Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

ACORD CU GUVERNULBanca Mondială sprijină îmbunătăţirea impactului investiţiilor în zonele urbane

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Banca Mondială sprijină îmbunătăţirea impactului investiţiilor în zonele urbane

Un acord tripartit, încheiat între Banca Mondială (BM), Direcţia Generală Politici Regionale şi Urbane (DG Regio) din cadrul Comisiei Europene şi Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost lansat ieri pentru acordarea de sprijin României în eforturile de îmbunătăţire a impactului investiţiilor realizate în zonele urbane, precum şi de maximizare a utilizării finanţării acordate de Uniunea Europeană (UE), arată un comunicat transmis de Banca Mondială.

Parteneriatul se va concentra pe servicii analitice şi de asistenţă tehnică în decursul următoarelor şase luni, cu rolul de a sprijini România să adopte o abordare intersectorială şi inter-juris­dicţională şi să răspundă mai bine la nevoile existente în teritorii, care nu pot fi definite printr-o singură limită administrativă clară, arată documentul citat.

Mai exact, parteneriatul va ajuta Guvernul României să identifice: zonele/sectoarele cu impact multi-juris­dicţional; modele de cooperare inter-jurisdicţională şi teritoriile în care vor fi implementate proiecte multi-sectoriale; modelele organizaţionale pentru cooperare teritorială între municipii, în vederea atragerii de fonduri UE şi condiţionalităţile şi resursele necesare pentru modelele organizaţionale propuse.

Tatiana Proskuryakova, Director de Ţară al Băncii Mondiale pentru Româ­nia şi Ungaria, a declarat: "România a obţinut beneficii însemnate în calitate de membru UE, ajungând rapid la nivelurile de venituri înregistrate de alte state membre şi devenind una dintre economiile cu cea mai rapidă rată de creştere din Europa, în ultimii ani. Oraşele şi aglomerările urbane au constituit, cu precădere, factorii determinanţi în succesul obţinut. Noul parteneriat va favoriza o cooperare regională mai intensă şi oportunităţi de inves­tiţii multi-sectoriale strategice, oferind oraşelor o poziţie privilegiată pentru următoarea perioadă de programare la nivel UE, precum şi ulterior".

Sunt esenţiale planificarea şi încurajarea cooperării şi dezvoltării inter-jurisdicţionale, pentru ca beneficiile dezvoltării urbane să contribuie şi la dezvoltarea municipiilor situate lângă polii de dezvoltare din România, a mai precizat instituţia.

Conform Băncii Mondiale, pornind de la lecţiile învăţate din implementarea proiectelor în perioada de programare anterioară şi curentă, este la fel de important ca planificarea investiţiilor urbane să fie realizată înainte de anul 2020 precum şi ca, în paralel, municipiile din România să aibă posibilitatea de a stabili un plan matur pentru investiţiile finanţate prin fonduri UE, care să fie pregătit pentru implementare practică începând cu anul 2021.

Comunicatul citat mai notează: "Activitatea analitică ce urmează a fi desfăşurată va contribui direct la definitivarea Programelor Operaţionale pentru Perioada de Programare 2021-2027. Tot pentru următoarea perioadă de programare, Comisia Europeană a decis ca Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) să se axeze mai mult pe activităţi de dezvoltare sustenabilă a zonelor urbane. Atsfel, statele membre vor avea obligaţia de a aloca cel puţin 6% din fondurile FEDR pentru dezvoltarea integrată a zonelor urbane".

În plus, ţările membre UE vor fi încurajate să adopte o guvernanţă mai eficientă, bazată pe parteneriate şi pe mai multe niveluri, precum şi o abordare integrată, axată pe specifice locale, în viitoarele programe derulate, a mai arătat BM.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS