AIEA: Iranul îşi reia ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%

S.B.
Internaţional / 26 decembrie 2023

AIEA: Iranul îşi reia ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%

Iranul a revenit în ultimele săptămâni la un ritm de producţie a uraniului îmbogăţit la nivelul de 60% - similar celui de la începutul anului - continuându-şi escalada în domeniul nuclear, în pofida faptului că spine că nu vrea să se doteze cu arma nucleară, anunţă marţi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), informează news.ro.

"Ţara şi-a crescut producţia de uraniu puternic îmbogăţit în cursul ultimelor săptămâni, după ce a încetinitul ritmul începând de la mijlocului anului 2023", anunţă într-un comunicat AIEA.

Iranul şi-a crescut producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60% la aproximativ nouă kilograme pe lună, de la sfârşitul lui noiembrie, care "reprezintă o triplare de la cele trei kilograme pe care le producea pe lună de la începutul lui iunie şi o revenire la cele nouă kilograme pe lună din primul semestru al lui 2023", precizează agenţia.

Încetinirea ritmului producţiei uraniului îmbogăţit la nivelul de 60% - un prag apropiat celui de 90% necesar fabritcării bombei atomice - a fost percepută de către experţi drept un gest în contextul unei reluări a unor discuţii informale cu Statele Unite.

În ultimele luni, animozitatea a crescut din nou cu un nivel, odată cu Războiul din Fâşia gaza între Israel şi Hamas, pe care Washingtonul şi Teheranul se acuză reciproc că-l agravează.

În noiembrie, un raport confidenţial al AIEA, consultat de AFP, arăta că stocurile de uraniu îmbogăţit în Iran depşea de 22 de ori limita autorizată de către Acordul de la Viena din 2015 care încadrează activităţile atomice ale Teheranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internţaionale impuse Republicii islamice.

Acordul a fost făcut ţăndări de către Donald Trump, în mai 2018.

Succesorul său, Joe Biden, a încercat să-l reanime prin discuţii la Viena, însă acestea se află într-un punct mort din vara lui 2022.

Iranul - care s-a apropiat de Moscova de la începutul Războiului din Ucraina - i-a expulzat pe inspectorii AIEA şi a debranşat camerele necesare supravegherii programului său nuclear.

El îmbogăţeşte uraniu mult peste un plafon stabilit de către comunitatea internaţională - de 3,67%, echivalentul uraniului folosit în centrale nucleare în producţia de electricitate.

În noiembrie, Iranul dispunea de 567,1 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% şi de 128,3 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%. Este vorba, teoretic, de o cantitate de trei ori mai mare decât cea necesară fabricării unei bombe atomice cu uraniu îmbogăţit la nivelul de 90%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb