Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Alro: Avem nevoie de doi ani pentru a trece peste efectele cauzate de plata certificatelor verzi

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Alro: Avem nevoie de doi ani pentru a trece peste efectele cauzate de plata certificatelor verzi

Alro Slatina are nevoie de cel puţin doi ani pentru a-şi recupera pierderile cauzate de plata pentru certificatele verzi, după ce a achitat în ultimii trei ani aproximativ 170 de milioane de dolari, a declarat, joi, directorul general al producătorului de aluminiu, Gheorghe Dobra.

"În ultimii trei ani am plătit 170 de milioane de dolari pentru eco-taxe. Sper să se rezolve această problemă, pentru că noi am cerut să avem un tratament comparabil cu al celorlalţi competitori din UE. Eu cred că se va rezolva acest lucru. Mai trebuie un ordin de implementare semnat de ministrul Tudose (Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, n.r.) pentru a se implementa Hotărârea de Guvern. Anul acesta vom plăti mai mult de jumătate din taxele pentru certificatele verzi de anul trecut. Nouă ne trebuie cel puţin doi ani ca să ne revenim la normal dacă rămân condiţiile actuale şi piaţa nu se strică, dar nu sunt semne că s-ar strica", a spus Dobra, citat de Mediafax.

Gheorghe Dobra a afirmat că Alro Slatina a reuşit să obţină un profit net ajustat în primul trimestru al anului de 23 de milioane de lei datorită renunţării parţiale la plata certificatelor verzi, după ce anul trecut pierderile se situau la 44 de milioane de lei.

"Trecerea de la pierderea de anul trecut la profit, în primul trimestru al anului, a fost datorată exceptării la plata certificatelor verzi, datorită conjuncturii pieţei, dar avem şi produse mai sofisticate care sunt mai scumpe. După pierderile pe care le-am avut din cauza certificatelor verzi şi cogenerării, dacă nu se implementa exceptarea, închideam şi rămâneam probabil cu eco-recycling, dar nu poţi funcţiona doar cu 30.000 de tone", a completat Dobra.

În ultimii 10 ani, Alro Slatina a făcut investiţii de peste 500 de milioane de dolari în modernizări şi integrare verticală, a explicat Dobra.

"S-a lucrat foarte mult pentru reducerea consumurilor energetice, pentru eficienţă energetică, unde avem rezultate remarcabile, atât la consumul de energie, de gaz şi emisiile de tetraflorcarbon şi hexaflorcarbon. Producţia la aluminiu primar, de 264.000 de tone, va fi producţia care se realiza înainte de căderea comunismului, dar acum cu cinci hale. Două hale le-am donat unei primării, sub formă de moloz ca să facă drumuri, pe una am transformat-o în atelier de recondiţionare anoz, într-o parte magazia, iar în altă parte avem eco-recycling, cu o capacitate de 35.000 de tone pe an. Pe partea de reciclare vrem să ajungem la 100.000 de tone în trei ani", a subliniat Dobra.

Pentru acest an, Alro Slatina are bugetate investiţii de 59 de milioane de dolari, care vor fi folosite în special pentru creşterea produselor cu valoare mare şi foarte mare.

"Trebuie să creştem cât mai mult valoare adaugată pentru a compensa celelalte costuri pe care le avem faţă de competitorii noştri. Investiţiile de anul acesta sunt de 59 de milioane de dolari, în special pentru creşterea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare, la aluminiul prelucrat, pentru cele două direcţii în care ne deplasăm direcţia aeronautică şi auto. Avansul industriei auto avantajează Alro. Noi producem un aliaj, care este înregistrat ca marcă comercială a noastră, Alro Multi-brace. Sunt nişte table subţiri, făcute din două sau trei aliaje pe care le furnizăm furnizorilor din industria auto pentru a produce radiatoare. Din păcate noi livrăm foarte puţin în România, până în 10%, iar restul în SUA şi Germania", a mai spus Dobra.

În acest an, Alro Slatina aniversează 50 de ani de activitate, perioadă în care a produs nouă milioane de tone de aluminiu.

"Anul acesta vom împlini 50 de activitate la Alro de aluminiu primar şi 45 de ani de aluminiu prelucrat, perioadă în care am produs 9 milioane de tone de aluminiu. Calitatea nu era cea mai bună din lume, dar aşa se prezenta. Fabrica a fost construită integral cu tehnologie occidentală, dar cu o generaţie mai veche, însă per ansamblu era o tehnologie bună", a conchis Dobra.

Alro Slatina a avut anul trecut o pierdere de 108,55 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,99 miliarde lei, iar pentru 2015 estimează un profit de 63,6 milioane de dolari.

Pentru acest an, Alro estimează venituri de 663,6 milioane dolari şi a planificat investiţii de 58,965 de milioane de dolari.

Alro este o subsidiară a Vimetco (Olanda), o societate cu capital privat care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. Compania deţine aproape 84,2% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controlează 10,21% din titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

28 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1828
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5108
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3758
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.1178

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie