BURSA Analytics

Antibiotice, Aquila şi Digi - cele mai bune evoluţii din BET-XT, de la începutul anului

A.I., F.D.
BURSA Analytics / 11 aprilie

Antibiotice, Aquila şi Digi - cele mai bune evoluţii din BET-XT, de la începutul anului

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 IANUARIE - 9 APRILIE 2024

TradeVille: "Planurile ambiţioase de investiţii şi prezenţa tot mai mare pe pieţele externe a Antibiotice au dat încredere investitorilor"

Prime Transaction: "Unul dintre cei doi acţionari care deţinea anterior o treime din titlurile Aquila a vândut o parte a pachetului de acţiuni, ceea ce poate contribui în mod pozitiv la lichiditatea acţiunii AQ"

Acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), ale companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila (AQ) şi cele ale operatorului de telecomunicaţii Digi, au avut cele mai mari creşteri din indicele BET-XT, care a urcat cu 11,93%, de la începutul anului.

"Antibiotice este o companie care suprinde şi în 2024, după ce a reuşit să-şi mărească preţul acţiunilor de 2,5 ori în cursul anului 2023", spun analiştii de la TradeVille, într-un raport recent.

În perioada 3 ianuarie - 9 aprilie, acţiunile producătorului de medicamente s-au apreciat cu 41,42%, în raport cu moneda euro.

Prime Transaction: "Cel mai probabil motiv pentru evoluţia acţiunilor Antibiotice este exuberanţa pe care au produs-o rezultatele financiare din primele trei trimestre ale anului 2023"

TradeVille şi Prime Transaction pun creşterea preţului titlurilor companiei pe seama rezultatelor financiare bune raportate de emitent.

"Creşterea accelerată a preţului acţiunilor a început din vara anului 2023, atunci când compania a raportat rezultate excelente pentru prima jumătate a anului 2023, care au fost de peste două ori mai mari faţă de anul anterior", spun cei de la TradeVille. "Alţi factori care au dat încredere investitorilor în companie au fost planurile ambiţioase de investiţii, prezenţa tot mai mare pe pieţele externe şi asigurarea unei surse de finanţare de calitate din partea Băncii Europene de Investiţii".

Din decembrie 2023, acţiunile ATB au intrat şi în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI România IMI în categoria Small Cap.

"Cel mai probabil motiv pentru această evoluţie este exuberanţa pe care au produs-o rezultatele financiare din primele trei trimestre ale anului 2023, existând investitori care întrevăd începutul unei perioade mai lungi cu evoluţii asemănătoare pentru emitentul detinut majoritar de Stat", se arată într-un raport de analiză al Prime Transaction.

Pentru anul trecut, societatea a raportat un profit net de 80,7 milioane de lei, în creştere cu 110% comparativ cu 2022, în timp ce veniturile au crescut cu 110,5%.

TradeVille: "Aquila a realizat achiziţii importante, printre care se numără Romtec şi Parmafood Group"

Despre Aquila, echipa de la TradeVille arată că emitentul a raportat rezultate în creştere pentru sfârşitul anului trecut, cu venituri mai mari cu 14% şi peste valorile bugetate şi cu un profit net de 96,9 milioane de lei (+14% faţă de 2022; +25% comparativ cu BVC 2023), acesta fiind cel mai mare profit net de la înfiinţarea societăţii.

În perioada 3 ianuarie - 9 aprilie, acţiunile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum au avut un 34,16%, în raport cu moneda euro.

"Unul dintre motivele de creştere în 2023, pe lângă rezultatele financiare bune, este şi faptul că grupul a fost în atenţia investitorilor prin rapoartele de analiză favorabile emise de mai mulţi brokeri din România", spun cei de la TradeVille. "Pe lângă rapoartele favorabile primite de către societate în cursul anului 2023, Aquila a realizat şi achiziţii importante, printre care se numără Romtec (3,2 milioane de euro), iar în 2024 compania a venit cu o supriză pentru investitori, anunţând un acord de achiziţie a Parmafood Group şi Parmafood Trading, pentru o sumă de maximum 16,5 milioane de euro. În plus, compania a anunţat, la finalul lunii martie 2024, distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 0,07084 lei, cu un randament de aproape 6%".

Cei de la Prime atrag atenţia asupra faptului că, la finalul lunii ianuarie unul dintre cei doi acţionari care deţineau anterior câte o treime din acţiunile companiei a vândut o parte a pachetului de acţiuni, ajungând acum la 25%, ceea ce ar putea contribui în mod pozitiv la lichiditatea titlului AQ.

Conform analiştilor, estimările privind consumul sunt optimiste pentru acest an, ceea ce este de bun augur pentru Aquila.

În cazul Digi, cea mai mare parte a creşterii a venit în ultimele zile, fiind catalizată de anunţul privind vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro

Indici - BET s-a apreciat cu 13,1%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 3 ianuarie - 9 aprilie 2024, cu 13,1%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 2,38%, în intervalul 3 ianuarie - 9 aprilie 2024.

UCM Reşiţa - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de la BVB, în intervalul 3 ianuarie - 9 aprilie 2024, se situează titlurile UCM Reşiţa, ce au crescut cu 186,36%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Condmag cu o creştere de 62,66%, iar pe locul al treilea se află titlurile Prebet cu o apreciere de 44,18%.

Fonduri de investiţii - randament de 43,56% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 ianuarie - 8 aprilie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 43,56%. Titlurile ETF BET Patria TradeVille au înregistrat o apreciere de 13,31%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 12,67%.

Bitcoin - creştere de 63,57%

Bitcoin s-a apreciat cu 63,57%, în intervalul 3 ianuarie - 9 aprilie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a urcat cu 15,71%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,10%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar ca ATB a picat in 2 zile 9,5% in ultimele 2 zile.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb