurile şi incertitudinea cu privire la performanţele concurenţilor lor direcţi, comportamentul băncilor a afectat competiţia şi, în mod direct, consumatorii", a precizat AdC.

Amenda aplicată s-a bazat pe "severitatea şi durata încălcării normelor de către fiecare bancă", a adăugat AdC.

Ancheta a fost lansată în decembrie 2012. AdC a percheziţionat 25 de sucursale aparţinând unui număr de 15 bănci care au încălcat legea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS