ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ:Viitorul pachet de stimulente din SUA, generos dacă preiau democraţii majoritatea în Senat

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 06 noiembrie 2020

Viitorul pachet de stimulente din SUA, generos dacă preiau democraţii majoritatea în Senat

Noul sprijin ar fi de 1-1,5 trilioane de dolari dacă republicanii vor avea majoritatea, putând ajunge la 3 trilioane dacă majoritatea va fi a democraţilor

Gospodăriile cu venituri mai mici şi sectorul serviciilor vor suferi în continuare

Rezultatul final al alegerilor care au avut loc în SUA, la data de 3 noiembrie, va avea un impact major asupra dimensiunii şi calendarului unui viitor pachet suplimentar de susţinere economică.

Începând de miercuri seară, în condiţiile în care cursa prezidenţială din SUA nu are un rezultat cert, democraţii par să îşi păstreze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, dar cu mai puţine locuri. Dar, încă nu este clar ce partid va controla Senatul.

Analiştii spun că, în cazul în care democratul Joe Biden câştigă fotoliul de la Casa Albă, iar republicanii păstrează controlul Senatului, va fi adoptat un pachet de salvare cu o valoare mică şi probabil că acesta nu va trece până în februarie anul viitor.

Asta, pentru că în noua legislatură, Congresul va fi divizat, iar republicanii nu vor să cheltuiască la fel de mult ca democraţii.

"Economia va avea probleme, aşa că va fi greu să nu faci nimic (n.r. să nu adopţi un pachet de sprijin)", afirmă Mark Zandi, economist-şef al Moody's Analytics, care se aşteaptă ca SUA să adopte un pachet de 1-1,5 trilioane de dolari, ce ar putea include bani pentru indemnizaţii suplimentare de şomaj, cecuri de stimulare, asistenţă pentru chirii, sprijin pentru companiile aeriene, asistenţă medicală şi şcoli, precum şi mai mulţi bani pentru programul Paycheck Protection, de protecţie a salariilor, destinat întreprinderilor mici.

Dar, spune el, nu vor fi prea multe ajutoare pentru guvernele de stat şi locale. Mai mult, dacă economia va fi într-o formă mai bună decât este acum, ar putea exista mai puţine presiuni pentru adoptarea unui pachet de stimulente.

Lakshman Achuthan, co-fondator al Institutului de Cercetare a Ciclului Economic, care ia în considerare indicatorii principali pentru a evalua în ce direcţie merge economia SUA, susţine că, indiferent de cine câştigă alegerile, este puţin probabil ca economia să cadă într-o recesiune în următoarele două trimestre. Însă, potrivit acestuia, deoarece recuperarea de până acum a fost mult mai puternică pentru gospodăriile cu venituri mai ridicate şi pentru sectoarele de producţie şi construcţii, gospodăriile cu venituri mai mici şi sectorul serviciilor vor avea încă de suferit.

"Aceste gospodării cu venituri mai mici vor avea, probabil, de suferit. Dar asta nu înseamnă că redresarea nu are loc", subliniază Achuthan.

Pe de altă parte, dacă Donald Trump câştigă cursa prezidenţială şi republicanii păstrează controlul Senatului, "există o probabilitate rezonabilă că va fi încheiat un acord cu democraţii pentru un nou pachet de stimulente", după cum preconizează Zandi. Spre deosebire de propriul partid, Trump şi-a exprimat adesea dorinţa de a cheltui mai mult, astfel că ar putea aproba un pachet de susţinere de 2 trilioane de dolari, conform spuselor lui Zandi.

În funcţie de evoluţia pieţei muncii, pachetul respectiv ar putea include bani pentru indemnizaţii suplimentare de şomaj, o nouă rundă de cecuri de stimulare, mai multe fonduri pentru întreprinderile mici şi ajutor pentru companiile aeriene, asistenţă medicală şi educaţie.

În ceea ce priveşte calendarul, presupunând că actuala competiţie prezidenţială nu va fi blocată în litigii timp de mai multe săptămâni, există şansa ca pachetul să fie adoptat până la 11 decembrie 2020, când Congresul trebuie să adopte o nouă rezoluţie ca să menţină finanţarea guvernului. În caz contrar, va exista un blocaj la nivelul guvernului, care nu va aduce beneficii nimănui.

Dar, s-ar putea să existe alte considerente politice care să împiedice trecerea unui pachet de stimulente luna viitoare, atrage atenţia Pete Davis, fost economist în Congresul american, care acum este consilier pentru managerii de fonduri de pe Wall Street.

Pete Davis menţionează că, în situaţia în care nu va exista o nouă majoritate în Congres, parlamentarii care şi-au pierdut locurile pot să ceară o serie de concesii costisitoare în schimbul voturilor lor pentru pachetul de stimulente, iar dacă majoritatea republicană actuală nu doreşte să facă aceste concesii, adoptarea ar putea fi amânată până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2021.

Dacă Joe Biden câştigă fotoliul de la Casa Albă şi democraţii preiau majoritatea în Senat, atunci este posibil să fie adoptat un pachet de până la 2,5 trilioane de dolari, după cum prevede Mark Zandi, sau chiar de 3 trilioane de dolari, conform opiniei lui Pete Davis, care susţine că, cel mai probabil, pachetul va include finanţare pentru susţinerea guvernelor de stat şi locale, ale căror vistierii au fost afectate de efectele pandemiei.

Un astfel de pachet nu ar fi aprobat decât după ce Biden şi-ar prelua funcţia, deci până la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie, spun cei mai sus amintiţi.

Un alt scenariu, care arată că Trump câştigă prezidenţialele, iar democraţii preiau controlul Senatului, ar însemna adoptarea unuia dintre cele mai mari pachete de salvare, posibil mai aproape de 3 trilioane de dolari, conform estimărilor lui Zandi. "Cred că Trump este destul de dispus să ia măsuri de amploare. Şi nu ar avea frâne puse de republicanii din Senat", concluzionează Zandi, menţionând că adoptarea pachetului ar avea loc după ce democraţii ar prelua Senatul.

Şi o analiză CNBC arată că o majoritate democrată ar putea determina adoptarea unui pachet de finanţare de până la 3 trilioane de dolari, iar una republicană, combinată cu o preşedinţie preluată de Joe Biden, ar determina un pachet ceva mai mic sau lipsa unui acord în acest sens.

"Aceasta este cea mai periculoasă variantă, din perspectivă economică, tocmai pentru că face stimulentele puţin probabile", este de părere Eric Winograd, senior economist la Alliance Bernstein, care adaugă: "Economia încă are nevoie de stimulente şi cu siguranţă noul pachet nu va fi unul mare".

Republicanii vor o abordare mai mică, mai adaptată, care vizează în principal un ajutor sporit pentru cei în şomaj şi un ajutor limitat în alte părţi, în valoare de mai puţin de 1 trilion de dolari, potrivit sursei.

Consensul pe Wall Street este mai aproape de ceea ce propun republicanii, iar momentul la care noul pachet ar putea fi adoptat este incert.

"Probabil că vom vedea încă un pachet de sprijin fiscal, dar bănuiesc că dimensiunea totală a acestuia nu va depăşi un trilion de dolari", declară Steve Friedman, senior economist la MacKay Shields.

În timp ce PIB-ul SUA a crescut cu 33,1% în al treilea trimestru din 2020, analiştii atrag atenţia că, dacă va reveni recesiunea, nevoia de susţinere fiscală va fi şi mai pronunţată.

În lipsa măsurilor pe partea fiscală, pieţele financiare ar putea să-şi întoarcă din nou privirea către banca centrală (Federal Reserve - Fed) pentru mai mult ajutor monetar.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Am aflat cat va dura mandatul noului presedinte SUA.

  Scrieti undeva sa nu uitati: pana pe 14 Martie 2022. 

  1. Deci vine o perioada de ,, paine si circ".... poate cu mai putina paine...

   2022 sau 2021 ?

   De ce spuneti asta?

   repet: 14 Martie 2022 (doua mii douazeci si doi) - e o zi de luni.

   de ce spun asta?  

   pentru ca asta urmeaza in viitor.  

   mandat intrerupt din cauze naturale (pentru Trump care va obtine totusi presedintia SUA undeva in Feb 2021, dupa un sir de contestatii) sau in urma unui asasinat. 

   oricum, indiferent ca e Biden sau Trump - capatul e unul si acelasi : 14 Martie 2022  

   si inca o informatie obtinuta pur intuitiv:

   chiar cei din partidul democrat pregatesc debarcarea lui Biden din cauze medicale si au pregatit un nr.2 - e o femeie.  

   Cred ca e Hillary Clinton. Are piele alba, este blonda sau platinata sau pur si simplu cu parul albit. Biden e doar biletul ei de venire la putere.

   Biden e usa ei.  

   da, din ce in ce mai putina paine si din ce in ce mai mult circ - ai zis bine.

   vine Foamea in Lume.  

   In verile ce urmeaza soarele va arde mai puternic si ploile vor fi foarte putine.  

   Recoltele si asa putine (datorita ruperii lanturilor de productie/distributie - datorita covidului) vor fi si mai putine.  

   Da, mai putina paine, asa e.  

   inca ceva legat de mesajul de la 1.5 :

   Ce am scris doar s-a discutat si inca se discuta in cercurile partidului democrat (e o optiune, un plan). 

   Ce am scris se poate intampla doar daca Trump nu lupta cu o contestatie la Curtea Constitutionala a SUA sa isi reintre in rol in ca presedinte dupa ce cere renumararea voturilor - din Feb 2021  

   Deci doar daca Biden isi intra in rol si ramane presedinte - la un moment dat locul ii e luat de acea femeie de care v-am zis (probabil din 14 Martie 2022).

   Daca Trump depune cereri de renumarare voturi si contestatie la Curtea Constitutionala din Feb 2021 redevine presedinte. Limita sa in timp e acelasi capat 14 Martie 2022. Cauza limitei in cazul lui Trump e deces din cauze naturale sau asasinat.  

   Exista, cred, computere care realizeaza modele de previziuni economice, sociale, politice etc. Unele persoane au acces la aceste modele.

   :) cand pot sa vad in viitor crezi ca as da chiar si un dolar pe acces la o solutie predictiva de AI (artificial intelligence) ?

   e sub demnitatea mea :)  

   nu e vorba de bani, ca am.  

   e vorba de gest.  

   nu, ce zic eu prost sau bun e de la mine si imi asum (inclusiv erorile - cand au mai fost...)  

   nu sunt perfect , dar sunt bun in ceea ce fac.

   Uite... perfecta poate fi o solutie predictiva de AI ... eu sunt doar un om inspirat si capabil sa vad inainte in timp cum alti oameni vad inainte in spatiu. Si nu ma cred mare smecher ca pot asta (sau ca asum ca pot modela situatii in viitor) ...stii cum se simte? E ca si cum la mana ti-ar fi crescut al 6-lea deget - stii ca e acolo, il folosesti cand ai nevoie, dar cu oamenii comuni il tii strans in palma pentru ca stii ca ei nu ar putea accepta asta in masura in care le depaseste capacitatea de intelegere si ...de obicei oamenii reactioneaza violent la ce nu inteleg (been there, saw that...even lived that :D )...  

   Exista si oameni care iti multumesc !

   cu drag.

   oricum...e un demers complet pro-bono 

   eu nu am nimic de castigat 

   nici macar notorietate - in masura in care niciodata nu mi-am afisat numele intreg aici. 

   ma bucur de pozitia mea de mic si ascuns anonim si am de gand sa o cultiv in continuare 

    

   vizibilitatea si notorietatea uneori sunt haine greu de dus.  

   a fi vedeta mi se pare una dintre cele mai grele indeletniciri umane - te goleste de tine insuti.  

   am mai zis-o si o mai zic:  

   VIP pentru mine nu inseamna Very Important Person

   VIP pentru mine inseamna Void In Progress :)))))  

   Cum ai căpătat aceste abilități Vali? Te-ai născut cu ele sau le-ai cultivat?

   Câtă modestie!

  Si eu am asemenea viziuni după 2 sticle de vodcă!( apropo nu am uitat de marele război turco-grec din iunie 2020,respectiv marele cutremur californian din octombrie 2020!

  Chiar nu realizezi că ești penibil!? Minte de copil ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro