Cu ocazia Zilei Internaţionale a Kebab-ului, Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, arată că în ultimele 12 luni, utilizatorii aplicaţiei au comandat peste 4,1 milioane de kebab-uri, în creştere cu 13% faţă de anul precedent, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Popularitatea acestui preparat oriental continuă să crească, iar consumatorii devin din ce în ce mai fideli: numărul românilor care comandă kebab a crescut cu 9%, iar volumul total al comenzilor a crescut cu 15% de la an la an.
În medie, românii au comandat 11.200 de kebab-uri pe zi, adică aproximativ 187 de preparate pe oră, ajungând la un consum total de 1.640 de tone de kebab în ultimele 12 luni. Comenzile de kebab ating un vârf seara, la ora 19:00, când 1 din 10 comenzi include un astfel de sortiment. Ora de vârf la care s-au înregistrat cele mai multe produse comandate a fost pe 16 aprilie 2025, la 18:27.
Vinerea este, fără îndoială, ziua preferată pentru comenzile de kebab, concentrând 16% din volumul mediu săptămânal, iar joia şi miercurea completează topul preferinţelor. În plus, majoritatea comenzilor sunt plasate în zilele lucrătoare (luni-joi), reprezentând peste 70% din totalul săptămânal - semn că românii îşi tratează începutul de săptămână cu un preparat savuros. Cea mai aglomerată zi pentru comenzile de kebab a fost vineri, 14 februarie 2025, în timp ce cel mai mare consum de kebab s-a înregistrat în luna martie.
Durum-ul, cel mai comandat sortiment
Cel mai popular format de kebab în România rămâne „durum”, ale cărui comenzi au crescut cu peste 30% în ultimul an. În acelaşi timp, popularitatea kebab-ului cu brânză a crescut de peste două ori în ultimul an, o dovadă că gusturile românilor evoluează spre combinaţii tot mai îndrăzneţe. Nu în ultimul rând, kebab-ul crispy a devenit un preparat tot mai apreciat, cu un avans de 15% în comenzile din ultimele 12 luni.
Bucureşti, Suceava şi Piteşti - oraşe campioane la consumul de kebab
Bucureştiul conduce detaşat topul oraşelor cu cel mai mare număr de comenzi de kebab. În plus, Suceava şi Piteşti se remarcă prin creşteri impresionante ale cererii, de 54%, respectiv 58% faţă de anul trecut.
Cea mai spectaculoasă performanţă individuală vine tot din Bucureşti: un utilizator a comandat kebab de 225 de ori într-un singur an, un adevărat record în materie de comenzi.
România - pe podiumul mondial al iubitorilor de kebab
România este lider absolut în Europa de Sud-Est când vine vorba de consumul de kebab, înregistrând cea mai mare cerere din regiune. La nivel global, se clasează pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai multe comenzi, fiind depăşită doar de Polonia, şi pe locul trei în ceea ce priveşte numărul de consumatori, după Polonia şi Spania.
Printre ţările cu cele mai ridicate frecvenţe de consum se numără Bulgaria, România, Polonia, Ucraina şi Croaţia. În clasamentul volumului total de comenzi, podiumul este format din Polonia, România şi Spania, urmate de Italia şi Maroc.
În ultimele 12 luni, utilizatorii Glovo din întreaga lume au comandat 19 milioane de porţii de kebab, marcând o creştere de 23% faţă de anul trecut şi o majorare de 17% a numărului de clienţi care aleg acest preparat.
Opinia Cititorului