Ahmed Aboul Gheit a discutat despre readmiterea Siriei în cadrul organismului panarab

A.F.
Internaţional / 8 mai

Ahmed Aboul Gheit a discutat despre readmiterea Siriei în cadrul organismului panarab

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat ieri că readmiterea Siriei în cadrul organismului panarab după 12 ani de suspendare din cauza reprimării protestelor de către guvernul sirian "nu este o decizie de a stabili relaţii normale între ţările arabe" şi Damasc, potrivit EFE.

"Nu este o decizie de a stabili relaţii normale între ţările arabe şi Siria, deoarece aceasta este o decizie suverană a fiecărei ţări", a declarat Aboul Gheit într-o conferinţă de presă după reuniunea de urgenţă a miniştrilor arabi de externe pentru readmiterea Damascului în organismul panarab.

În acest sens, secretarul general a asigurat că "întoarcerea Siriei pentru a-şi ocupa scaunul este începutul unei mişcări, nu sfârşitul unui drum", în timp ce a indicat ca această readmitere are şi obiectivul "formării unui comitet de contact cu guvernul sirian".

Miniştrii de externe ai ţărilor Ligii Arabe au readmis duminică Siria ca membru cu drepturi depline al organizaţiei, la 12 ani după ce aceasta a fost suspendată pentru reprimarea protestelor care ameninţau să răstoarne guvernul lui Bashar al-Assad.

Această decizie implică "ridicarea suspendării statutului de membru al Siriei", a declarat pentru EFE unul dintre purtătorii de cuvânt ai Ligii Arabe, Gamal Roshdy, precizând că guvernul sirian este de acum "un membru ca şi restul ţărilor" organizaţiei şi "are dreptul de a participa la toate activităţile şi evenimentele" sale.

Pe aceeaşi linie ca şi Aboul Gheit, Roshdy a spus că "reintegrarea Siriei este o măsură foarte simbolică, dar nu înseamnă că criza s-a încheiat".

Întoarcerea Siriei în Liga Arabă este însă condiţionată de respectarea unei foi de parcurs cu scopul de a soluţiona "criza" declanşată după protestele împotriva lui Al-Assad şi războiul care a urmat şi a afectat ţara din 2011, potrivit rezoluţiei finale.

Aceasta foaie de parcurs cuprinde diverse puncte, precum întoarcerea refugiaţilor, plecarea forţelor străine "ilegale" din Siria, lupta împotriva traficului de droguri sau reluarea lucrărilor de către Comitetul Constituţional pentru a elabora o noua Magna Carta.

În pofida rupturii dintre multe ţări arabe şi Siria, mai multe dintre ele se află într-o apropiere aparentă de la cutremurele care au lovit Siria în februarie.

Reconcilierea ţărilor arabe cu Siria, promovata în principal de Arabia Saudită, a fost abordată intens după ce această ţară şi Iran - aliat al lui Bashar Al-Assad - şi-au normalizat relaţiile la începutul lunii martie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. te trezesti ca si tarile arabe o pun de o moneda unica,imtr-o lume unde printul mareste nuivelul de trai !

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb