ARHITECT:"Capitala nu va avea un nou plan de urbanism general într-un orizont previzibil"

C.V.
Politică / 7 mai 2017

"Capitala nu va avea un nou plan de urbanism general într-un orizont previzibil"

Cel mai mare oraş al ţării noastre s-a dezvoltat mai puţin decât ar trebui, mai ales pe partea de infrastructură, iar una dintre cauzele care au afectat dezvoltarea este parcelarea de tip rural, pe suprafeţe mici, chiar şi în zone centrale, ceea ce împiedică dezvoltarea de mari proiecte în lipsa unei politici de comasare, a declarat fostul arhitect-şef al Capitalei Gheorghe Pătraşcu, care estimează că Bucureştiul nu va avea un nou plan de urbanism general "într-un orizont foarte predictibil".

Arhitectul a vorbit despre principalele probleme şi piedici care împiedică o dezvoltare coerentă a Bucureştiului.

Pătraşcu a afirmat pentru News.ro: "Până la urmă nu există o planificare la nivel general foarte clară şi care să nu mai fie la îndemâna politicului, pentru că aşa-i normal. Dacă îţi faci nişte planuri de dezvoltare, ca să fie eficient trebuie să dureze 30-40 de ani sau chiar mai mult".

Arhitectul a spus că Bucureştiul se dezvoltă în anumite zone şi în anumite proiecte corect, dar mai puţin corect în zone imobiliare de la periferie, unde se construieşte excesiv.

În opinia lui Pătraşcu, zona Prelungirea Ghencea este una care nu s-a dezvoltat corect şi există şi o explicaţie pentru acest lucru.

Pătraşcu a explicat: "Unele parcele de la perifieria Bucureştiului, sau în centru, sunt de tip rural care nu s-au mai schimbat. Nu poţi să construieşti ansambluri rezidenţiale mari pe proprietăţi care au fost comasate din parcele rurale, nedând o coeerenţă pe toată zona respectivă. Acest lucru numai autoritatea o poate să o facă şi nu există legislaţie şi nu se înţelege acest fenomen. Dacă luăm legislaţia din multe ţări europene, în momentul în care se face o dezvoltare, statul intervine facilitând o comasare a parcelelor, reguli mult mai clare".

Potrivit arhitectului, în România există un regim al proprităţii excesiv de protejat, de aceea este foarte greu de realizat proiecte de anvergură.

Arhitectul a afirmat: "Construirea unei clădiri cu zece etaje pe parcele pe care nu au existat reparcelări este o prostie, dar legea permite. După Revoluţie noi am aruncat totul la coş şi ne-am apucat să construim fiecare cum a vrut".

Fostul arhitect-şef al Capitalei consideră că până când nu va exista un decident politic important care să înţeleagă fenomentul dezvoltării urbane, Bucureştiul va suferi la acest capitol.

"Primăria Capitalei este plină de bune intenţii, dar de la bune intenţii până la realizare este un drum lung", a afirmat Pătraşcu.

Arhitectul deplânge faptul că în ultimii ani nu au mai fost aleşi în funcţii importante urbanişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro