ALERT - EXCLUSIV:Ştefan Vuza s-a retras ca sa-şi îmbunătăţească oferta pentru Oltchim

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2012

Ştefan Vuza s-a retras ca sa-şi îmbunătăţească oferta pentru Oltchim

Update8: Ştefan Vuza a anunţat în urmă cu câteva minute că s-a retras ca sa-şi îmbunătăţească ofertele pentru Oltchim.

Domnia sa arată într-un comunicat: "Amânarea privatizării Oltchim SA cu 3 zile a dus la schimbarea strategiei de ofertare iar mâine, 20 septembrie, ne vom reînscrie la licitaţie cu o singură ofertă îmbunătăţită, cu care ne dorim să câştigăm".

Decizia de retragere a ofertelor SC CHIMCOMPLEX SA şi de îmbunătăţire a celor depuse de SC AISA INVEST SA a venit şi pe fondul declaraţiilor Premierului României, care este dezinformat cu privire la capacitatea investiţională a ofertantului SC CHIMCOMPLEX SA.

Vuza a adăugat că în caietul de sarcini nu este niciun criteriu de precalificare în acest sens, iar dacă ar fi fost, competitorii de tip "exotici" nu ar mai fi avut posibilitatea de a se înscrie, însă poate ca s-a dorit acest lucru.

Grupul SCR susţine că este sprijinit în privatizarea Oltchim de alte trei Grupuri Industriale cu capital integral românesc, fiind o forţă cu mult peste PCC, cât şi peste mult aşteptatul ofertant din Rusia, care, de fapt, este doar un alt grup de interese din România.

Alina Toma

---------------------

UPDATE7 : Angajaţii Oltchim primesc ajutoare sociale de 1400 de lei

Executivul a decis în şedinţa ordinară de Guvern să acorde angajaţilor Olrchim ajutoare sociale în valoare de 1400 de lei, bani care vor fi acordaţi în două tranşe din fondurile Ministerului Muncii, anunţă sursele de presă.

Decizia a venit ca urmare a protestelor din ultima săptămână a angajaţilor Olrchim, revoltaţi că nu şi-au primit salariile de trei luni.

--------------------

UPDATE6: Ştefan Vuza şi-ar fi retras ofertele din cursa privatizării Oltchim din cauza implicaţiilor proceselor deschise recent de Dan Diaconescu, unul din ceilalţi doi competitori ai săi, potrivit surselor noastre.

Mâine la ora 12.00 expiră termenul limită de depunere a ofertelor.

-----------------

UPDATE5: Firmele controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza, respectiv AISA Invest şi Chimcomplex, s-au retras de la privatizarea Oltchim, astăzi, la ora 11.35.

ALINA TOMA

---------------

UPDATE4: Guvernul dezbate în şedinţa de astăzi problema Oltchim

Premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei ordinare de Guvern de astăzi, că una dintre problemele discutate va fi cea a privatizării combinatului Oltchim. Primul ministru a făcut apel la ministrul Economiei să se implice direct în procesul de privatizare.

---------------

UPDATE3: Acţiunile Oltchim cresc pe bursă

Bursa de Valori Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare a acţiunilor Oltchim la 0,7480 de lei, iar preţul a crescut constant în această dimineţă preţul ajungând la 0,7700 pe acţiune.

---------------

UPDATE2: PONTA: "PCC, acţionarul minoritar al Oltchim are, de câţiva ani, un joc obstrucţionist"

Premierul afirmă că acţiunea lui Dan Diaconescu s-ar putea să pună pe butuci Oltchimul.

Privatizarea Oltchim este o "bombă socială care trebuie rezolvată urgent", iar acţionarul minoritar PCC are, de câţiva ani, un joc "destul de obstrucţionist", a declarat aseară, premierul Victor Ponta, la un post de televiziune.

Ponta a afirmat că nu va fi încheiat niciun contract dacă investitorul nu va accepta şi garanta condiţiile care ţin de păstrarea obiectului de activitate, de investiţii şi de păstrarea locurilor de muncă.

Potrivit sursei citate, dacă va exista un câştigător clar vineri, mai repede de 2-3 luni nu se poate încheia contractul.

Premierul a mai declarat: "Acţiunea lui Dan Diaconescu s-ar putea să pună pe butuci Oltchimul. Dacă luni, când este termenul, se suspendă procedura de privatizare, mai ales că pe 27 va fi prezent boardul FMI, Oltchim va muri".

--------------

UPDTAE 1: Cimarron Energy, firma prin care Rosneft şi Gazprom doresc să participe la privatizarea Oltchim

Cimarron Energy este compania prin care Rosneft şi Gazprom doreau să participe la privatizarea Oltchim, potrivit surselor de presă.

Această firmă reprezintă interesele Rosneft şi Gazprom în Europa de Vest şi a cerut o amânare a privatizării Oltchim pentru a putea depune ofertă.

--------------

Oltchim este în moarte clinică şi fără "ajutorul" PCC

Zaremba, într-un interviu acordat ziarului BURSA pe 5 septembrie 2012: "Nu vreau să fiu câştigător şi apoi să fiu acuzat că am avut vreun avantaj din faptul că sunt aici de cinci-şase ani"

--------------

Umbra lui Ioan Niculae la Oltchim

Premierul Victor Ponta a comentat, ieri, privatizarea Oltchim, apreciind că situaţia combinatului nu este una fericită, deoarece o ofertă este "exotică" (cel mai probabil s-a referit la Dan Diaconescu), iar cei de la Chimcomplex sunt "prea mici" în comparaţie cu Oltchim.

După declaraţia lui Ponta, grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza, a anunţat că în oferta făcută pentru Oltchim prin intermediul Aisa Invest şi Chimcomplex, sunt implicate şi alte grupuri industriale din ţara noas-tră. "Acestea vor fi angrenate în proiectul Oltchim, inclusiv până la nivelul producţiei de etilenă, cum este cazul Grupului InterAgro", arată comunicatul SCR.

"Din motive de strategie, informaţiile despre consorţiul firmelor din industria română care susţin proiectul Oltchim al Grupului SCR, ce vizează funcţionarea acestuia în parametri optimi (prin crearea de locuri de muncă şi prin asigurarea unui echilibru economic necesar industriei chimice), au fost confidenţiale, însă, astăzi (n.r. ieri), putem face publice o parte din acestea", mai arată grupul controlat de Ştefan Vuza.

Ioan Niculae, preşedintele InterAgro, a declarat pentru ziarul BURSA: "Sunt interesat de Oltchim. Am avut o discuţie de principiu cu Ştefan Vuza care a venit, astăzi (n.r. ieri), la mine, şi mi-a propus să particip alături de el la privatizarea Oltchim. Înainte să mă decid şi să investesc, însă, vreau să fac un audit la Oltchim, să văd care este situaţia reală a companiei. Mă refer la un audit plătit de mine, făcut de o companie mare, care să-mi spună cert care sunt datoriile Oltchim, cum stă el de fapt din punct de vedere financiar.

Vuza a zis că vrea să mai vorbească cu încă 2-3 oameni de afaceri români puternici, însă nu ştiu mai mult".

Trei investitori au depus oferte pentru Oltchim luni, când a expirat termenul iniţial din privatizare: Ştefan Vuza prin Aisa Invest şi Chimcomplex, Dan Diaconescu şi PCC SE. De combinat au mai fost interesate companiile Pegamont Ploieşti şi TISE Rusia.

Şeful Executivului a precizat, ieri, că termenul de privatizare nu va mai fi amânat după data de 21 septembrie, anunţată, luni, de OPSPI. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până mâine, iar vineri va avea loc licitaţia cu strigare. Dacă ofertele nu sunt acceptate, Oltchim va intra în administrare specială, dar pe termen scurt, a mai spus Victor Ponta. Guvernul insistă să găsească un investitor puternic pentru combinatul vâlcean.

Întrebat pe cine preferă la Oltchim dintre Gazprom şi Dan Diaconescu, Ponta a răspuns: "Oricine salvează locurile de muncă şi are banii de investiţii este binevenit. Politic, nu m-ar deranja nici măcar domnul Dan Diaconescu, cu o singură condiţie: să aibă banii şi capacitatea de a salva locurile de muncă din Vâlcea. Diferenţa de resurse financiare şi manageriale este cam mai mare între Diaconescu şi Gazprom".

Decizia preşedintelui OPSPI, Remus Vulpescu, privind amânarea cu trei zile a termenelor din privatizarea Oltchim a avut la bază trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a atacat în justiţie hotărârea adunării generale a acţionarilor Oltchim privind creanţa AVAS şi a cerut suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Şeful OPSPI a mai anunţat că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

Oltchim este în moarte clinică şi fără "ajutorul" PCC

Zaremba, într-un interviu acordat ziarului BURSA pe 5 septembrie 2012: "Nu vreau să fiu câştigător şi apoi să fiu acuzat că am avut vreun avantaj din faptul că sunt aici de cinci-şase ani"

Presa autohtonă este, în ultimele săptămâni, plină de fumigene şi de un atac concentrat la compania germană PCC.

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului BURSA, la începutul acestei luni, reprezentantul PCC în România, domnul Wojciech Zaremba, s-a temut că procesul de privatizare al combinatului va fi contestat având în vedere timpul foarte scurt de analiză a caietelor de sarcini: "Dacă pentru noi, care suntem implicaţi în acest proces de ani de zile, este dificil, pentru alţi posibili investitori va fi absolut un dezastru.

"Va fi aproape imposibil să pregătească ofertele într-un timp atât de scurt".

Wojciech Zaremba s-a temut să nu ajungă să fie el acuzat, dacă ceva va merge prost în procesul de privatizare al "Oltchim": "Eu doresc un proces transparent, deschis, şi ca toată lumea să aibă şanse egale, să aibă timp destul să analizeze condiţiile. Timpul scurt de derulare a ofertelor va fi, în final, un motiv foarte serios pentru contestarea întregului procesul de privatizare. Pentru mine, orice soluţie este bună, dar una corectă, nu vreau să fiu câştigător şi apoi să fiu acuzat că am avut vreun avantaj din faptul că sunt aici de cinci-şase ani. Aceasta este îngrijorarea noastră, că avem prea puţin timp să pregătim oferta temeinic şi, de asemenea, nu este bine pentru piaţă, pentru competiţie, că nu ştim nimic, încă, despre licitaţiile pentru cele două creanţe (n.r. la ora interviului, condiţiile licitaţiilor pentru creanţele Oltchim nu erau publice). Nu este normal. Este mult prea puţin timp, şi poate dăuna întregului proces. În orice caz, dacă acest proces eşuează, probabil ne vom confrunta cu insolvenţa. Acest lucru ar putea distruge definitiv Oltchim-ul, deoarece, în domeniul chimic, când opreşti producţia pentru o perioadă mai lungă, este foarte costisitor să reiei producţia".

Wojciech Zaremba a mai spus cu ocazia acestui interviu că nu are nici un sens să cumpere Oltchim, pentru ca apoi să-l închidă. Domnia sa ne-a declarat: "Mai întâi, ne vom concentra pe salvarea companiei. Acesta este cel mai important lucru pentru noi. Trebuie reorganizată compania, asigurat capitalul de lucru. Trebuie negociat cu creditorii, trebuie făcut planul de restructurare - al datoriilor şi al producţiei. Nu are nici un sens să cumpărăm o companie şi să o închidem. Am fost acuzat de asta în trecut. Ar fi fost suficient să aştept ca Oltchim să se distrugă singur. Pot să spun că Oltchim exis-tă datorită PCC. Ani la rând, am declarat că suntem interesaţi de companie, că vrem să investim. A fost o informaţie transmisă public, pe baza căreia alţi investitori au crezut în companie. În plus, noi am decis să cumpărăm acţiuni, ceea ce a contribuit la creşterea preţului acţiunilor".

Nu cunoaştem "adevăratele" intenţii ale PCC, însă ştim că Oltchim este în acest moment pe butuci, iar acuzaţia că Zaremba ar vea să-l închidă este superfluă.

Realitatea este că Oltchim este în moarte clinică şi că peste 3000 de salariaţi aşteaptă o gură de oxigen.

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Desi nu cunosc toti pretendentii, si nici interesele generale sau specifice care i-ar indemna sa piarda o suma de bani pe actiunile premergatoare licitatiei, ma intreb de ce Bursa, ziar care se adreseaza de cele mai multe ori specialistilor, persoanelor cu ceva abilitati in afaceri, nu a prezentat in sinteza punctele tari si punctele slabe ale combinatului. O fi prea vechi? o fi prea intins ? ofi concertat pe un sector ingust de produse,? o avea concurenta? cine o fi concurenta?Si totusi, un combinat asa de mare sa aiba picioare asa de slabe? Cine da niste relatii? Macar dupa strigari.

  1. cam asa s-ar putea califica intr-o singura propozitie. Vorba dumneavoastra Mr. Derrek nimic altceva decat pierdere de timp si bani daca obtii unda verde de la UE sa faci marire de capital, vanzatorul spune ca face in pantaloni din cauza eventualelor litigii intentate de unele parti daca se mareste capitalul social, partea respectiva spune ca ar fi participat cu placere la marire si in cele din urma voteaza (probabil) negativ pentru crestere , desi majoritarii exprimasera initial ca nu vor face majorare. Altfel combinatul nu este altceva decat o mina de aur care asteapta a fi exploatata. Bineinteles aceasta este opinia mea. Exista si alte persoane care declara a fi o situatie iremediabil de proasta. Dumneavoastra cu cine pariati? Cat despre articolele din bursa sper ca nu doriti a spune ca sunt neinformante si la obiect. Daca eventual ati obtinut aceasta impresie probabil este numai datorita comentariilor purtand izul de aiuritis pe care maestrul Make imi permite sa le public si pentru care din nou ma simt nevoit sa-i multumesc.

  Cum altfel am putea boteza ce se intampla la Oltchim decat: Oltchim la masa "rechinilor"?!

  Niciunul nu pare sa fie vreun pestisor de "treaba". Deci, pana la urma, cine se infrupta? 

  1. insa daca acesti participanti la contest isi asuma rolul de rechini, poate ar fi trebuit sa incercam schimbarea decorului. Puneam un borcanel cu saramura nu prea concentrata sa aiba dupa acea probleme cu ficatul si lasam in imersie vor 3-4 hamzii. Atunci am fi vazut si noi cum arata niste rechini in vitro. Totul este o chestiune de optica, sau mai bine zis context :-)

  Ponta habar n-are ce vorbeste....potrivit legislatiei europene, nu poate impune nimic cumparatorului Oltchim..mai bine s-ar mai informa

  1. altfel nu inteleg cum ti-a scapat dictonul latin : Daca vrei cu adevarat poti :-), sau ca sa nu-l suparam pe domnul Ponta am zice ca UE poate impune sa nu impunem nimic . Din nou optica, capitolul legea Refractiei, cu accentul pe componenta romaneasca :-)

  Ponta spune ca pcc a avut un comportament obstructionist...oare ce a vrut sa spuna? pcc a vrut intotdeauna sa scape de roibu. asta e comportamentul?

  probabilitatea de a fi chemata in instanta este dangerous de ridicata pentru ca cititorii dvs. au cu siguranta cel mai mare coeficient in ceea ce priveste rata de promovabilitate la Bac si ar putea intelege ca aveti aspiratii politice , desi filonul literal si economic o cariera stralucita in presa va rezerva. Si prea este batatoare la ochi Ioan Niculae-Mircea , Oltchim-Cozia nu stiu daca o sa puteti pleda ca nu ati gasit alta rima. Va rog sa nu va suparati pe mine insa cateodata sunt asa de invidios pe domnul Make pentru faptul ca parca imi sustrage de sub nas cele mai bune titluri. Va multumesc si va doresc o zi buna. Fara dumneavoastra echipa de la Bursa viata ar fi mult mai serioasa si lipsita de placeri intelectuale.

  1. Stimate domnule Virgil Bestea, va multumim pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ati scris. Sunt curioasa ce parere aveti despre titlul de maine, mai ales despre fotografie.

   Din pacate, "umbra" lui ioan niculae a "palit" in fata lui vuza... dar si maine e o zi, nu? O seara frumoasa! Ancuta Stanciu 

   pentru ca altfel nu ati fi exprimat asa de aparte sentimentul de a fi invins in aspiratiile noastre pe care ni le-am pus o data cu trecerea la o noua forma de convietuire sociala precum si optimismul care nu vrea sa ne paraseasca gandindu-ne ca totusi energia pe care o avem de a putea visa ne face sa privim cu incredere ca un nou rasarit de soare ne va permite sa gresim din nou spunandu-ne ca totusi visurile noastre nu le putem transpune in realitate. Prima oara cand am inteles ca nu suntem pe drumul cel bun a fost cand am citit un articol potrivit caruia Romania nu are nevoie de caultura. Am ramas atunci putin pe ganduri si mi-am pus intrebarea daca acest lucru nu se va repercuta si asupra situatie economiice si financiare a omului de rand care nu are timp sau resurse financiare pentru a intelege ca media din ziua de astazi nu este prezenta decat pentru a face breaking news-uri care ajuta pe consumator sa inteleaga ca pot avea succes doar daca sunt spectatori, caci a fi actor inseamna a intra in concurenta cu cei care nu ne lasam sa avem propriile noastre visuri , bombardandu-ne insa cu acele cosmaruri aducatoare de capitaluri distructive. De ce iubim ziarul Bursa: pentru ca ne posibilitatea sa avem incredere ca totusi putem juca intr-o piesa al carei scenariu lipsit de atributele socant s.a.m.d ne da satisfactia ca putem trai plictiseala normalitatii noi cei care o preferam mondenului eclatant.

  daca o firma privata nu mai are bani de salarii, angajatii isi cauta altceva de lucru. la Oltchim pentru ca s-a furat 20 de ani, angajatii primesc 1400 RON ca ajutor social din taxele platite de mine. ar putea sa -mi explice cineva diferenta de tratament? cu ce sunt mai buni angajatii de la Oltchim decat cei de la oricare firma privata? daca cei de la firmele private isi asuma responsabilitatea propriilor salarii, noi de ce trebuie sa-i ducem in spate pe parazitii de la Oltchim?

  1. aproape bine pusa problema, insa sa nu uitam responsabilitatea sociala a guvernului. Desigur, aceasta responsabilitate trebuie sa acopere intreaga masa de cetateni cu probleme de subzistenta.Se poatediscuta pe aceasta tema destul de mult. Totusi, in pofida marilor datorii si primejdii ce pasc Oltchimul, pretul actiunilor la bursa e neverosimil de mare si culmea a fost chiar si 2,3 lei, adica de 3 ori mai mare ca acum .Si pentru aceste cotatii "exagerate" in raport cu situatia contabila, "de vina" sunt doar damnatii de la PCC, acuzati fara fundament de habarnistul de Ponta.Interventiile celor de la PCC mi s-au parut pertinente si de bun simt in contrast cu ale conducerii Oltchim , sustinuta (oare de ce ?)de toate guvernele de pana acum.De ce nu se fac publice, in mod transparent, conditiile de preluare a datoriilor si mai ales de ce nu s-a obtinut in prealabil un precontract de vanzare cumparare a Arpechim in totalitatea lui, de la Petrom ? Ast trebuia sa faca Vulpescu, care in mod evident este un tip inteligent si chiar simpatic. Cred ca este si un profesionist care se vrea corect, Chiar ramane de vazut ce viitor va avea acest om.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro