Crypto

ANALIZĂ JPMORGAN PRIVIND DEPOZITELE BANCARE:Protestele din Hong Kong ameninţă statutul de "refugiu sigur" al oraşului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 octombrie 2019

Protestele din Hong Kong ameninţă statutul de "refugiu sigur" al oraşului

Profiturile băncilor din Hong Kong vor scădea cu până la 45% anul viitor, conform băncii americane

Lunile de proteste din Hong Kong, înrăutăţirea situaţiei economice şi declinul preţurilor proprietăţilor imobiliare din oraşul-stat ar putea genera o lovitură severă pentru băncile locale şi ameninţă cu pierderea statutului de "refugiu sigur" pentru economiile clienţilor, potrivit unei analize JPMorgan Chase & Co., preluată de Bloomberg.

Amintim că fosta colonie britanică se confruntă, de la începutul lunii iunie, cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, prin manifestaţii aproape zilnice împotriva autorităţilor.

Un test de stres efectuat de banca americană arată că instituţiile de credit din Hong Kong, inclusiv Hang Seng Bank Co. şi Bank of East Asia Ltd., şi-ar putea reduce câştigurile cu 24-45% anul viitor şi cu 39-67% în 2021. O astfel de evoluţie ar duce la deteriorarea semnificativă a rentabilităţii capitalului şi a rezervelor de bază ale instituţiilor financiare, potrivit analiştilor JPMorgan. Aceştia au retrogradat calificativul Hang Seng Bank, menţionând că viziunea asupra creditorilor din oraşul stat este "prudentă".

"Turbulenţele sociale din Hong Kong au persistat mai mult de patru luni şi nu dau semne de moderare", atrage atenţia JPMorgan.

În timp ce guvernul din Hong Kong are politici care sprijină stimularea împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi reducerea rezervelor de capital ale băncilor pentru atenuarea unei crize economice, "istoria sugerează că protes-tele de lungă durată nu trec până când nu sunt rezolvate problemele care stau la baza acestora", conform analiştilor băncii americane, care subliniază că evoluţia acţiunilor băncilor pe piaţa din Hong Kong nu va depăşi, probabil, dinamica indicelui bursier de referinţă Hang Seng în următoarele 6-12 luni.

Acţiunile Hang Seng Bank, controlată de HSBC Holdings Plc din Marea Britanie, au scăzut cu 6% anul acesta, iar cele ale Bank of East - cu 23%.

Potrivit JPMorgan, declinul preţurilor de pe piaţa rezidenţială, respectiv a chiriilor, ameninţă cu sporirea costurilor creditelor ipotecare şi imobiliare în Hong Kong, în timp ce ieşirile potenţiale de capital şi intervenţiile autorităţii monetare vor afecta veniturile din dobânzi ale băncilor. "Pot fi afectate creditele externe, finanţarea comerţului şi împrumuturile către sectoarele de retail şi en-gros", conchide analiza citată.

Duminică, secretarul financiar al Hong Kong-ului, Paul Chan, a declarat că oraşul va raporta un declin economic anul acesta. Conform spuselor sale, centrul financiar asiatic este aşteptat să anunţe, săptămâna aceas-ta, "creştere economică negativă", ceea ce înseamnă că Hong Kongul intră în recesiune tehnică, după două trimestre consecutive de declin economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro