Retail

AOAR:"Protecţia excesivă a funcţionarilor publici distorsionează piaţa concurenţială"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 06 iulie 2018

"Protecţia excesivă a funcţionarilor publici distorsionează piaţa concurenţială"

Exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corectă, egală şi la timp, lipsa de răspundere şi protecţia excesivă acţionează ca factori de dis­torsionare a pieţei concurenţiale şi pot conduce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Aceştia susţin "necesitatea unei justiţii profesioniste şi integre, care să judece faptele, actele şi probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situaţii în care deciziile justiţiei au consecinţe majore pentru funcţionarea societăţilor comerciale autohtone".

Modificarea Codului Penal, care protejează suplimentar funcţionarii din administraţia centrală şi locală, îngrijorează mediul de afaceri, ce evidenţiază că angajaţii la stat pot acţiona discreţionar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piaţa internă. AOAR solicită clarificarea modului în care cele circa 20% din companiile care au câştigat în instanţele de judecată procesele intentate ca urmare a unor controale finalizate cu acte/sanc­ţiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a acţiona împotriva funcţionarilor publici care au des­făşurat o acţiune voit nelegală, în defavoarea evidentă a antreprenorilor.

"Rapoarte internaţionale, cum este cel publicat anual de Banca Mondială, relevă dominanţa activităţii birocratice, arbitrare, care diminuează semnificativ atractivitatea investiţiilor autohtone sau străine în România", arată sursele citate.

Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul în serviciu, prin protejarea excesivă a funcţionarilor care refuză sau întârzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizaţii necesare realizării unor investiţii, "aranjarea" unor achiziţii publice etc. creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor legale.

AOAR îşi exprimă preocuparea legată de implicaţiile neevaluate ale relaţiilor dintre mediul de afaceri şi instituţiile statului, susţinând necesitatea unei definiţii juridice clare şi normative pentru "abuzul în serviciu", eliminând posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sancţionare, aşa cum a rezultat din numărul important de achitări pronunţate de judecători, dar menţinând responsabilizarea funcţionarului public.

AOAR consideră că un mediu economic normal trebuie să se poată baza pe legi clare şi stabile, pe funcţionari publici responsabili şi competenţi şi pe un sistem de justiţie profesionist, neinfluenţabil şi hotărât.

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro