DIGI Comunications

ANALIZĂ SAXO BANK:Deficitul de aprovizionare va propulsa mărfurile şi mai mult

Miscellanea / 07 aprilie

Deficitul de aprovizionare va propulsa mărfurile şi mai mult

Mărfurile continuă să atragă atenţie şi cerere sporite. O combinaţie între o recuperare economică produsă de vaccin în activitatea globală, transformarea ecologică şi creşterea emergentă a mai multor mărfuri cheie au propulsat indicele de mărfuri Bloomberg cu 45% de la perioada de disperare din aprilie trecut. Această performanţă de la un an la altul a ridicat acţiunile legate de mărfuri la un vârful pachetelor tematice de acţiuni ale Saxo.

După un deceniu aproape de tranzacţionare laterală pentru a scădea, sectorul mărfurilor s-a angajat într-o creştere puternică, cu mărfuri individuale care au atins maxime pe mai mulţi ani. Creşterea a devenit, în ultimele luni, semnificativ mai sincronizată în toate cele trei sectoare: energie, metale şi agricultură.

Cu toate acestea, ca urmare a creşterii randamentelor obligaţiunilor din SUA de la începutul lunii ianuarie, succesul recent al sectorului mărfurilor în atragerea unor sume record de cumpărături speculative poate, pe termen scurt şi în ciuda fundamentelor puternice, să forţeze o corecţie sau, în cel mai bun caz, o perioadă de consolidare.

Există o mulţime de motive pentru care mărfurile sunt în mişcare, dar, important, există aşteptări pentru un sprint de creştere post-pandemic, cu cantităţi mari de stimulente care determină cererea de acoperire împotriva inflaţiei şi teme de transformare ecologică. Acest lucru se întâmplă pe fondul contracţiei ofertei de mai multe mărfuri cheie după anii de sub-investiţii. Aceste evoluţii alimentează din ce în ce mai mult ideea că am intrat într-o nouă eră pentru mărfuri, sporind perspectiva unui nou super ciclu.

Un super ciclu se caracterizează prin perioade prelungite de nepotrivire între creşterea cererii şi oferta rigidă. Aceste dezechilibre ale cererii şi ofertei necesită timp pentru a se corecta din cauza capitalului ridicat de pornire pentru noi proiecte, alături de timpul necesar pentru valorificarea de noi oferte. De exemplu, în industria cuprului poate dura zece ani de la decizie la producţie. Astfel de perioade determină adesea companiile să amâne deciziile de investiţii în aşteptarea creşterii preţurilor, moment în care este adesea prea târziu pentru a evita creşterea preţurilor.

Superciclurile anterioare bazate pe cerere includeau re-înarmarea înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial şi reforma economiei chineze care a accelerat după aderarea la OMC în 2001. Apoi, perioada anterioară crizei financiare globale din 2008 a înregistrat creşterea indicelui de rentabilitate totală a mărfurilor Bloomberg cu 215 %. Superciclurile pot fi, de asemenea, bazate pe aprovizionare, cel mai recent caz fiind embargoul petrolier al OPEC, din anii "70.

Se aşteaptă ca următorul super ciclu al mărfurilor să fie condus nu numai de revigorarea cererii, ci şi de riscurile de inflaţie sporite într-un moment în care investitorii vor avea nevoie de active reale, cum ar fi mărfurile, pentru a-şi acoperi portofoliile, după anii de rentabilitate sub-par. În plus, după un deceniu în care investiţia în tehnologie a fost preferată faţă de activele dificile, a existat o lipsă de noi linii de aprovizionare.

Creşterea emergentă a mai multor mărfuri a contribuit, pentru prima dată în şapte ani, la o creştere pozitivă a unui pachet de 26 de contracte futures pe mărfuri: o evoluţie cheie care a ridicat apetitul investiţional din partea investitorilor care caută o expunere pasivă lungă la mărfuri.

Creşterea pieţei care duce la o structură numită retrogradare nu a fost aşa de mare din 2014 încoace şi, după ani de rentabilitate nefastă din cauza unui contango - structura opusă, cauzată de excesul de aprovizionare - vedem acum un interes investiţional reînnoit. Graficul de mai jos prezintă impactul negativ al unei pieţe în contango, o structură care înseamnă că investitorii care deţin o poziţie în contracte futures sau într-un fond tranzacţionat la bursă vor avea un randament negativ ori de câte ori expunerea este transferată dintr-un contract care expiră la un unul mai departe pe curbă, cu un preţ mai mare.

Indicele Bloomberg Spot urmăreşte performanţa contractelor din prima lună, în timp ce indicele de rentabilitate totală ia în considerare randamentele de rulare. Diferenţa de aproape 40% în performanţă în ultimii cinci ani reflectă în cea mai mare parte impactul negativ al expunerii pe o piaţă suprasolicitată.

Petrolul. Ne aşteptăm ca ţiţeiul să crească şi mai mult în lunile următoare, întrucât creşterea cererii de combustibil va permite OPEC+ să restabilească în continuare reducerile dramatice ale producţiei din aprilie anul trecut, după ce, un an mai târziu, a văzut că preţul se recuperează complet. Cu toate acestea, rămân unele provocări, având în vedere riscul ca o creştere redusă, condusă de ofertă, spre deosebire de cea determinată de cerere, să încetinească revenirea la creşterea tendinţei.

O parte din pariul de a permite preţurilor să se ridice atât de mult înainte ca cererea să se redreseze pe deplin se bazează pe ipoteza că producătorii americani de petrol de şist şi-au îndreptat atenţia de la pompe, la crearea de valoare pentru acţionari, în timp ce reduc datoriile. Cu preţul WTI mult peste nivelurile de rentabilitate, lunile următoare vor spune dacă această disciplină poate şi va fi menţinută.

Pe baza presupunerii pe care o vor face, este clar că OPEC+ s-a angajat într-o strategie strictă de piaţă a petrolului. Este unul care va reuşi atâta timp cât cererea globală de combustibil va reveni cu cele 5,4 milioane de barili / zi proiectată în prezent de Agenţia Internaţională pentru Energie, iar creşterea ofertei non-OPEC rămâne redusă la mai puţin de un milion de barili / zi.

Deşi este probabil ca Brent să se încheie cu 2021 undeva în anii 70 de dolari, rămânem sceptici cu privire la momentul în care privim o piaţă care are nevoie din ce în ce mai mult de timp pentru a se răcori şi a se consolida. Dacă se va face o astfel de pauză, depinde de viteza cu care OPEC+ adaugă barili înapoi pe piaţă, precum şi de o recuperare continuă în mobilitatea globală, condusă de vaccinare.

Metalele preţioase, cele mai receptive metale la schimbările dobânzilor şi ale dolarului, au avut un primul trimestru tulbure: atât aurul, cât şi argintul s-au străduit să găsească o apărare împotriva randamentelor în creştere ale obligaţiunilor americane şi, cu aceasta, un dolar mai puternic. Randamentele în creştere ca atare nu sunt un obstacol major, atâta timp cât sunt conduse de aşteptările în creştere a inflaţiei. Nu acest lucru s-a întâmplat în primul trimestru, deoarece creşterea randamentelor reale a reprezentat jumătate din creşterea nominală a randamentului către 1,5%.

Privind spre al doilea trimestru, sperăm într-o redresare pe perspectivele inflaţiei care încep să crească cu mai mult decât preţul pieţei. Va fi o dezvoltare lentă, care se va accelera doar odată ce impulsul va atinge un ritm pozitiv suficient de puternic pentru a forţa fondurile speculative, care au redus expunerea la un minim de aproape doi ani, să intre înapoi pe piaţă. Menţinem opinia că aurul poate ajunge la 2000 USD / uncie în acest an, în timp ce argintul ar putea performa chiar mai bine, la 33 USD / uncie. Acest lucru se bazează pe avântul din spate suplimentar dintr-un sector industrial la cerere, ceea ce a dus la scăderea raportului aur-argint, către 60.

Cuprul rămâne una dintre mărfurile cu cele mai puternice date fundamentale, lucru care a condus deja la o dublare a preţului de la scăderea condusă de Covid, în 2020. Cererea, atât investiţională, cât şi fizică, este probabil să rămână puternică, iar un impuls accelerat de decarbonizare ar putea face ca deficitul anual de aprovizionare să atingă cel mai înalt nivel din ultimii ani. Cu Joe Biden la Casa Albă, transformarea verde a devenit globală, iar procesul către o lume mai curată va necesita cantităţi enorme de cupru într-un moment în care viitorul lanţ de aprovizionare pare relativ slabă. Vedem comerţul cu cupru HG într-o gamă largă, cu tendinţa ascendentă de la minimele din 2020, în timp ce concentrarea ascendentă va fi iniţial recordul de 4,65 USD / lb din 2011.

Agricultură: creşterea puternică şi, cu aceasta, o implicare record a investitorilor, par să se "răcească" pe măsură ce intrăm în sezonul de plantare şi creştere din emisfera nordică. În ultimul an s-au văzut mai multe produse alimentare, în special cereale şi seminţe oleaginoase, trecând de la condiţii de creştere semnificativă, la condiţii mult mai stricte. Îngrijorările meteorologice din America de Sud în primul trimestru, împreună cu achiziţiile puternice de anul trecut din China, au lăsat stocurile finale prevăzute pentru sezonul 2020-21 la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Având în vedere acest lucru, în următoarele luni accentul va fi plantarea şi condiţiile de creştere, în special în SUA şi regiunea Mării Negre.

Având în vedere un timp speculativ foarte ridicat, un început puternic al sezonului de plantare ar putea lăsa cele mai ridicate poziţii din porumb şi soia expuse unei corecţii. Cererea din China va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape cu focare reînnoite de pestă porcină africană care pot reduce cererea din străinătate, în special pentru aceste două culturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

13 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9225
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1367
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4720
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6963
Gram de aur (XAU)Gram de aur229.6754

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro