ANA REVENCO, MINISTRUL DE INTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA:"Războiul din Ucraina a creat premise pentru acţiunile multor profitori şi infractori"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2022

Ana Revenco. Sursa foto: gov.md

Ana Revenco. Sursa foto: gov.md

Odată cu declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului din Ucraina, la graniţele estice ale Republicii Moldova a crescut rata infracţionalităţii, a declarat, pentru ziarul BURSA, Ana Revenco, ministrul de interne al Republicii Moldova, ieri, cu prilejul vizitei efectuate la Bucureşti, la expoziţia internaţională de armament şi tehnică militară Black Sea Defence, Aerospace&Security, eveniment care are loc la Romaero Băneasa.

"Deoarece avem un război la hotar, cu certitudine rolul securităţii interne prin asigurarea controlului şi a bunei gestiuni a frontierelor capătă alte valenţe. Pericolele sunt la hotar, derivă din faptul că avem un război în apropiere, care crează premize pentru acţiunile mai multor profitori şi infractori. Pericolele tradiţionale, transfrontaliere, pe care multă lume le cunoaşte - traficul de arme, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, capătă, în contextul războiului din apropiere alte valenţe, ceea ce sporeşte gradul de îngrijorare, motiv pentru care am creat echipe care să poată preveni şi să poată interveni la timp şi am solicitat Bruxelles-ului, comisarului european pentru afaceri interne, să faciliteze semnarea acordului cu Frontex, ceea ce a dus la o cooperare în zona de frontieră cu omologii noştri din mai multe state membre ale Uniunii Europene", ne-a spus Ana Revenco.

Domnia sa ne-a precizat că a venit la expoziţia internaţională de la Bucureşti pentru a cunoaşte care sunt tehnologiile avansate în domeniul supravegherii şi monitorizării frontierei şi controlului comunicaţiilor speciale.

"În acest moment este important să conectăm nevoile de securitate ale Republicii Moldova cu producătorii pentru a menţine siguranţa şi pacea în ţară, dar şi pentru a asigura pacea pentru continentul european", a menţionat ministrul de interne de la Chişinău.

Referitor la incidentele recente din Transnistria, unde câteva instituţii publice au fost ţinta unor explozii puse la cale de persoane neidentificate, ministrul de interne al Republicii Moldova ne-a spus că situaţia din zona respectivă este monitorizată permanent.

"Desigur că situaţia din Transnistria ne îngrijorează pentru că avem Armata Rusă chiar în interiorul ţării; de 30 de ani este armata respectivă acolo. De aceea înţelegem nivelul de îngrijorare la care trebuie acum să ne recalibrăm atenţia. În continuare monitorizăm şi analizăm situaţia din Transnistria, facem schimb continuu de informaţii relevante cu partenerii noştri, avem planurile de contingenţă deja pregătite. Desigur că asta înseamnă o mobilizare mult mai mare pe interior şi o recalibrare a parteneriatelor strategice pe plan extern pentru a putea contracara şi preveni orice ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova", ne-a declarat Ana Revenco.

Ministrul de Interne de la Chişinău a arătat că, din prima zi a războiului din Ucraina, a dispus activarea unui centru de comandă în cadrul ministerului şi a creat o echipă de specialişti în analiză, care monitorizează permanent situaţia la frontieră şi în interiorul ţării.

"Sunt conturate mai multe scenarii, se evaluează riscurile, avem şi scenarii de intervenţie, lucrăm pe predictibilitate. Acestea servesc drept bază pentru luarea deciziilor", a concluzionat Ana Revenco.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si in Romania este la fel....

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb