AFP: Parlamentul britanic dezbate un proiect de lege antifumat, pentru o primă ''generaţie fără tutun''

T.B.
Politică / 16 aprilie

AFP: Parlamentul britanic dezbate un proiect de lege antifumat, pentru o primă ''generaţie fără tutun''

Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009, pentru a crea astfel prima generaţie fără tutun, informează AFP.

Textul are drept obiectiv de a face progresiv Regatul Unit un stat fără tutun. Dacă proiectul de lege va fi votat, un tânăr care are astăzi mai puţin de 15 ani nu îşi va mai putea cumpăra niciodată legal o ţigară pe teritoriul acestei ţări, conform sursei.

"Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului, care, în pofida progreselor semnificative, rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit", a declarat ministrul sănătăţii Victoria Atkins, citată într-un comunicat, informează sursa citată.

În Regatul Unit, unde vârsta legală pentru achiziţia de ţigări este în prezent de 18 ani, tabagismul este responsabil pentru circa 80.000 de decese pe an, potrivit guvernului. El costă serviciul de sănătate public, NHS, şi economia britanică circa 17 miliarde de lire sterline pe an (19,9 miliarde de euro), transmite agenţia de presă menţionată.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak anunţase acest proiect în octombrie, în timpul congresului Partidului Conservator, potrivit sursei indicate.

Însă numeroşi parlamentari din acest partid au anunţat la scurt timp că vor vota împotriva acestui text, calificat drept "anticonservator" de Liz Truss, efemera şefă a guvernului britanic, înainte de Rishi Sunak, notează AFP.

Fostul premier Boris Johnson a criticat de asemenea proiectul, apreciind că este "pur şi simplu o nebunie" pentru partidul lui Winston Churchill să vrea să interzică "trabucurile". Churchill era mare amator de trabucuri, informează sursa.

Cu toate acestea, Rishi Sunak ar putea conta pe sprijinul Partidului Laburist pentru a face să fie votat acest text, însă opoziţia multora dintre parlamentarii majorităţii sale riscă să-i slăbească şi mai mult autoritatea, menţionează AFP.

Numeroşi medici au îndemnat parlamentarii să voteze în favoarea acestui proiect, conform aceleiaşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb