700 de pui de nisetru au fost eliberaţi cu succes în Dunăre

A.B.
Comunicate de presă /

700 de pui de nisetru au fost eliberaţi cu succes în Dunăre

700 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate vineri în Dunăre, cu o săptămână înainte de Ziua Mondială a Peştilor Migratori, sărbătorită la nivel global pe 24 octombrie. Acesta este al doilea eveniment de repopulare organizat la Isaccea în 2020 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" (INCDDD), partener WWF în cadrul proiectului MEASURES, conform unui comunicat de presă trimis redacţiei.

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), specie nativă de sturion din Dunăre, poate atinge 2,35 m lungime şi poate cântări peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberaţi acum abia depăşesc 25 cm şi circa 150g, dimensiuni normale pentru vârsta de 6 luni. Ei nu vor rămâne, cel mai probabil, în Dunăre, ci vor migra în câteva zile în mare, unde fluctuaţiile de temperatură ale apei nu sunt atât de mari şi unde există hrană mai abundentă ca în fluviu. În plus, cu toţii sunt marcaţi pentru a putea fi identificaţi în cazul unei capturi accidentale sau în timpul unei cercetări ştiinţifice. "Fiecare nisetru are o marcă externă cu numele proiectului şi numărul de telefon la care se poate anunţa capturarea accidentală a vreunui pui. În plus, pescarii din zona deja ştiu că facem populări şi, de obicei, eliberează puii în cazul unor capturi accidentale. Mai ales că unii ştiu că nisetrul este specia cea mai vulnerabilă." - Marian Paraschiv, INCDDD Tulcea.

Deşi i se mai spune şi "Sturionul de Dunăre", nisetrul este din ce în ce mai rar în apele fluviului, fiind pe lista roşie IUCN a speciilor în pericol critic de dispariţie. La fel ca cei mai mulţi peşti migratori, declinul populaţiilor este cauzat de creşterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice şi a poluării, toţi aceşti factori având la bază activitatea umană. Aşa se face că nu doar sturionii, ci mai toate populaţiile speciilor de peşti de apă dulce migratori s-au redus, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970 .

"Râurile care curg libere şi peştii migratori, precum sturionul, păstrăvul, scrumbia, sunt extrem de importanţi pentru comunităţile locale - cărora le-au asigurat o sursă de hrană - dar şi pentru cei care trăiesc mai departe de râu. Pentru că aceşti peşti joacă un rol esenţial pentru sănătatea râurilor, lacurilor şi a zonelor umede prin menţinerea unui lanţ trofic complex. De aceea, în proiectul MEASURES, am ales să marcăm Ziua Mondială a Peştilor Migratori şi printr-o activitate de repopulare", a adăugat Cristina Munteanu, Manager proiect, WWF-România.

Alţi 300 de nisetri cu vârsta de aproximativ un an au fost eliberaţi la Isaccea în luna aprilie. Aceasta este a treia acţiune de repopulare organizată în cadrul MEASURES în România, după ce anul trecut alte 1000 de exemplare au fost eliberate în Dunăre, în total, aproape 9000 de pui fiind eliberaţi până acum în fluviu, în România şi Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie