Apar incertitudini la frontiera de sud a SUA după ridicarea restricţiilor impuse migraţiei

A.F.
Internaţional / 13 mai

Apar incertitudini la frontiera de sud a SUA după ridicarea restricţiilor impuse migraţiei

Mii de migranţi care se află la frontiera de sud a Statelor Unite au intrat ieri în incertitudine, după ridicarea, în noaptea joi, a unei restricţii sanitare care bloca imigraţia şi anunţul autorităţilor americane că vor aplica ferm noi reglementări, relatează AFP.

Sfârşitul, joi, la ora locală 23.59 a acestei măsuri, denumită "Titlul 42" şi legată de pandemia covid-19, alimentează temeri cu privire la un aflux "haotic" de migranţi din Mexic, un eveniment sensibil din punct de vedere politic, în contextul în care republicanii denunţă o posibilă "invazie".

La Brownsville, un oraş de frontieră din Texas, zeci de vehicule de poliţie desfăşurate de partea americană a punctului care leagă oraşul cu Matamoros de partea mexicană.

Un pic mai departe, se vedeau echipamente de şantier şi angajaţi care pregăteau instalarea de sârmă ghimpată.

Migranţi încearcă să se informeze, într-o engleză stâlcită. "Titlul 42 s-a terminat", le spune un poliţist.

În ultimele zile, peste 10.000 de migranţi fără viză au traversat zilnic frontiera, scrie presa americană.

Zeci de mii de alţi migranţi aşteaptă să facă acelaşi lucru.

Migranţii clandestini care au intrat în America se tem de înăsprirea promisă prin alte reglementări cu privire la acordarea azilului.

Pe migranţii "care nu au motive să rămână îi vom îndepărta foarte rapid cu ceea ce avem la dispoziţie, cu puterile noastre tradiţionale de control al imigraţiei", a anunţat el la câteva ore după ridicarea măsurii.

"Repet de luni că situaţia va fi complicată", iar dacă "planul nostru va dura, el va fi un succes", sublinaiză secretarul, care a confirmat cu o zi înainte că s-a observat "un număr mare de sosiri" "în anumite sectoare" înainte de expirarea "Titlului 42".

Preşedintele democrat Joe Biden anunţa recent, la rândul său, că situaţia va fi "haotică o vreme".

Senatorul republican din Texas Ted Cruz denunţă o decizie "deliberată" a Guvernului democrat "de a deschide frontiera a ceea ce este nimic mai puţin decât o invazie".

Statul american s-a pregătit - cu peste 24.000 de agenţi şi forţe de ordine - la frontieră, plus peste 4.000 de militari.

Joi seara, un judecător federal din Florida a blocat o dispoziţie care urma să permită Poliţiei de Frontieră să-i elibereze - fără să-i expulzeze - pe migranţi, în pofida faptului că nu dispun de o programare la un judecător care să le stabilească soarta.

Această dispoziţie urma să permită să se facă faţă unui număr tot mai mare de oameni care se prezintă la frontieră.

ONU şi-a exprimat "îngrijorările" cu privire la reglementările imigraţiei americane, a subliniat că America de Nord se confruntă cu "o criză de deplasaţi fără precedent" şi a îndemnat la "o coordonare a unor soluţii regionale", potrivit unei purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Olga Sarrado.

"Titlul 42" - menit să limiteze răspândirea covid-19 - le oferea autorităţilor americane posibilitatea să-i respingă pe loc pe toţi migranţii care intrat în ţară, inclusiv pe solicitanţii de azil.

Noi restricţii ale dreptului la azil au intrat în vigoare vineri.

Înainte de a se prezenta la frontieră, solicitanţii de azil - mai puţin minorii izolaţi - trebuie de-acum să fi obţinut o programare pe o aplicaţie pe telefon care centralizează cererile - "CBP One" - sau să li se fi refuzat azilul într-una dintre ţările pe care le-au traversat.

Altfel, cererea lor de azil este considerată ilegitimă, iar ei vor putea face obiectul unei proceduri de expulzare accelerată, care le interzice intrarea pe o perioadă de cinci pe teritoriul american.

Migranţii care se adună în nordul Mexicului - care se confruntă cu schimbări ale dispoziţiilor referitoare la migraţie, cu zvonuri răspândite de către trecători şi cu o procedură online complexă - au multe bătăi de cap, amplificate adesea de defectări fracvente ale aplicaţiei.

La El Paso, în Texas, câtorva sute de persoane care au intrat joi în oraş li s-a soluţionat dosarul şi au putut depune o cerere de azil.

Însă mulţi alţii au fost reţinuţi de către grăniceri - în rândul cărora domnea o anumită confuzie.

"Nu ştim", a răspuns unul dintre grăniceri, întrebat ce se întâmplă cu migranţii care au putut să treacă în America.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb