Asociaţia Pro Consumatori (APC) a solicitat ANPC-ului în data de 10 decembrie 2020 să organizeze o dezbatere publică pe propunerea de act normativ intitulată "Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe piaţa naţională acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate", potrivit unui comunicat de presă.
Din păcate, până la această dată ANPC nu a răspuns la solicitării, fapt care întăreşte constatările Curţii de Conturi a României cu privire la ineficienţa acestei instituţii publice.
Redăm mai jos o parte din constatările Curţii de Conturi a României din raportul de audit publicat pe site-ul Curtii la data de 8 octombrie 2020, astfel:
reprezentanţii asociaţiilor nu au fost consultaţi în vederea elaborării dispoziţiilor şi procedurilor cu caracter general şi a altor lucrări care au avut drept scop protecţia consumatorilor,
repartizarea petiţiilor spre soluţionare s-a realizat cu întârziere, chiar şi după o perioadă mai mare de 1 an de zile de la înregistrarea în instituţie.
ANPC a elaborat la finele lunii februarie 2020 o tematică naţională de control şi supraveghere a pieţei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afişare a preţurilor şi a modului de derulare a eventualelor promoţii pentru aceste echipamente de protecţie. La momentul finalizării prezentului audit de performanţă, controlul tematic la nivel naţional se află în desfăşurare.
pe site-ul ANPC nu a fost creată o secţiune distinctă COVID-19 care să cuprindă informaţii pentru consumatori cu privire la anumite produse precum echipamente de protecţie, dezinfectanţi astfel încât aceştia să poată identifica produsele contrafăcute.
valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada 2015 - sept. 2019 a fost de aproximativ 376.800.000 lei, iar nivelul de încasare a amenzilor este relativ mic, de aproximativ 20%.
Având în vedere numărul foarte mic al încasărilor din totalul amenzilor aplicate, rezultă explicit faptul că la nivelul celor două instituţii ale statului (ANPC/ANAF) nu a existat o monitorizare a gradului de încasare.
Din răspunsul oferit a rezultat că "nu există protocol între ANPC/CRPC -ANAF pe această temă".
Conform prevederilor legale cât şi a Procedurii cadru de control aprobată de către ANPC, în caz de neprezentare a dovezii de plată a amenzii contravenţionale de către operatorul economic cât şi pentru amenzile necontestate se trimite spre executare silită procesul verbal la ANAF, de unde se primeşte confirmarea de luare în evidenţă, apoi sunt urmărite şi înregistrate de consilierul juridic al fiecărei entităţi din cadrul ANPC.