AMBASADORUL POLONIEI: "România are locul său special în inima Poloniei"

T.T.
Internaţional /

Marcin Wilczek (Sursa foto: Twitter)

Marcin Wilczek (Sursa foto: Twitter)

România are "locul său special în inima Poloniei", iar relaţia de prietenie şi de respect reciproc continuă şi în prezent, a declarat, astăzi, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek.

Diplomatul a vorbit în deschiderea conferinţei "100 de ani de relaţii diplomatice polono-române", care reuneşte mai mulţi specialişti din ambele ţări, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

"Este un privilegiu să fiu ambasadorul Poloniei în România", a afirmat Wilczek.

El a amintit contextul mondial în care au fost stabilite relaţiile diplomatice România-Polonia şi a prezentat, pe scurt, parcursul istoric al regiunii Europei Centrale şi de Est.

"Îmi amintesc de o expoziţie pe care am văzut-o anul trecut la Paris, la Muzeul Armatei, despre Războiul din Est. Puţini ştiu că, în timp ce armele au tăcut în 1918 în Vest, războiul de fapt s-a mutat în Est. Am trăit asta în Polonia, am trăit căderea Imperiului Otoman, Căderea Imperiului Rus şi toate evenimentele ce ne-au modelat regiunea", a afirmat diplomatul, potrivit Agerpres.

Totodată, ambasadorul a evocat episodul evacuării tezaurului polonez prin România, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"România are locul său special în inima Poloniei (...) Polonezii îşi amintesc povestea cu rezervele noastre de aur ce au fost transferate prin România şi am putut să le evacuăm", a spus el.

Ambasadorul Poloniei a vorbit de relaţia dintre cele două ţări, în prezent.

"Cred că această relaţie, această prietenie şi acest respect reciproc continuă azi. Îmi amintesc că am fost la o universitate acum câţiva ani şi le vorbeam studenţilor despre experienţa poloneză a primei preşedinţii a Consiliului UE. (...) Putem învăţa multe unii de la alţii, putem învăţa din istoria comună", a punctat Marcin Wilczek.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS